IS keitti kahvia 5 tavalla – olisitko arvannut mikä osoittautui parhaaksi tavaksi?

Julkaistu:

Kahvi
Elämän eri kahvihetkiin on tarjolla erilaisia kahvinkeittomenetelmiä.
Erinomaisen kahvin salaisuuksia ovat kahvin laatu ja tuoreus, hyvälaatuinen vesi, sopiva valmistusmenetelmä ja puhtaat valmistuslaitteet.

Elämäntilanteet ovat erilaisia ja eri kahvihetkiin on tarjolla erilaisia kahvinkeittomenetelmiä.


– Suomalaiset rakastavat suodatinkahvia. Yleisimmin kahvi keitetään suodatinkeittimellä, seuraavaksi suosituin tapa on ranskalainen french press ”pressopannu” ja sitten tulee V60 eli suodatinsuppilon läpi valmistettava kahvi käsisuodatuksella. Myös italialaisten suosikki mokkapannu eli ”mutteripannu” on suosittu etenkin maitokahvin ystävien keskuudessa. Myös erikoiskahviloista tuttu aeropress-tyyli on rantautunut koteihin, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä kertoo.

IS testasi nämä viisi menetelmää ja kirjasi niiden hyvät ja huonot puolet.

Suodatinkahvilaite

”Suodatinkahvilaite valmistaa kahvin annostelemassa veden vesisäiliöstä suodatinpaperoituun kahvijauhesuppiloon, josta valmis kahvijuoma valuu kannuun. Suodatinpaperi on hyvä kastella ennen kahvinvalmistusta. Kahvijauhe annostellaan tasaiseksi keoksi, mutta sitä ei tule painaa tasaiseksi, eikä suppiloa kannata ravistella voimakkaasti. Kahvin on annettava valua loppuun saakka, keskeneräinen uutos ei maistu oikeanlaiselta. Kahvi on syytä sekoittaa suodatuksen jälkeen, mikäli laitteessa ei ole erillistä sekoitusputkea,” kerrotaan Baristat.fi -sivustolla.

- Kaverin koneeseen ei voi luottaa. Usein likainen laite, jolloin kahvikin on pahaa.

- Vanhat keittimet eivät tee tarpeeksi kuumaa kahvia, jäähtyy myös nopeasti.

- Isokokoinen ja vie keittiön tasolta tilaa. Ei sovi pieniin tiloihin.

- Hyvä keitin maksaa enemmän kuin mikään muu tapa tehdä kahvia.

- Monta puhdistettavaa osaa.

- Vaatii sähkön, ei toimi retkellä eikä veneessä.

+ Laitteen hinta kertoo monesti myös laadusta.

+ Laitteet laatumerkitty. Laadukkaan kahvinkeittimen tunnistaa Kultainen papu -laatumerkistä. Euroopan kahvi-instituutin (ECBC) testaa kahvinkeittimiä riippumattomasti ja on asettanut tietyt laatustandardit keittimille.

+ Laadukkaalla laitteella saa todella hyvää kahvia helposti.

+ Uusimissa laitteissa irrotettava vesisäiliö, joka on helppo pitää puhtaana.

Rakenteeltaan jokaisen valmistajan keittimissä on yhtäläisyyksiä, mutta erot laitteiden välillä syntyvät lähinnä putkistosta ja vastuksen tehosta eli uutosajasta ja uutoslämpötilasta. Suodatinsuppilon aromikytkin yleensä hidastaa prosessia, jolloin myös neste jäähtyy. Suihkun muoto vaikuttaa uutokseen: eli antaako laite tasaisen vesisuihkun ympäri kahvijauhetta, vai valuuko vesi ainoastaan keskelle kahvikakkua.

Joissain laitemallia suihkua voi säädellä, jolloin se valuu pulsseina kahvijauheen päälle. Lämpölevyn lämpötila vaikuttaa oleellisesti kahvin laatuun. Monien suodatuslaitteiden vesivastus toimii myös lämpölevynä, joka on yleensä turhan kuuma pilaten kahvin nopeasti. Parhaimmissa malleissa on erillinen termostaattiohjattu lämpölevy.

Pressopannu

Ranskalainen french press -tyyli on helppo ja nopea.


Esilämmitä pannu. Mittaa haluttu kahvimäärä pannuun. Kaada kiehautettua vettä puolet kokonaismäärästä, sekoittele ja kaada loput vedestä kahvin joukkoon. Sekoita, ja anna uutoksen valmistua n. 3–4 minuuttia, ja suodata painamalla mäntä rauhallisesti alas. Kahviuutos sekoittuu männän painuessa pohjalle.

- Pitää olla lisäksi vedenkeitin, muuten veden lisääminen pannuun on hankalaa.

- Rikkoutuu helposti. Mäntän vanhetessa ja löystyessä purut pulppuavat helposti uuttuneen kahvin joukkoon.

+ Vaivaton

+ Lähes minkä jauhatusasteen kahvin käyttäminen mahdollista.

+ Helppo vaikuttaa uutosaikaan ja veden lämpötilaan.

+ Pieni ja monia kokovaihtoehtoja. (Tosin tarvitsee lisäksi vedenkeittimen, joka ei ole kovin pieni)

+ Voi tehdä kahvia ilman sähköliettä.

V60 käsi- tai manuaalisuodatus

Käsisuodatuksen perusmenetelmiin kuuluu pour over -tekniikka, jossa vesi kaadetaan keraamisen tai lasisuodattimen läpi suoraan mukiin tai pieneen kannuun.


Esilämmitä kannu ja paperoitu suodatin kaatamalla suodattimen läpi kuumaa vettä. Tyhjennä kannu. Lisää kahvijauhe. Kaada hitaasti ja tasaisesti n. 30 sekunnin ajan vettä suodattimeen. Tämä on ns. esiuutos. Sen jälkeen kaada loput vedestä useassa erässä n. 2–2,5 minuutin aikana suodattimeen. Odota sitten että kahvi valuu suodattimesta.

- Tarvitset suppilon lisäksi vedenkeittimen tai erillisen kannun veden kaatamiseen. Lisäkustannuksena erillinen kaadin, jossa erityinen nokka veden kaatamiseen.

- Ei voi tehdä isolle porukalle kahvia.

+ Pieni ja näppärä. (Tarvitset myös vedenkeittimen tai vesikannun, jotka eivät ole pieniä)

+ Voit tehdä yhden kupin kerrallaan ja saat laadukkaan lopputuloksen helposti.

+ Kätevä mökillä, veneessä ja retkellä.

+ Halpa.

+ Helppo puhdistaa.

+ Voi tehdä kahvia ilman sähköliettä.

Aeropress

Aeropress on nimensä mukaisesti ilmalla ja paineella valmistettua kahvia.


Laita suodatinpaperi suodattimeen ja kaada läpi kuumaa vettä. Kiinnitä suodatinosa aeropressin alaosaan ja laita yläosa paikalleen. Annostele kahvi, kiehauta vesi, ja kaada se kahvin päälle. Kahvin ja veden suhde voi vaihdella reilusti sen mukaan, haluatko paksua ja vahvaa kahvia vai perinteisemmän suodatinkahvin tyyppistä juomaa.

Sekoita kahvijauhe ja vesi, ja hauduta puolesta minuutista puoleentoista minuuttiin riippuen siitä, kuinka vahvaa juomaa haluat. Irrota aeropressin yläosa, sekoita juomaa ja laita yläosa takaisin paikalleen. Paina yläosa hitaasti alas asti, jolloin kahvi valuu suodattimesta kannuun tai kuppiin.

- Ei ole ison porukan kahvinkeitin.

- Täytyy ostaa erillisiä suodatinpapereita, joita ei saa joka kaupasta.

- Tarvitset vedenkeittimen tai nokkakannun veden kaatamiseen.

+ Nopea puhdistaa.

+ Näppärä yhden hengen kahvikone.

+ Nopea ja helppo käyttää.

+ Laadukas lopputulos todella helposti.

+ Voi tehdä kahvia ilman sähköliettä.

Mokkapannu eli mutteripannu

Italialaisten ikisuosikki. Italialainen Alfonso Bialetti suunnitteli Moka Expressin vuonna 1933, ja se on edelleen erittäin käyttökelpoinen kahvinvalmistuksessa.


Pannussa on kolme osaa: vesipannu, suodatin ja kahvijuomapannu. Vesipannuun annostellaan maksimimäärä vettä, jonka voi halutessaan esikuumentaa. Vesipannun päälle laitetaan suodatinosa, jonne annostellaan kahvi. Kahvia ei saa painaa kovaksi kakuksi. Päälle kierretään tiiviisti kahvijuomapannu.

Pannu laitetaan keittolevylle tai nuotioon, ja kun vesi alkaa kiehua, se painuu kevyesti ylipaineisena ja erittäin kuumana kahvin lävitse ja päätyy kahvijuomapannuun. Kun kahvijuomapannu on puolillaan, pannun voi ottaa pois liedeltä, ja antaa lopun juoman valmistua itsekseen. Laite on parhaimmillaan espressopaahtoisen, hienoksi jauhetun kahvin kanssa. Laitteella valmistettu kahvi on voimakasta ja hyvänmakuista, mutta sitä ei pidä sekoittaa espressoon.

- Monta puhdistettavaa osaa.

- Erillinen tiiviste tippuu usein ja palaa helposti käyttökelvottomaksi. Tiivisteitä ei saa uusia jokaisesta kaupasta.

- Käyttö vaatii harjoittelua.

- Vaatii lieden.

+ Monta kokovaihtoehtoa: 3 kupin kahvista usean kupin tekemiseen.

+ Halpa ja kestävä.

+ Hyvä laite espressojauhatuksella tehtävään kahviin. Hyvä maitokahvin ystävän laite.

+ Helppo kuljettaa mukana reisussa, mökille, veneeseen ja retkelle.

+ Löytyy nykyisin myös induktioliedelle sopivia.

Jokaisessa tekniikassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Suomalaisten perisynti on juuttua samaan tekniikkaan ja tehdä kahvi aina samalla tavalla.

– Suomalaiset ostavat monesti samaa kahvia. Vuodesta toiseen keitetään aina samaa, se on oikea perisynti ettei kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, Wilfan maajohtaja Nikolas Bogdanoff huokaa Ilta-Sanomien haastattelussa.


Hyvä kahvi on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa niin kahvin paahtoaste ja jauhatuskarkeus, veden lämpötila kuin valmistustapakin. Suurin tekijä on kuitenkin tunnelma, kuten monen muunkin mieleenpainuvan aistikokemuksen takana.

Retkellä leirinuotiolla juotu sakea pannukahvi saattaa olla elämän paras kahvikokemus, toiselle se voi olla lomamatkalla roomalaisen kahvilan terassilla nautittu pienen pieni musta espresso ja jollekin toiselle oman rakkaan kanssa sängyssä juotu suodatinkahvi.

Testatuista viidestä tavasta kuitenkin toimittajan suosikiksi nousi perinteinen suodatinkeittimellä tehty kahvi.

Hyvän kahvikupposen takana oli kahvipavusta juuri ennen valmistusta jauhettu kahvi, tuore vesi ja puhdas laite. Tällä kombinaatiolla valmistuu varmasti hyvää kahvia.

Erikoislaitteista suosituimmaksi nousi aeropress-tekniikalla tehty annoskahvi. Yksinkertainen laite kulkee helposti mukana mökille ja reissuun.

Kahvipavun jauhaminenkaan ei ole ongelma. Isoäidin hyllyllä vuosikausia seissyt käsikäyttöinen kahvimylly pääsi taas käyttöön. Hyvän puhdistuksen jälkeen se palvelee varmasti vielä pitkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt