Jämistä herkkuja! Kolme ihanaa ideaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Jämistä herkkuja! Kolme ihanaa ideaa

IS-kokki Prisca Leclerc neuvoo uudet käyttötarkoitukset ylijäämäruoille.

Perunamuusista valmistetut muffinit maustetaan muskottipähkinällä.

27.5.2017 13:09

Arkiaterioilta jää usein yli pastaa, perunaa tai riisiä. Tässä muutama idea, miten ylijäämät voi käyttää vaikka seuraavana päivänä.

Perunamuffinit ovat ihanan juustoisia ja niihin voi kätevästi käyttää myös juustojen jämät.

Spagetista voi valmistaa carbonaralta maistuvan paistoksen, jonka voi vaikka pakastaa pahan päivän varalle.

Ylijäämäriisistä valmistuu helposti herkullinen pudding-tyylinen créme brulee.

Peruna-kinkkumuffinit

0,5 l perunamuusia (n. 5 perunaa)

2 viipaletta (50 g) korppukinkkua

tuoretta ruohosipulia

2 munaa

150 g juustoraastetta

mustapippuria myllystä

2 hyppysellistä muskottipähkinää

(viimeistelyyn ranskankermaa)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa kulhoon valmis perunamuusi.

Leikkaa korppukinkkuviipaleet pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipulia 0,5 desilitran verran. Nosta ainekset perunamuusin joukkoon.

Riko joukkoon kananmunat ja sekoita. Mausta pippurilla ja muskottipähkinällä (oletuksena, että perunamuusi on jo suolattu, muuten lisää hieman suolaa).

Kaada sekaan juustoraaste. Tähän voi käyttää mitä vaan juustoa, esimerkiksi sinihomejuuston loput.

Lusikoi seos tukeviin muffinivuokiin ja nosta uuniin keskitasolle 15 minuutiksi. Voit halutessasi viimeistellä muffinit nokareella ranskankermaa ja ruohosipulilla.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 12

  Spagettipaistos

n. 8 dl kypsää spagettia (n. 200 g kuivaa)

170 g pekonia

5–8 herkkusientä

1 dl parmesaania

tuoretta persiljaa

tuoretta ruohosipulia

2 dl kermaa

3 kananmunaa

0,25 tl mustapippuria

½ tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

150 g juustoraastetta (Emmental ja/tai ylijäämää)

oliiviöljyä

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja herkkusienet kuutioiksi. Paista pekoni pannulla rapeaksi, lisää loppuvaiheessa herkkusienet joukkoon kuullottumaan.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Raasta parmesaani, hienonna yhteensä 1 desilitra yrttejä.

Vispaa kerma, yrtit ja munat yhteen, mausta suolalla ja mustapippurilla. Purista joukkoon valkosipulin kynsi ja lisää juustoraaste.

Sekoita pekonit ja herkkusienet valmiin pastan joukkoon. Lorauta uuninkestävän paistinpannun pohjalle oliiviöljyä ja kaada pasta pannulle. Kaada munaseos pastan päälle ja paista, kunnes seoksen pohja on paistunut rapeaksi pinnaltaan.

Nosta paistos uuniin 10–15 minuutiksi. Paistoksen voi valmistaa myös piirakkavuokaan, mutta silloin pohjasta ei tule niin rapea.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 8

  Riisi- creme brulée

1 dl kuivaa riisiä (n. 4 dl kypsää)

1 dl maitoa

1 dl kermaa

1,5 dl sokeria (0,5 riisin sekaan, 1 dl karamelliksi)

½ vaniljatanko

6 kpl 1,5 dl vetoista jälkiruokavuokaa

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan riisi, maito, kerma ja 0,5 dl sokeria. Puolita kokonainen vaniljatanko ja halkaise puolikas pituussuunnassa. Raavi siemenet tangosta veitsellä ja lisää siemenet ja puolikas tanko riisin joukkoon.

Keitä hiljaisella, kansi päällä noin 5 minuuttia, välillä sekoittaen, ettei riisi tartu pohjaan, kunnes kerma ja maito ovat imeytyneet riisiin. Soseuta riisi sauvasekoittimella hieman hienommaksi. Tämä ei ole pakollista.

Nosta riisiä pieniin jälkiruokakulhoihin ja laita jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään.

Tee karamelli hieman ennen tarjoilua.

Levitä sokeri (1 dl) tasaisesti paistinpannulle ja anna sen sulaa. Sammuta liesi ja anna sokeri vielä ruskistua. Lusikoi karamelli kylmän riisin päälle ja tarjoa, kun sokeri on jäähtynyt. Älä laita jääkaappiin.

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähdytys

Annoksia: 6

Yli jäänyt spagu muuntuu maukkaaksi paistokseksi.

Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

Kun riisi kylpee kermassa ja vaniljassa, siitä valmistuu täyteläinen jälkiruoka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit