Testissä 20 maidotonta jäätelöä – nämähän maistuvat aivan oikeilta jätskeiltä! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Testissä 20 maidotonta jäätelöä – nämähän maistuvat aivan oikeilta jätskeiltä!

Julkaistu: 10.8.2017 14:23

Suomen jäätelöaltaista saa nykyään kymmeniä erilaisia vegaanisia jäätelöitä. Ilta-Sanomien raati maisteli niistä 20.

Maidottomien eli vegaanisten jäätelöiden valikoima on laajentunut viime vuosina hurjasti suomalaisissa ruokakaupoissa. Ilta-Sanomien lihansyöjäraati päätti ottaa testiin otoksen näistä jäätelöistä. Ja tosiaan, vaikka testiin päätyi mukaan 20 eri jäätelöä, tässä eivät ole edes kaikki vaihtoehdot, joita kaupoissa olisi saatavilla.

Kaiken kaikkiaan testi oli positiivinen yllätys. Kukaan viisihenkisen raatimme jäsenistä ei ole vegaani ja siksi yllätys olikin niin suuri: maidoton jäätelö voi oikeasti olla todella hyvää!

Valitsimme testiin jäätelöitä suomalaisilta yrityksiltä. Kaikilla valitsemillamme valmistajilla on vähintään kaksi eri vegaanijäätelömakua. Sorbetit jätimme testin ulkopuolelle, kuten myös puikot ja tuutit. Mukana oli jokaiselta tuotemerkiltä kahdesta neljään erilaista purkki- tai pakettijäätelöä, jotka arvioitiin asteikolla 0–5.

Alla jäätelöt pistemäärän mukaisessa järjestyksessä niin, että eniten pisteitä saanut on ylimpänä ja huonoimmat pisteet kerännyt alimpana. Pisteet on pyöristetty ensimmäiseen desimaaliin.

1. 3 Kaverin Jäätelö Kookos & Ananas, 4,8 pistettä

Tämä kookoskermaan tehty jäätelö pärjäsi loistavasti jo IS:n kevään uutuusjäätelötestissä ja selvästi sen maku hurmaa yhä.

”Täydellinen jäätelö! Ei uskoisi vegaaniseksi. Ihana ja raikas, aidot maut.”

”Tämän jäätelön koostumus on testin paras! Maku on myös kermaisen täyteläinen ja maukas.”

”Ah, hedelmäisen raikas maku, josta erottuu kookos sekä ananas selkeästi. Pehmeä koostumus, erinomainen virkistäjä lämpimiin kesäpäiviin. Ehdottomasti paras näistä.”

2. Tötterö Mansikkajäätelö raparperikastikkeella, 4,7 pistettä

Tötterön kookosrasvapohjainen mansikka-raparperijäätelö osoittautui raadin arvosteluissa niin hyväksi, että jäimme harmittelemaan, ettei siitä saa kuin 136 millilitran purkeissa.

”Todella hyvä, aidot maut ja ihanan kevyt jäätelö.”

”Ihan sairaan hyvää! Maistuu aidolta mansikalta ja raparperilta ja mukana on jopa oikeaa raparperikastiketta. Koostumus on sorbettimaisen jäätelömäinen ja kokemus jälkiruokamaisen raikas. Rakastuin!”

”Raparperin happamuus sopii erinomaisesti mansikan kanssa. Ei liian makea, eikä kookos maistu läpi.”

3. Pirkka Maidoton Sitruunajäätelö, 4,6 pistettä

Pirkan kookosrasvapohjainen sitruunajäätelö ihastutti raatia raikkaudellaan ja pehmeällä koostumuksellaan.

”Uskomattoman kermainen koostumus ja aivan ihana maku! Vahvaa ja kirpeää jäätelöä ei voi syödä kerralla paljon, mutta pieni jälkkäriannos on täydellinen.”

”Tosi hyvä, laadukas kuin hienosta gelato-kioskista ulkomailla. Yksi suosikeistani!”

”Raikas sitruunan maku. Lämpimälle kesäpäivälle varma valinta, kermainen ja paksu koostumus.”

4. Lovice Lakritsi, 4,4 pistettä

Lovicen lakritsinen soijajäätelö oli pehmeytensä ja aidon lakritsinmaun vuoksi yksi testin suurimmista yllättäjistä.

”Todella onnistunut lakujätski. Todella mielellään söisin uudelleenkin. Pehmeä maku ja laku olivat juuri sen makuista, kuin pitääkin. Ei ollenkaan esanssinen tai liian tuhti.”

”Sairaan hyvää lakujätskiä! Koostumus on pehmeä ja kermainen, ja maku on yhtä hyvä kuin monissa muissakin maistamissani lakritsijäätelöissä.”

”Koostumus paksu ja laku maistuu hyvin jäätelössä. Hyvin lähellä perinteistä lakujäätelöä.”

5. Pirkka Maidoton Mango-passiojäätelö, 4,2 pistettä

Pirkan kookosrasvapohjainen mangojäätelö passiohedelmäkastikkeella on ehkä testin hedelmäisin jäätelö.

”Koostumus tuntuu sorbetin ja kermajäätelön sekoitukselta. Maku on valloittava, ja tätä voisi vetää kesäpäivänä purkillisen. Yksi testin parhaista!”

”Pehmeä ja paksu koostumus. Herkullinen, tätä haluaa lisää. Aidon mangon maku.”

”Makea, herkullinen. Herkullinen kastike. Mutta onko jo vähän liian makea?”

6. Ben & Jerry’s Peanut Butter & Cookies, 3,8 pistettä

Ben & Jerry’sin uutuusjäätelöistä raati arvioi parhaimmaksi mantelipohjaista vaniljajäätelöä, kaakaotäytekeksin paloja sekä maapähkinävoipyörteitä sisältävän herkun.

”Maapähkinävoin maku tulee esiin hyvin. Maistuu tavalliselta jäätelöltä. Hyvää.”

”Paras Ben & Jerry’s -uutuuksista! Hyvänmakuinen maapähkinävoi ja keksit sopivat yhdistelmään. Tätä tekisi mieli syödä toistekin!”

”Erittäin pähkinäinen maku. Pähkinävoi tuo paremman koostumuksen jäätelölle. Ei mikään raikas, vaan ennemminkin välipala.”

7. Tötterö Vadelma-chilijäätelö salmiakkikastikkeella, 3,7 pistettä

Tämä Tötterön kookosrasvaan tehty jäätelö on testin ainoa maku, jota myydään kahdessa erikokoisessa pakkauksessa, 136 millilitran sekä puolen litran. Jäätelön makuyhdistelmä yllätti raadin positiivisesti.

”Voimakas, chili ja salmiakki tulevat kunnolla läpi. Jopa ylittää hieman vadelman hennon maun. Lisää vadelmaa, niin hyvä olisi.”

”Erikoisin jäätelö, jota olen maistanut! Vadelman maku on täydellinen, salmiakkikin hyvä, chili oli itselleni liikaa. Vahvojen makujen ja tulisuuden ystävälle kuitenkin ehdoton kokeilu!”

”Yllättävä makuyhdistelmä, mutta se toimii. Chili melko vahva, mutta ei häiritsevästi. Ei liian makea, vaan hieman hapan ja piristävä.”

8. Jymy MinttuSuklaa, 3,6 pistettä

Jymyn kaurapohjainen luomujäätelö maistuu vahvasti siltä, miltä pitäisikin. Kuten Jymyn toisen jäätelön, tämänkin maun raati huomasi parantuvan sulaessaan.

”Hyvä minttukarkin maku. Suklaa ja minttu tasapainossa.”

”Minttusuklaa on puolestaan ihanaa! Raikas ja kevyt jäätelö ei vaikuta ensilusikalta vegaaniselta, vaan tätä voisi kauhoa kuin kermajäätelöä konsanaan. Maku on tuttu After Eight -suklaasta, joten tämä maistuu varmasti monelle.”

”Vahva minttusuklaan maku. Hieman jauhoinen koostumus, mikä muuttuu jäätelön lämmetessä parempaan suuntaan.”

9. Pirkka Maidoton Mustaherukkajäätelö, 3,6 pistettä

Pirkan kookosrasvapohjainen mustaherukkajäätelö on raadin mukaan varma valinta kyseisen marjan ystävälle.

”Mustaherukan voimakas maku, tulee mieleen mummon mehu. Jos tykkää mustaherukasta, niin varmasti mieleen. ”

”En olisi uskonut, että mikään jäätelö voi maistua näin aidolta mustaherukalta. Jos rakastit suoraan mummon mustaherukkapuskasta syömistä, rakastat tätä jätskiä.”

”Erinomainen ja kevyt. Nyt Pirkka onnistui täydellisesti!”

10. 3 Kaverin Jäätelö Suklaa & Pähkinäkinuskikastike, 3,6 pistettä

Kookoskermapohjainen jäätelö pitää sisällään suklaajäätelöä, kinuskikastiketta ja pähkinöitä. Raatia miellyttivät erityisesti jäätelön pähkinät ja kastike.

”Maistuu tavalliselta suklaajäätelöltä, jonka päälle olisi ripoteltu kookoshiutaleita. Jäätelöä ei välttämättä arvaisi vegaaniseksi, vaikka koostumus onkin kevyempi kuin kermajäätelössä. Pohjalta paljastuva pähkinäkastike tekee mausta vielä huimasti paljon paremman.”

”Hyvät pähkinät! Suklaakin ihan hyvä, mutta pähkinät parhaat! Ei arvaisi vegaaniseksi.”

”Itse suklaajäätelö hieman pliisu, mutta joukossa olevat pähkinät tekevät mausta paljon paremman. Koostumus paksu. Kookos ei maistu läpi.”

11. Tötterö Omena-kanelijäätelö, 3,4 pistettä

Kaikki S-Kaupoissa myytävät Tötterö-jäätelöt on tehty kookosrasvaan. Tämä omenapyrettä sisältä jäätelö maistui raadin mukaan tutulta piirakalta.

”Hillomainen, voimakas, omenapiirakka tulee mieleen. Aito maku, mutta todella voimakas. Kaneli jyrää läpi. Kuin hilloa söisi.”

”Jos tykkää uuniomenasta, niin tykkää. Tuo mieleen joulun, mutta onnistunut, aito maku tässäkin. Ihan kuin itse tehty jälkiruoka.”

”Tosi voimakas omenan ja kanelin maku. Aito maku, mutta jopa liian stydi maku. Tämä menisi talven pimeinä iltoina, mutta ei kesällä.”

12. Choice Refreshing Strawberry, 3,2 pistettä

Choicen mansikanmakuista soijajäätelöä ja mansikkahilloa sisältävä jäätelö oli raadin suosikki kyseiseltä tuotemerkiltä.

”Herkullisen mansikkaisen näköinen, mukana hilloa. Makean ystävälle nappivalinta. Muistuttaa koostumukseltaan kermajäätelöä. Ihana, suussa sulava jäätelö.”

”Maku on voimakas ja mansikkainen, tätä voisi syödä jälkkärinä ihan yksistäänkin. Myös koostumus toimii ja vaikuttaa ihan oikealta jäätelöltä.”

”Selvä mansikan maku ja tuoksu, ei liian makea. Mansikan palat kiva lisä. Maistuu perinteiseltä mansikkajäätelöltä. En tietäisi, että syön maidotonta jäätelöä. Varma valinta.”

13. Pirkka Maidoton Puolukka-mustikkajäätelö, 2,8 pistettä

Pirkan kookosrasvapohjainen puolukkajäätelö mustikkakastikkeella toi raatilaisten mieleen lähinnä vispipuuron.

”Mustikka ei maistu lainkaan. Jos pidät vispipuurosta, on tämä varmasti hyvää. Sopisi ehkä paremmin johonkin lisukkeeksi.”

”Kuin itse tehtyä, tosi kevyttä, mutta maistuvaa. Ostaisin omaan pakastimeen.”

14. Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie, 2,6 pistettä

Kaikki Ben & Jerry’sin vegaanijäätelöt ovat mantelipohjaisia, kuten myös tämä brownie-jäätelö. Suklaajäätelöä ja suklaabrowniepaloja sisältävä jäätelö jakoi mielipiteet varsin vahvasti.

”Maistuu samalta kuin tekisi kaakaota veteen. Koostumus on jauhoinen ja maku vetinen. Ei hyvä.”

”Täyteläinen ja ihanan suklainen maku. Tätä ostaisin jo pelkän ulkonäön perusteella, suklaasyöppö kun olen.”

15. Lovice Nougat & Suklaa, 2,5 pistettä

Lovice on itse asiassa ruotsalaista jäätelöä, jonka maahantuojana toimii länsisuomalainen Ålandsmejeriet Finland. Testissämme oli mukana tuotemerkin kaksi soijajäätelöä, joista tämä pitää sisällään nougatjäätelöä ja suklaakastiketta.

”Ihan kelpo jäätelö, söisin kyllä, jos joku tarjoaisi. Ei tarjoa kuitenkaan mitään vau-efektiä, aika tavallinen.”

”Ei sytyttänyt, liian valju maku. Olisi kaivannut suklaisempaa elämystä. Ei kuitenkaan pahaa. Varsinkin silloin menee, kun lusikkaan tarttuu reilusti suklaakastiketta. Pakettien ulkonäkö ei houkuttele ostamaan. Kerrankin näin päin: sisältö parempaa kuin paketin ulkonäkö!”

16. Ben & Jerry’s Chunky Monkey, 2,5 pistettä

Ben & Jerry’s toi tänä kesänä näyttävästi kauppoihin kolme uutta vegaanijäätelömakuaan. Niistä Chunky Monkey sisältää mantelipohjaista banaanijäätelöä, suklaisia paloja sekä saksanpähkinöitä.

”Jos tykkää banaanijäätelöstä, voi tykätä tästä. Itselleni maku on aivan liian makea ja koostumus oudon jauhoinen pehmeän kermaisen sijaan.”

”Suklaapalat hyviä, mutta muuten jätski hieman keinotekoisen makuista. Mantelin maku puskee läpi.”

17. Choice Lovely Vanilla, 2,4 pistettä

Testin ainoa riisipohjainen jäätelö miellytti useimpia raatilaisia. Kehuja se sai erityisesti pehmeästä koostumuksestaan.

”Hyvä vaniljainen maku ja maidottomalle jäätelölle uskomattoman kermainen koostumus. Tämä sopisi esimerkiksi marjapiirakan kaveriksi loistavasti, pelkkänä jäätelönä on liian makea.”

”Vahva vaniljan maku, koostumus pehmeän samettinen. Riisin maku tulee hieman läpi, muttei kuitenkaan liian häiritsevästi. Ehkä hieman liian makea omaan makuun.”

18. 3 Kaverin Jäätelö Piparminttu & Suklaa, 2,4 pistettä

Kookoskermaan tehty jäätelö sai runsaasti palautetta juuri sen kookoksesta. Vaikka minttu- ja suklaajäätelöä sisältävän jäätelön pitäisi maistua mintulta ja suklaalta, maistuu siinä vahvasti myös kookos.

”Raikkaanmakuista, oikein minttuista! Tosin kookos puskee aika vahvasti läpi ja jos sitä ei rakasta, voi olla hieman kummanmakuinen. Suklaakin on ihan hyvä.”

”Kookos ja voimakas piparminttu ovat erikoinen yhdistelmä, eivätkä saa minua syttymään, vaikka jäätelön koostumus onkin hyvä.”

19. Jymy Kaksi Marjaa, 2,3 pistettä

Kaurapohjaan tehty mansikkaa ja mustikkaa sisältävä luomujäätelö olisi kaivannut raadin mukaan käyttöohjeita: alkuun kova ja kylmä jäätelö paranee huomattavasti, kun sen antaa kunnolla pehmetä ja sulaa.

”Pliisu maku, marjaisa. Ulkonäkö herkullisen marjainen.”

”Jauhoinen koostumus, mikä muuttuu jäätelön lämmetessä parempaan suuntaan. Marjat maistuvat, mutta maku voisi olla vahvempi.”

20. Choice Almond with a Cocoa Twist, 1,1 pistettä

Vaniljamantelijäätelöä ja kaakaokastiketta sisältävä jäätelö ei ikävä kyllä sulattanut raatilaisten sydämiä.

”Esanssinen maku, joka tuli kyllä hyvin esille. Sopiva makeus, mutta hieman erikoinen koostumus.”

”Eniten maistuu itse manteli, ehkä jopa karvasmantelinen maku. Kaakaon maku todella mieto, vaikea erottaa. Makeus tuottaa hieman ongelmia.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit