Tämä olut on parasta makkaran ja sinapin kera! Katso asiantuntijan kaikki suositukset

Juhannuksen ruokapöydästä löytyy jos jokin sortin herkkua. Näillä neuvoilla onnistut tekemään huippuvalinnat.

Juhannusoluissa on valinnan varaa.

22.6.2017 12:41

Saitko kutsun juhannusjuhliin ja mietit sopivaa tuliaista? Laadukas olut on oiva tuliainen aikuisten juhannukseen.

Juhannusgrillissä paistuu makkara ja herkkupöydässä saattaa olla myös kotimaisia kaloja savustettuna tai graavattuna uusien perunoiden kera.

Kysyimme oluttoimittaja ja -kouluttaja Anikó Lehtiseltä millaiset oluet sopivat juhannusjuhlien tuliaisiksi sekä erilaisille juhannuksen ruokalajeille ja ihan vain yöttömän yön ihailuun laiturin nokassa.

Kutsu kävi juhannusjuhliin. Paikalle on tulossa paljon väkeä, millainen olut sopisi hyvin tuliaiseksi?

– Kannattaa viedä muutama erilainen, että kaikki pääsevät maistelemaan uusia makuja. Tai valitse muutama herkkuolut isäntäväelle lahjaksi ja osta mukaan vaikka jotain hyvää juustoa. Hyvä valinta on esimerkiksi hedelmäinen APA-olut, raikas pils ja joku hapanolut, vaikka sour ale.

Sopiiko olut aperitiiviksi? Olisi kiva tarjoilla jotain muuta kuin kuohuviiniä.

– Loistavasti! Aperitiiviksi sopivat hyvin hieman happamat, raikkaat ja kevyet kuten vaalea lager, pils, erilaiset hapanoluet, kuten berliner weisse tai sour ale. Hedelmäoluista, kuten kirsikkalambicista saa näyttävän aperitiivin, kun sen tarjoilee kuohuviinilasista.

Uudet perunat ja silli kuuluvat monen juhannuspöytään. Suolainen silli ja herkkä peruna ovat taivaallinen yhdistelmä. Millaista olutta valitsisit tälle yhdistelmälle?

– Maltaisen raikkaat oluet käyvät suolaisen sillin kera, esimerkiksi vaalea lager ja pils, hedelmäinen golden ale, tai vaalea belgialaistyylinen vehnäolut.

Graavikalaa ja uusia perunoita ei voita mikään. Millaista olutta valitsisit tälle yhdistelmälle?

– Hedelmäinen saksalainen vehnäolut tai hieman karamellimainen pienpanimon amber lager sopii hyvin graavikalalle.

Savuahvenet eivät kaipaa kumppaniksi muuta kuin keitetyt uudet perunat ja voita. Millainen olut tukee savuisia makuja?

– Suosittelen valitsemaan hedelmäinen saison-oluen tai amber lagerin.

Grillissä tirisevät pihvit. Naudan rasvainen entrecôte saa kunnon grilliraidat pintaansa. Millaista olutta suosittelet pihville?

– Rasvaisen lihan kanssa sopii sitruksisen humalainen IPA-olut, maltainen red ale, naudanlihan kanssa sopivat myös viileänä tarjottavat stoutit ja portterit.

Kunnon grillimakkara saa kylkeensä tujauksen sinappia. Mikä on paras valita grillimakkaralle?

– Paahteinen tumma lager viileänä tarjoiltuna, hedelmäinen APA-olut, raikkaan kuiva pils ja maltaiset amber alet. Myös red ale sopii hyvin grillimakkaralle, sekä hieman tukevammat hoppy lagerit.

Raparperi on kesän ensimmäisiä satokauden kotimaisia herkkuja. Raparperipiirakka kuuluu juhannusjuhliin. Voiko makean leivonnaisen kanssa tarjota olutta?

– Kyllä voi. Kokeile hieman makeita, belgialaistyylisiä vaaleita ale-oluita tai sitten kirsikkaolutta. Jos piirakassa on rahkaa/kermaa, niin hedelmällä maustetut hapan oluet, kuten berliner weisse tai sour ale ovat oiva valinta.

Entäpä sitten ihan vain seurusteluun? Millainen olut olisi hyvä yleisolut?

– Raikkaat lagerit, meksikolaistyyliset oluet, hedelmäiset APA- ja sitruksiset iPA-oluet, belgialaistyylinen vaalea vehnäolut, hedelmäinen golden ale ja happaman kirpeät hapan oluet. Kokeile mikä maistuu sinusta parhaalta.

Saunasta kantautuu huumaava koivuvihdan tuoksu. Millainen olut sopii parhaiten saunaan vilvoitteluolueksi?

– Raikkaat lager- ja hedelmäiset golden ale oluet ovat hyvä valinta juhannussaunaan.

Juhannuksena nautitaan yöttömästä yöstä. Lempeä kesäyö laiturin nokassa vaatii oman oluen. Millaisen valitset?

– Tähän tilanteeseen käy hyvin hieman vahvemmat oluet, kuten maltaisen lämmittävä barley wine, perinteiset belgialaiset red ja brown ale, tuhdin paahteiset imperial stout tai hedelmäiset saison-oluet.

Olutasiantuntijan omaan juhannukseen kuuluvat luontevasti erilaiset oluet.

– Olut toimii juhannusruokien kanssa loistavasti. Itse vietämme juhannusta samassa paikassa kuin aina. Olemme hyvän ystäväni mökillä Hartolassa missä grillaamme, saunomme, uimme ja nautimme olutta hyvän ruuan kera. Olut komppaa loistavasti juhannusruokia. Juhannusohjelmaani kuuluvat myös ehdottomasti vanhojen suomalaisten iskelmien kuuntelu ja juhannusmekko, Lehtinen paljastaa.

 

Lehtinen on Olutliiton puheenjohtaja, ruoka- ja juomatoimittaja sekä kirjailija ja olutkouluttaja. Hän kirjoittaa myös väitöskirjaa keskioluen vapautumisesta, panee olutta panimomiehensä kanssa sekä hengailee hyvissä ravintoloissa uusia oluita maistellen.

Anikó Lehtinen valitsee juhannuksena lasiinsa kevyen gose -oluen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit