IS maistoi Alkon uutuusviinit: Poikkeuksellinen kattaus! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

IS maistoi Alkon uutuusviinit: Poikkeuksellinen kattaus!

IS tutustui Alkon elokuun uutuusviineihin ja poimi laatikollisen suosikkeja. Varoitus: joukossa on poikkeuksellisen kalliita suosituksia.

Alko listasi poikkeuksellisen monta uutuutta Burgundista – sekä valkoisia että punaisia. Osa viineistä on ollut ennenkin myynnissä, mutta vuosikerta on vaihtunut.

15.8.2017 13:06

Uutuusviinien hintahaarukka on Alkossa harvoin ollut kesäkuukausina yhtä iso. Laaja on kattauskin: noin 60 uutuutta.

Alko on ottanut selvästi uutuuksissaan huomioon sekä sinkkutaloudet, että jo loppukesästä nestemäisiä joululahjoja ostavat asiakkaat.

Jälkimmäisillä uutuusviineillä tarkoitetaan Burgundin laajaa tarjontaa. Tarjolla on pinot noiria ja chardonnayta yhdeltä maailman kalleimmalta viinialueelta. Tuottajien nimet, kuten Louis Latour, Joseph Drouhin, Albert Bichot ja Fréderic Magnien, kertovat jo itsessään vihjeen viinien hintaskaalasta: 50–80 euroa!

Kallista kyllä, mutta vähemmän ja parempaa -ajattelutavalla näidenkin hankkimista voi perustella: Burgundin punaisista voi poimia kypsymään esimerkiksi Joseph Drouhin Vosne-Romanée 2013:n (69,90 euroa) ja valkoisista Albert Bichot Domaine du Pavillon Mersault 2015:n (63,81 euroa).

Puolikkaat pullot

Valikoiman edullisemmassa päässä miellyttävät Alsacen viinien ja puolikkaiden pullojen (0,375 litraa) listaukset.

Jälkimmäisiä pyytävät enenevässä määrin kuluttajat. Alkon tuoteviestintäpäällikön Taina Vilkunan mukaan muun muassa sinkkutalouksien määrän kasvu ja terveellisyyttä korostavat elintavat ovat syitä kehitykseen.

Pierre Sparr Riesling Grande Reserve 2016 on 9,29 euron hintaan hyvä ostos. Dopff au Moulin Riesling 2016 tarjoaa nuorekasta rieslingiä 8,89 eurolla. Espanjalainen De Alberto Ecológico Verdejo (6,94 euroa) on mukavan hapokas ja hedelmäinen valkoviini loppukesän piknikille.

Kokonaisiin pulloihin pakatuista Alsace-viineistä Henri Ehrhart Riesling Grand Cru Ollwiller (15,90 euroa) edustaa uutuuksien ehdotonta kärkipäätä.

Vertailumaastoa tarjoaa samoilta rinteiltä osuuskunnan tuottama Vieil Armand Riesling Grand Cru Ollwiller 2016 (hinta 16,68 euroa).

Dopff & Irion Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012 takaa edulliseen hintaan (15,89 euroa) mahdollisuuden tutustua laatutuottajan grand cru -tuotantoon laadultaan keskinkertaiselta satovuodelta. Varastointipotentiaalia riittää silti ensi vuosikymmenelle asti.

Harvinaiset rypälelajikkeet

Uutuuksista voi poimia vielä yhden miniteeman: harvinaiset rypälelajikkeet.

Esimerkkinä käy Australiasta tuleva eloisa valkoviiini Cascina Adelaide Nascetta 2014 (24,89 euroa). Nascetta on alun perin lähtöisin Italian Piemontesta.

Malagouziá on toinen tutustumisen arvoinen rypäle. Sitä löytyy kreikkalaisesta Alpha Estate Malagouziá Turtles Vineyard 2016 -valkoviinistä (hinta 14,90 euroa).

Älä unohda myöskään näitä

San Paolo Kössler Sauvignon Blanc (20,94 euroa) tulee Alto Adigesta, Italian koilliskulmasta. Tässä on tasapainoinen sauvignon blanc ihmisille, jotka ovat kyllästyneet kissanpissamaisiin herukkapommeihin.

Jos brittiläiset kuohuviinit kiinnostavat, Harrow & Hope Reserve Brut (31,95 euroa) tarjoaa kovaa laatua Buckinghamshiren nousevalta viinialueelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit