Napue-ginin menestys loi tislaamolle yllättävän ongelman – nyt valmistunut viskierä on superpieni

Julkaistu:

Kyrö
Ginillään menestystä luonut Kyrö Distillery on saanut ensimmäisen viskinsä valmiiksi.
Ensimmäinen viskierä on suunniteltua paljon pienempi, sillä Napue-ginin kansainvälinen menestys pani kuviot uusiksi Isossakyrössä.

Kyrö Napue nimettiin maailman parhaaksi Gin&Tonic-giniksi isossa alkoholialan kilvassa 2015, jonka jälkeen kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti. Tislaaja joutui miettimään tuotantonsa uusiksi. Ratkaisu oli selvä. Näin viski jäi taka-alalle.

Nyt vapautuva viskierä – Kyrö Single Malt Rye Whisky – antaa yrityksen mukaan pienen maistiaisen tulevasta, sillä parhaillaan tynnyreissä laillista kolmen vuoden ikää odottava isompi volyymi valmistuu parin seuraavan vuoden kuluessa.

Ensi viikolla ensimmäistä Kyrö-viskiä tulee myyntiin 60 pulloa monopoliliikkeissä. Loppuviikosta 80 pulloa sirotellaan ravintolamyyntiin.


Millainen viskistä tuli? IS pääsi maistamaan viskiä etukäteen. Ensimmäiset tisleet kypsyivät pienissä valkotammitynnyreissä ennen siirtoa bourbon-tynnyreihin ja vielä lopuksi viski sai lisävivahdetta vanhoista marsalatynnyreistä.

Marsalaan tislaamossa päädyttiin useiden tynnyrikokeilujen jälkeen, koska marsala tuntui sitovan parhaiten maut yhteen. Tuoksussa on terävää etanolia, palanutta sokeria, jotakin piparmintun kaltaista sekä muskottia. Maku on täyteläinen, rukiisen mausteinen. Suutuntuma on jopa hiukan öljyinen.

Syksymmällä Kyröltä on luvassa vielä toinen viski. Sen jälkeen Kyrön varastosta valmistuu lisää kaupattavaa ehkä parin vuoden kuluttua – ginin menestyksestä johtuneen vähäisen valmistuksen vuoksi.

– Seuraava viski ei välttämättä maistu samanlaiselta, koska alkutaival oli oppimisen aikaa, yrityksen brändäyksestä ja markkinoinnista vastaava Mikko Koskinen sanoo avoimesti.

Samaan hengenvetoon hän uskoo seuraavien vuosien opettavan tekijöille paljon tynnyrikypsytyksen saloista. Koskue-ginin sekoittaminen on jo Koskisen mukaan antanut paljon tietoa blendauksesta.

Kun viskintuotanto saavuttaa suuremmat volyymit, Koskinen ja hänen liikekumppaninsa alkavat tähyillä tarmokkaammin ulkomaille.

–  Meillä on suuret odotukset (viskin) viennin suhteen, Koskinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt