Teiniraati arvioi kaupan einesletut – joukosta löytyi ylivoimainen voittaja - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Teiniraati arvioi kaupan einesletut – joukosta löytyi ylivoimainen voittaja

Teiniraati Kasper Rintala, Mika Viirret, Topi Muttilainen ja Aada Jounila arvioi parhaaksi välipalaksi luonnonmukaiset pinaattiletut.

Julkaistu: 17.8.2017 12:25

Asiantuntijan mukaan einesletut ovat hyvä välipala silloin tällöin syötynä.

Koululaisten suosimat einesohukaiset eivät ole pahinta mahdollista välipalaevästä. Niiden energian ja rasvan määrät ovat kohtuullisia, ja rasvan laatu on hyvä. Veriletuissa on runsaasti suolaa, mutta pinaatti- ja porkkanaohukaisissa sitä on käytetty kohtuullisesti.

Ilta-Sanomien ohukaisvertailua varten koottu teiniraati valitsi parhaaksi tuotteeksi luomupinaattiletut, joiden rasvamäärä on muita tuhdimpi. Niiden kodikas ulkonäkö, kiinteä koostumus, tuhti pinaatin maku ja lempeä tuoksu miellyttivät raatilaisia eniten.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Laillistettu ravitsemusterapeutti, tutkija Anne Riikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) pitää eineslettuja hyvänä välipalana silloin tällöin nautittuna. Hän kiinnittäisi huomiota annoskokoon ja siihen mitä niiden kanssa tarjoillaan.

– Ohukaisia voi syödä kerran tai pari viikossa osana muuten monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Kokonaisuus ratkaisee. Letuistakin saa kasattua ihan terveellisen välipalan, kun lisänä syö esimerkiksi tuoretta kasvista, maitoa tai piimää, raejuustoa tai täysjyväleipää, Riikonen mainitsee.

Alle yksivuotiaille suolaa sisältäviä valmisruokia ei suositella. Pinaattiakaan ei suositella vauvoille sen sisältämän nitraatin vuoksi.

Riikosen mukaan lisäaineiden kuten väriaineiden käyttö on vähentynyt valmisruuissa. Pinaattiohukaisten väri tulee pinaatista ja porkkanaohukaisten porkkanasta.

– Lisäaineet ovat harvoin ongelma, ennemminkin terveyden kannalta kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään, Riikonen huomauttaa.

Veriletut osalle uusi tuttavuus

Ilta-Sanomien testaamissa einesohukaisissa ravintoarvot ovat melko lailla kohdallaan. Vain yhdessä rasvan määrä nousi melko korkeaksi (16,7 g/100 g), ja myös kovan rasvan osuus on samassa tuotteessa korkeampi. Kovan rasvan lähteenä on mainittu kerma. Veriletut ovat myös hyvä raudan ja proteiinin lähde.

Vertailussa ovat mukana Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa myynnissä olevat einesohukaiset. Niiden valmistaja on lähes kaikissa sama, vaikka tuote on eri nimellä hyllyssä.

Atria valmistaa ohukaisia omalla nimellään, mutta myös K-ryhmälle Pirkka-merkillä ja Lidlille Koskikylän-tuotemerkillä.

Oma tuotteensa oli vertailussa mukana ollut Luomu Kruunuherkku-pinaattiohukainen, jota valmistaa juvalainen Kruunu Herkku Oy. Yrityksen valmistamia porkkanalettuja kaupoista ei testipäivänä löytynyt.

Raati sai maisteltavakseen yhdeksän einesohukaista. Ne tarjoiltiin sellaisenaan, ilman kastikkeita tai mausteita. Raadissa olivat mukana oululaislukiolaiset Aada Jounila, Topi Muttilainen, Kasper Rintala ja Mika Viirret.

Kaikki teinit olivat syöneet porkkana- ja pinaattiohukaisia, mutta veriletut olivat joillekin aivan uusi tuttavuus. Raadin suosikiksi nousivat luonnonmukaiset pinaattiohukaiset. Ne saivat parhaat pisteet ulkonäöstä, tuoksusta, mausta ja koostumuksesta.

– Tämä näyttää kaikista eniten lätyltä. Tuoksuu hyvälle ja maistuu kunnolla pinaatille. Ulkoasukin on eniten lettumainen, raati totesi yksimielisesti.

Testissä olleet veriohukaiset eivät saaneet teineiltä hyviä arvioita. Niitä pidettiin liian paksuina ja oudon hajuisina. Verilettujen ulkonäköä nuoret kommentoivat sanoilla ”mutakakku” ja ”sieni”.

Porkkanaohukaisiin nuoret vaativat lisää porkkanan makua.

Ohukaisia maistellut raati ostaa mieluiten kaupasta pakaste- tai mikropizzaa.

– Yleensä ostan valmisruokia kuten lihaperunasoselaatikkoa. Pinaattilättyjä saatan syödä sokerin ja hillon kanssa, silloin ne maistuvat enemmän tavallisilta lätyiltä, paljastaa Aada Jounila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit