Nuorisopoliitikot testasivat limuviinat – yksi kirkkaasti ylitse muiden: ”Se on jalon makuinen”

Alkoholilain uudistamisen kokonaisuus on sen sijaan nuorisojärjestöille merkittävä asia. Nuoret poliitikot laittoivat limuviinat järjestykseen IS:n testissä.

Ilta-Sanomat kutsui viiden suurimman puolueen nuorisojärjestöjen edustajat keskustelemaan alkoholilain uudistuksen limuviinoja ja kaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nostoa koskevista pykälistä. Ainoastaan Demarinuoret jättäytyi pois.

Samalla nuorisopoliitikot arvioivat Alkossa myytäviä niin sanottuja limuviinoja. Jos uudistus olisi mennyt sellaisenaan läpi, niin samoja juomia olisi saanut todennäköisesti tulevina vuosina myös ruokakaupoista. Nyt lakiuudistus on jumissa.

Poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat eivät pidä entistä vahvempien limuviinojen tuloa kauppoihin tai ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholirajan nostoa kokonaisuuden kaatamisen arvoisina kysymyksinä. Tästä huolimatta prosenttirajan nosto on selkeä kiistakapula.

Parhaaksi limuviinaksi keskustelijat äänestivät Kyrö Distillery Companyn valmistaman Cranberry & Rosemary -lonkeron, jonka raati testasi viimeiseksi. Se sai kehuja yli puoluerajojen.

– Siinä oli hienostuneempi maku. Sitä on jopa vähän loukkaus kutsua limuviinaksi. Se on niin jalon makuinen, kuvailee Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Toisen sijan otti Baileys Iced Coffee Mocha ja kolmannen Helsinki Long Drink.

– Happamuus on siinä hyvä, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) puheenjohtaja Iiris Suomela makustelee Helsinki Long Drink -juoman ominaisuuksia.

Suurimmalle osalle juomista tyrmäys

Suurin osa maisteltavista juomista sai raadilta tyrmäävän vastaanoton. Niitä moitittiin esanssisuudesta, liiasta makeudesta ja turhasta yrityksestä. Bacardi Breezer Limelle irtosi kuitenkin myös kehuja.

– Se on hyvä kesäjuoma, perustelee Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila.

Voutilasta suurin osa muista juomista oli ”ihan ok”.

– Nämä ovat niitä syvien kansanrivien juomia, hän toteaa.

Arvostellut limuviinat paremmuusjärjestyksessä.

Artikkelin videolla nuorisopoliitikot antavat arvionsa kesän limuviinoista.

Keskustanuoret: ”Haluamme, että kokonaisuus menee eteenpäin”

Limuviinojen tuominen kauppoihin on asettanut etenkin perussuomalaisten ja keskustan eduskuntaryhmät vastakkain.

Keskustanuorten varapuheenjohtaja Antti Grönlund haluaa pitää ruokakauppojen alkoholirajat ennallaan. Hän asettuu heti keskustelun aluksi puolustamaan puolueensa ratkaisua vetäytyä hallituspuolueiden aiemmasta kompromissiratkaisusta prosenttirajojen nostoa koskevan pykälän osalta. Prosenttirajan nostoa lukuun ottamatta uudistus on hänen mielestään myönteinen asia.

– Haluamme, että kokonaisuus menee eteenpäin. Onko oikeasti järkevää pitää kiinni siitä pienestä osasta, jolla on arvioiden mukaan suurimmat terveyshaitat? Eikö olisi kannattavampaa edistää suuria asioita, joilla ei tutkitusti ole niin suurta haittaa? Keskustanuoret haluaa ohjata kulutusta ravintoloihin ja antaa pienpanimoille ulosmyyntioikeuden.

Perussuomalaisten Voutila olisi valmis reippaasti suoraviivaisempaan alkoholisääntelyn purkamiseen kuin Grönlund.

– Pitkällä tähtäimellä Alkon monopoliasema ja ravintoloiden aukioloaikojen sääntely pitää purkaa. Kaupoissa pitää saada myydä ihan mitä tahansa alkoholia – viiniä, viinaa, olutta ja niin edelleen. Nostaisin myös työllisyysaspektin merkitystä. Jos tuemme panimoteollisuuden toimintaedellytyksiä, niin sillä on merkittäviä vaikutuksia työllisyydelle.

Keskusta olisi halunnut prosenttirajojen nostoa koskevan pykälän eduskuntakäsittelyn tapahtuvan omantunnon kysymyksenä. Jokainen kansanedustaja olisi siis saanut äänestää prosenttirajojen nostoa koskevasta pykälästä ilman ryhmäkuria. Aiemmin prosenttirajojen nosto oli mukana hallituspuolueiden kompromissiratkaisussa.

Lausuntokierroksella muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kritisoi uudistusta terveydelle haitalliseksi.

Perussuomalaiset ei suostunut siihen, että alkoholirajojen nostamisesta olisi saanut äänestää ilman ryhmäkuria.

Kippistely onnistui yhden pykälän erimielisyydestä huolimatta. Alkoholikeskusteluun osallistuivat puheenjohtaja Iiris Suomela Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta (vas.), puheenjohtaja Daniel Sazonov Kokoomusnuorista, puheenjohtaja Samuli Voutila Perussuomalaisista nuorista ja varapuheenjohtaja Antti Grönlund Keskustanuorista.

Kokoomus olisi hyväksynyt keskustan esityksen, jotta lakiuudistus etenisi. Sazonov alleviivaa, että kokoomuksen nuorisojärjestö olisi valmis alkoholisääntelyn laajaan purkamiseen.

– Tämä on aivan farssi! Hallitus sopii jotain, ja keskusta kaataa sen, Sazonov toteaa.

Vihreät toivovat viinejä ruokakauppoihin

Grönlundin mukaan lausuntokierrokselta nousseet varoitukset ovat muuttaneet tilannetta. Sazonovin mukaan asiat olivat selvillä jo alkuperäistä kompromissia tehtäessä.

– Nyt kysymys on siitä, että hallituksessa pitää päästä eteenpäin. Kokoomusnuoret ovat samoilla linjoilla perussuomalaisten nuorten kanssa. Alkoholimyynti vapaaksi vain mahdollisimman laajasti – tai mennään edes tällä sovitulla eteenpäin.

Vihreiden Suomela asettelee sanansa harkiten. ViNO:n kanta on, että esimerkiksi viinit pitäisi saada ruokakauppoihin. Suomela toivoo kuitenkin, että alkoholihaittoja seurataan jatkossakin tarkasti. Hän korostaa, että esimerkiksi alkoholin verotusta on mietittävä edelleen tarkasti.

– Suurin osa alkoholiongelmista ei koidu alkoholisteille vaan kaikille ihmisille. Meillä (keskustelijoilla) on tosi paljon yhteistä. Haluamme kaikki viedä uudistuksen loppuun asti – lukuun ottamatta minimaalista prosenttirajan nostoa. Peräänkuulutan, että tehdään se, mistä ollaan samaa mieltä ja jätetään prosenttiraja nosto myöhemmäksi. Oppositiopuolueen edustajana toivoisin, että oltaisiin valmiita panostamaan myös terveydenhuoltoon.

Limuviinat eivät ole yhdenkään nuorisojärjestön edustajan mielestä kynnyskysymys. Valmistustavan ei saisi heidän mukaansa antaa seistä uudistuksen etenemisen tiellä.

Oheisella videolla neljän poliittisen nuorisojärjestön edustajat keskustelevat limuviinoista ja ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamisesta. Katso koko haastattelu videolta kuvaa klikkaamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit