Alko, Tallink, SuperAlko, Alko1000... IS:n suuri hintavertailu – täältä saat kesäjuhlien juomat halvalla

rac

Julkaistu:

IS vertaili kahdenkymmenen alkoholijuoman hintoja Suomessa, Virossa ja Latviassa. Yksi viidestä liikkeestä erottui joukosta halvoilla hinnoillaan.
Ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, häät ja muut kesäjuhlat lähestyvät ja viinaralli etelään kiihtyy. Hintatietoiset juhlanjärjestäjät suuntaavat autojensa keulat yhä useammin Tallinnasta eteenpäin kohti Latvian rajaa.

(Katso vertailutaulukko eri juomien hinnoista Viron, Latvian ja Suomen välillä jutun lopusta. Jutun pääkuvana olevalla videolla vieraillaan Latvian Valgassa.)

Vuoden 2015 lopulla ja 2016 alussa virolaisyritys Alko1000 perusti kaksi alkoholiliikettä Latviaan hylätyille raja-asemille. Toinen sijaitsee Valkassa näköetäisyyden päässä virolaiskaupunki Valgasta ja toinen Ainazissa Iklan rajanyrityspaikalla Via Baltica -maantien varrella. Siitä lähtien yhä useampi suomalainen on löytänyt tiensä alkoholiostoksille Latvian puolelle. Suomen Tulli ei osaa tarkalleen arvioida ilmiön laajuutta.

– Tullilla on tiedossa, että alkoholia haetaan myös Latviasta, mutta määriä on vaikea arvioida, koska se ei tilastoi laillista matkustajatuontia, kertoo tulliylitarkastaja Anna Kallio.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee kyselytutkimukseen perustuvaa matkustajatuonnin tilastointia. Suuntaa antavan raportin mukaan viime vuonna matkustajat toivat ulkomailta 81,5 miljoonaa litraa alkoholia, joista 75 prosenttia Virosta.


Kannattaako kolmen tunnin ajomatka?

Kaupat sijaitsevat juuri ja juuri Latvian rajojen sisällä, joten ne pystyvät myymään tuotteensa edullisemmin maan matalan alkoholiveron ansiosta.

Myynnin volyymiä on lisännyt Viron alkoholivero, jota korotettiin ensin vuoden 2016 alussa ja toistamiseen helmikuussa. Maan hallitus on kaavaillut kolmatta korotusta heinäkuulle. Vaikka suomalaisten näkökulmasta Tallinnan SuperAlko on edelleen edullinen, suurempien lastien ostaminen on jo reilusti halvempaa Latvian puolella.

Harkittavaksi jää, kannattaako Tallinnasta ajaa noin kolmea tuntia suuntaansa joko Ainaziin tai Valkaan halvempien ostoksien perässä. Säästöä syntynee lähinnä silloin, jos ostoslista on pitkä.

Toisaalta Ainazin liike sijaitsee vain 65 kilometrin päässä kylpyläkaupunki Pärnusta, joka on suomalaistenkin suosiossa.

Salkullinen alle yhdeksän euron

Ilta-Sanomat vertaili hintoja suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten alkoholiketjujen välillä.

Vertailussa asetettiin rinnakkain niin oluet, siiderit, lonkerot, viinit kuin väkevätkin juomat viidessä eri alkoholiliikkeessä: laivalla, Tallinnan SuperAlkossa, Pärnun CityAlkossa, Latvian Alko1000:ssa ja Suomen Alkossa.

Odotetusti joka ikinen tarkasteluun otettu juoma oli kallein Suomen Alkossa. Latvia puolestaan yhtä yllätyksettömästi oli halvin lähes joka kategoriassa. Esimerkiksi 24:n oluttölkin salkun saa Alko1000-liikkeestä hintaan 8,99 euroa.

Viinien hintavertailu on haastavaa, sillä viinivalikoima vaihtelee paljon maiden välillä. Pääsääntöisesti edullisimmat viinit löytyvät myös Latviasta, josta 75 senttilitran pulloja voi ostaa alle neljällä eurolla.

Väkevien alkoholijuomien osalta peli on kuitenkin erityisen selvä, sillä Latvia on ylivoimaisesti edullisin. Esimerkiksi puolen litran pullo Vana Tallinn -likööriä maksaa Latviassa 6,99 euroa, Tallinnassa 10,99 euroa ja Suomessa 17,59 euroa.

Myös litran pullo Bacardi Carta Blancaa on hinnoiteltu hyvin eri tavoin. Latviassa hintalappu näyttää 16,99 euroa, kun taas Tallinnan SuperAlkossa 22,99 euroa ja laivalla 27,90 euroa, kun taas Suomessa samaisen juoman litrahinta on 36,87.Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt