Ajankohtaista

Yksi mausteseos tekee risotosta täydellistä

Julkaistu:

IS-kokki Prisca Leclerc kokkaa kevääseen risottoa, sosekeittoa ja juustokakkua.
Kevätruoka on vihreää, keltaista, kevyttä ja pirteää.

Risoton yrttinen maku vie kielen mennessään. Sen salaisuus piilee yhdessä mausteseoksessa – pestossa. Yrttipesto maustaa risoton ja öljyinen koostumus tekee risotosta valuvan ja juuri oikeanlaisen koostumukseltaan.

Peruna-purjokeitto on klassikko, joka saa makua pekonista ja paahdetuista leipäpaloista.

Juustokakussa maistuvat kookos ja sitruuna. Se kelpaa niin arkeen kuin vieraillekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pestorisotto

½ ruukkua basilikaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

100 g parmesaania

1 valkosipulinkynsi

0,5 dl oliiviöljyä

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 sipuli

2 rkl voita

3 dl (300 g) risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

Valmista pesto. Laita yrtit, kuorittu valkosipulinkynsi, paloiteltu parmesaani ja oliiviöljy korkeaan astiaan ja hienonna sauvasekoittimella pestoksi. Valmista kasvisliemi liuottamalla kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen.

Hienonna sipuli. Sulata voi pannulla. Nosta sipulit pannulle ja kuullota hetki. Lisää joukkoon riisi ja kuullota riisit, kunnes jyvien reunat kuultavat läpi. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin. Pidä pannu keskilämmöllä ja lisää 1,5 dl kasvislientä kerralla, antaen sen imeytyä riiseihin välillä sekoitellen ennen uuden annoksen lisäämistä. Kun viimeinen osa liemestä on kaadettu pannuun, lisää pesto ja anna nesteen vielä imeytyä riisinjyviin. Risotto saa jäädä hieman löysäksi. Riisi on kypsää, kun se on pehmeää, mutta jyvän sisus on hieman kiinteä. Tarjoile heti.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4


Purjo-perunasosekeitto

1,5 dl vettä

2 kanaliemikuutiota

600 g perunoita (7–8 perunaa)

320 g purjoa

0,5 tl suolaa

0,25 tl valkopippuria

oliiviöljyä

110 g kalkkunapekonia

3 leipäviipaletta

Kuumenna vesi tilavassa kattilassa ja sulata joukkoon liemikuutiot. Kuori perunat ja leikkaa puoliksi. Huuhtele purjo ja leikkaa noin 1,5 senttiä paksuiksi viipaleiksi. Nosta kasvikset kiehuvaan veteen ja keitä 15–20 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä.

Kaada liemi talteen, mutta jätä lientä kattilaan sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella silkkiseksi keitoksi. Lisää lientä, mikäli haluat keitosta hieman ohuempaa. Anna keiton muhia hiljalleen kannen alla. Paista sillä aikaa paloiksi leikattu pekoni pannulla rapeaksi. Nosta pekonit pois pannulta, lisää hieman öljyä ja paahda kuutioiksi leikatut leivänpalat pannulla rapeiksi krutongeiksi. Tarjoa keitto pekonimurun ja leipäkrutonkien kanssa.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4–6


Kookos-sitruunajuustokakku

Pohja

1 dl tomusokeria

2,5 dl jauhoja (1 dl graham- + 1,5 dl vehnä-)

hyppysellinen suolaa

3 rkl (60 g) kookosrasvaa

1 muna

Täyte

2 sitruunaa

2 dl kookoskermaa

2 dl tomusokeria

2 dl turkkilaista jogurttia

5 munaa

Siirappi

1 dl vettä

0,5 dl sitruunamehua

1,5 dl sokeria

n. 1,5 dl mustikoita (pensas- tai metsämustikoita)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Valmista pohja. Sekoita tomusokeri ja jauhot kulhossa. Murenna joukkoon kiinteä kookosöljy ja nypi se jauhojen joukkoon, kunnes seos on tasaisen ryynimäistä. Riko joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina korkeareunaisen irtopohjavuoan pohjalle ja laita uuniin esipaistumaan 10 minuutiksi.

Pese sitruunat huolella juuresharjalla. Kuivaa ne ja raasta keltainen osa hienoksi raasteeksi. Purista yhden sitruunan mehu.

Sekoita sitruunankuoriraaste, 2 dl tomusokeria, kookoskerma ja jogurtti keskenään.

Vaahdota munat vatkaimella omassa kulhossa ja kaada kookosseos munien joukkoon.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja laita uuniin 35–40 minuutiksi kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä pintaansa. Nosta piirakka jäähtymään ja laita se vielä jääkappiin, kunnes se on täysin jäähtynyt.

Valmista sitruunasiirappi. Mittaa vesi, sitruunamehu ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua isoilla kuplilla noin 7–8 minuuttia välillä sekoittaen kunnes siirappi on paksuuntunut, mutta ei ole vielä tummunut väriltään (silloin siirapista tulee kitkerää). Anna siirapin jäähtyä.

Koristele jäähtynyt piirakka mustikoilla ja sitruunasiirapilla.

Valmistusaika: 20+45 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 8


Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut keittokirjan Tarte tatin (2015).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.
Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

    Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

    Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

  3. 3

    Rikkoutunut putki suihkutti vaarallista höyryä S-marketiin puoli tuntia – kauppa evakuoitiin

  4. 4

    Ilkka ja Pohjalainen: Susanna Koski aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan

  5. 5

    Haluatko miljonääriksi? -kausi huipentuu jättivoittoon – Riina, 31, saa yleisön haukkomaan henkeä: ”Uskomatonta!”

  6. Näytä lisää
  1. 1

    Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  2. 2

    Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  3. 3

    Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

    Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

  5. 5

    Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  6. Näytä lisää
  1. 1

    Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

    Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

    Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

    Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

    Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää