Rapujuhlat pystyyn! Parhaat herkut saksiniekkojen seuraksi - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Rapujuhlat pystyyn! Parhaat herkut saksiniekkojen seuraksi

Rapujuhliin tarvitaan muutakin kuin vain rapuja. Prisca Leclercin ohjeilla ravut saavat sekä makeita että suolaisia kavereita.

Suomalainen cole slaw sopii täydellisesti rapujen kylkeen.­

24.8.2017 20:03

Rapujuhlat ovat mitä parhain tapa juhlistaa syksyä ystävien kesken. Rapujen keitto on melko yksinkertaista hommaa, mutta mitä tarjota niiden kanssa tai juhlien alkuun?

Lohitartar maistuu raikkaalta rapealla piiraspohjalla. Suomalaisen coleslaw’n maustaa sinihomejuusto, ja ihanan kirpeä puolukka saa pehmeyttä vaniljasta jäädykkeessä.

Herkullisia juhlia!

  Graavilohitartar Tarte flambee

2,5 dl vettä

3 rkl öljyä

0,5 tl suolaa

7 dl vehnäjauhoja

2 munankeltuaista

150 g créme fraîchea

2 isoa punasipulia

0,5 tl suolaa

mustapippuria

300 g graavattua lohta

1 avomaankurkku

tilliä ruukussa

mustapippuria

1 sitruuna

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Tee pohjataikina. Mittaa kulhoon vesi ja lorauta joukkoon öljy ja mausta suolalla. Mittaa joukkoon puolet vehnäjauhoista samalla vispaten.

Erottele munankeltuaiset ja lisää ne taikinaan ja vispaa tasaiseksi. Lisää loput jauhoista ja vaivaa tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Kauli taikina uunipellin kokoiselle leivinpaperille muutaman millin paksuiseksi.

Leikkaa yksi punasipuli ohuiksi rinkuloiksi. Levitä taikinan päälle créme fraiche ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle sipulirenkaat. Laita pohja uuniin keskitasolle noin 15 minuutiksi, kunnes pohja on rapea ja saanut väriä.

Valmista tartar. Leikkaa lohi ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna yksi sipuli ja kourallinen tilliä. Sekoita ainekset keskenään ja ripottele jäähtyneen, paloiksi leikatun pohjan päälle. Koristele sitruunoilla.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 20

  Suomalainen cole slaw

700 g punakaalia

500 g varhais- tai valkokaalia

200 g porkkanoita

2 punasipulia

2 omenaa (Granny Smith)

0,5 dl omenaviinietikkaa

0,5 tl suolaa

0,75 tl sokeria

200 g kermaviiliä

150 g sinihomejuustoa

mustapippuria

Salaatti kannattaa tehdä maustumaan muutamaa tuntia ennen tarjoilua.

Leikkaa kaalit ensin puoliksi ja leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi niin, että muodostuu ohuita kaalisuikaleita. Vuole porkkanat ohuiksi nauhoiksi kuorimaveitsellä. Leikkaa sipulit ja omenat ohuiksi viipaleiksi.

Nosta kaikki ainekset suureen kulhoon. Mittaa joukkoon viinietikka ja mausteet ja sekoita käsin nostelemalla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Valmista kastike. Murusta sinihomejuusto kermaviilin joukkoon mahdollisimman pieninä muruina. Rouhi joukkoon mustapippuria myllystä ja sekoita huolella. Sekoita kastike salaattiin ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 10–12

  Puolukka-vaniljajäädyke

½ vaniljatanko

1 rkl sokeria

2 kananmunaa

2 dl sokeria

5 dl kuohukermaa

4 dl (200 g) jäisiä puolukoita

Puolita vaniljatanko ja halkaise puolikas pituussuunnassa. Kaavi siemenet pieneen kulhoon ja mittaa joukkoon 1 rkl sokeria. Hiero vaniljansiemenet sokerin joukkoon sormin niin, että muodostuu tasainen seos.

Vaahdota kananmunat ja 1,5 dl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kermavaahto pehmeäksi vaahdoksi, lisää vanilja-sokeriseos ja vaahdota kiinteäksi.

Kaada 2/3 puolukoista korkeaan kulhoon, lisää puoli desilitraa sokeria ja soseuta jäiseksi soseeksi. Loput puolukat lisätään kokonaisina seokseen.

Sekoita kermavaahto munavaahdon joukkoon tasaisesti vispilällä tai lastalla. Lisää puolukkasose ja kokonaiset puolukat. Sekoita nopeasti ja kaada kylmällä vedellä huuhdeltuun kakkuvuokaan.

Anna jäätyä yön yli. Ota jäädyke pakkasesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Voit avittaa vuoasta irrottamista kastamalla vuoan nopeasti lämpimään veteen ja auttamalla irtoamista varovasti veitsellä. Jäädyke on parhaimmillaan hieman jo sulaneena.

Valmistusaika: 15 minuuttia + jäädytys yön yli

Annoksia: 10

Tarte flambee on simppeli ohut pitsamainen piiras, jonka päälle laitetaan tällä kertaa créme fraîchea ja punasipulia.­

Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

Tämä on maailman paras cole slaw, sillä se on suomalainen versio amerikkalaisesta klassikosta.­

Vanilja ja puolukka jäädykkeen muodossa vievät kielen mennessään.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit