12 viiniä, joita haluat kokeilla tämän kesän piknikeillä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

12 viiniä, joita haluat kokeilla tämän kesän piknikeillä

Ulkoilmaan ja vapaamuotoiseen ateriointiin ei ole syytä kantaa arvoviinejä.

7.6.2017 18:03

Suomalainen ostaa alle kympin valko- ja punaviinejä. Kympillä ja vähän päälle saakin piknikille ja puutarhajuhlaan oikein kelvollisia viinejä.

Seuraavissa suosituksissa unohdetaan kuitenkin sujuvasti pari kertaa keskihintaisen ostoksen periaate ja pannaan tuplahinta peliin.

Belstar Cult Prosecco Extra Dry

(11,0 %, 13,49 euroa)

Mainio prosecco glera-rypäleestä. Ei edes lukeudu arvostetun valmistajansa (Bisol) parhaimpiin tekeleisiin, mikä kertoo tuottajasta paljon.

Jäännössokerin (16 g/l) määrän ei uskoisi happorakenteen ansiosta häiritsevän tällä kertaa edes kuivia kuplia suosivia. Monikäyttöinen ruokapöydässä ja sen ulkopuolella. Tilausvalikoiman tuote.

Gustave Roché Champagne Brut

(12,5 %, 24,60 euroa)

Edullisemman pään samppanjat muodostavat miinakentän, jolle astuessaan saattaa alkaa kaivata kympin halvempaa ja laadukkaampaa kuohuviiniä Burgundista, Alsacesta tai Uudesta-Seelannista.

Tämä uutuus on paitsi edullinen myös erittäin hyvä ostos. Varsin kuiva, mineraalinen ja kypsän sitrusmainen maku.

Duc de Foix Xarel.lo 2014

(11,5 %, 11,69 euroa)

Espanjalainen, voimakasarominen xarel.lo-rypäle on tunnusomaisesti yksi katalonialaisten cavojen rakennuspalikoista. Ilman kupliakin se on raikas, hedelmäinen, hapokas ja eloisa.

Salaateille ja nopeasti grillissä käyneille äyriäisille. Tilausvalikoiman tuote Alkossa.

Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc 2016

(13,5 %, 12,99 euroa)

Herukkainen ja raparperimainen tuoksu. Maku on sitrusmaisen raikas ja kuiva. Paritus kannattaa tehdä grillattujen äyriäisten ja rapean pinnan saaneen lohen kanssa.

Muros Antigos

(12,0 %, 11,90 euroa)

Laadukas valkoviini Portugalista oivalliseen hintaan. Raikas hedelmäisyys jättää suuhun omenaa, päärynää ja aprikoosia.

Matala jäännössokerimäärä (6 g/l) ja napakka hapokkuus tekevät valinnan helpoksi, kun tarvitaan aperitiiviksi valkoviiniä tai juomaa kesäisen salaatin pariksi.

Shania Sangria

(7,0 %, 8,99 euroa)

Kesäjuoma jos mikä, ja etenkin voimakkaasti viilennettynä. Ehkäpä vielä jäitä ja ylimääräinen appelsiininviipale lasiin korostamaan sitrushedelmien makua sekä hapokkuutta.

Makeus on liki päälle käyvää (85 g/l sokeria). Monopolikaupassa tilausvalikoiman tuote. Vaihtoehto: kokeile valmistaa oma, parempi versio. Ei ole edes vaikeata.

Zinio Garnacha 2016

(14,5 %, 9,99 euroa)

Tässä on marjainen punaviini Espanjan Riojasta ysiysihintaan. Apurypäleenä pidetty garnacha (Ranskassa grenache) ei tarvitse apupyöriä pysyäkseen pystyssä.

Omiaan kevyille liharuoille. Karpalon ja vadelman maut luovat eloisuutta. Nuori ja helppo.

Zähringer Pinot Noir Rosé 2016

(12,0 %, 12,89 euroa)

Punaherukkainen rosé Pfalzista, joka on yksi pinot noirin eli saksalaisittain spätburgunderin menestyksekkäimmistä kasvualustoista Saksassa. Kypsien marjojen sävyttämä maku on hapokas.

Alko luonnehtii puolimakeaksi, mutta kyllä tämän yhtä lailla suussa kuivaksi voi mieltää.

Rawson's Retreat Organic Series Cabernet Shiraz Merlot 2015

(14,0 %, 8,99 euroa)

Hinta ei varmasti karkota ketään, ja onpahan myös pulloon pakattu sen verran makua, ettei krantuinkaan voi täysin pettyä sijoitukseensa.

Mehevä, kypsillä hedelmillä ja tummilla marjoilla pakattu maku. Rakennettakin löytyy, jotta homma hoituu grillatun punaisen lihan kanssa.

Gérard Bertrand Grand Terroir Tautavel 2013

(15,0 %, 14,95 euroa)

Eteläranskalaisen tuottajan edullisen pään huippuveto.

Helposti lähestyttävä, silti kyllin monimuotoinen säilyttääkseen mielenkiinnon viimeiseen pisaraan: kypsiä tummia kirsikoita ja luumua, savua ja mokkaa.

Kun kesäilta viilenee, ei korkea alkoholipitoisuuskaan ole haitaksi asti.

Ogier Les Caprices D'Antoine 2015

(14,5 %, 19,99 euroa, 1,5 litran pullo)

Magnum-koolla ei pelkästään voi perustella viinipullon hankkimista, mutta jotenkin tämä Côtes Du Rhônen keskitäyteläinen ja hapankirsikkainen viini on kuin tehty ison porukan grilli-iltamiin.

Possun ja yrttisten makkaroiden seuraksi.

Chronic Cellars Sofa King Bueno 2015

(14,5 %, 24,84 euroa)

Tässä on tuliaispullo Kalifornian Paso Roblesista henkilölle, joka arvostaa viinejä, huudattaa yhä punk-rockia kasettisoittimellaan ja on hylännyt hyvän aikaa sitten kaljuuntumisen vuoksi unelman irokeesista.

Viiden rypäleen sekoitus tarjoaa mehevän suutuntuman ilman velttoutta.

Etiketissä on asennetta. Pihviä lautaselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit