Ajankohtaista

10 ruisleipää vertailussa: Suolapommien joukosta löytyi myös kuitupommi

Julkaistu:

Ruisleipä
Markettien leipäosastot ovat pullollaan ruisleipiä, mutta terveellisen vaihtoehdon etsijälle tulos on kehno. Ilta-Sanomien ruisleipätestissä kymmenen ruisleivän joukosta löytyi vain yksi vähäsuolainen vaihtoehto.
Kymmenen tutkitun ruisleivän suolapitoisuuden keskiarvoksi muodostui 1,06 grammaa sadassa grammassa leipää. Vähäsuolaisin vaihtoehto oli Fazerin Ruis Real, joka sisälsi suolaa 0,7 grammaa sataa grammaa kohti.

Katso yllä olevalta videolta tarkat tiedot kymmenen suosikkiruisleivän suola-, sokeri- ja kuitupitoisuuksista.

Sokeripitoisuudessa huippuluku oli 14,6 grammaa. Tämän verran makeutta on lisätty Antellin Saaristolaisnappisiin, jotka sisältävät siirappia ja mallasta. Vähiten sokeria sisälsi Putaan Pullan Meidän Leipä, 0,8 grammaa.

Runsas suolan käyttö kohottaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Liiallinen suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten alistaa osteoporoosille.

Lisäksi liika suola saattaa lisätä mahasyövän riskiä. Suolan käyttö ei ole kuitenkaan hyvä hoitokeino matalaan verenpaineeseen eikä alhaiseen veren natriumpitoisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ODL Liikuntaklinikalla ja Oulun Terveystalossa työskentelevä ravitsemusterapeutti Marja Vanhala pudistelee päätään leipähyllyjen välissä. Ilta-Sanomien tutkimasta kymmenestä ruisleipävaihtoehdosta vain yksi sisältää alle gramman suolaa.

– Yli kaksikymmentä vuotta olen seurannut suolapitoisuuksia ja yleinen suuntaus on, että ne ovat laskemaan päin. Siltikin ruisleivässä on liikaa suolaa.


Voimakassuolainen saapuu Keski-Euroopasta

Aikaisemmin ruisleivän suolapitoisuus oli pääsääntöisesti 1,3 gramman luokkaa. Suolakeskustelun ja asennemuutoksen jälkeen keskiarvo on pudonnut 1,1 grammaan sadassa grammassa leipää. Sydänliiton ja Diabetesliiton myöntämän Sydänmerkin rajana on 0,7.

Vanhalan mukaan Matti Meikäläinen saa kuudesta viipaleesta (150g) ruisleipää noin 1,6 grammaa suolaa, mikä on lähes kolmannes päivän enimmäissuosituksesta.

 

Suolaa ja sokeria vähän, kuituja paljon, niin leipä on mahdollisimman terveellistä.

Kun leivän päälle ladotaan vielä juustoa ja leikkeleitä, suola-annos nousee nousemistaan.

– Vähäsuolaisia vaihtoehtoja on liian vähän. Asiakkaiden pitäisi äänestää jaloillaan ja vaatia lisää valinnanvaraa.

Vanhalaa pelottaa, että suomalaiset ovat oppimassa takaisin voimakassuolaisten leipien syöjiksi. Siitä antaa vihiä Keski-Euroopasta kuskattavien pakasteleipien ja -leivonnaisten suosion kasvaminen.

– Leivän valinnassa pitäisi katsoa ensin suolapitoisuus, sen jälkeen kuitujen määrä ja lopuksi vielä sokeripitoisuus. Suolaa ja sokeria vähän, kuituja paljon, niin leipä on mahdollisimman terveellistä, hän opastaa.

”Tuliaisleivän resepti on siirtynyt sukupolvelta toiselle”

Leipävaihtoehtoja oululaisessa marketissa katsastava Eerik Koivula nappaa hyllystä Oululaisen Puikula-paketin. Hän kertoo ostavansa ruisleipää kerran viikossa. Toisinaan ostoskoriin sujahtaa myös paahtoleipää tai rieskaa.

– Maku, muoto ja hinta ratkaisevat. En lue tuoteselostuksia enkä tarkkaile suolan tai sokerin määriä. Puikulat olen todennut maultaan hyviksi, ehkä jopa parhaiksi, 23-vuotias Koivula perustelee valintaansa.


Kymmenen tutkitun ruisleivän joukossa oli kaksi voimakassuolaiseksi luokiteltavaa tuotetta. Toinen niistä oli Porokylän leipomon Tuliaisleipä, jonka suolapitoisuus on 1,2 grammaa.

Nurmeksessa sijaitsevan Porokylän leipomon toimitusjohtaja ja omistaja Timo Väänänen kertoo, että paperipussiin pakattu Tuliaisleipä on perinteinen alueen oma tuote.

– Se on tuotteistamme perinteisin ja yksi menevimmistä. Se on melkeinpä kantava voima valikoimassamme. Tuliaisleivän resepti on siirtynyt mutkien kautta sukupolvelta toiselle. Se kuvastaa hyvin perheen perinteitä, kolmannen polven leipuri kertoo.

”Suolamäärän kanssa ei ole leikkimistä”

Tuliaisleivän suolapitoisuus oli huipussaan 1970-luvulla. Väänäsen mukaan suolaa oli tuolloin 1,8 grammaa. Vuosien varrella pitoisuutta on kevennetty useaan otteeseen.

– Joka kerta siitä on syntynyt jonkinlainen haloo. Paikalliset ihmiset tykkäävät voimakassuolaisesta leivästä, hän arvelee.

Suolan määrä saattaa vähentyä jatkossakin, jos vähäsuolainen trendi jatkuu.

– Kuluttajia pitää kuunnella herkällä korvalla. Suolamäärän kanssa ei ole leikkimistä, sillä se antaa taikinalle makua, ryhtiä ja hyvän koostumuksen. Muutokset eivät voi olla suuria, Väänänen selvittää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

    2. 2

      Pakettiauto ajoi ihmisten päälle jalkakäytävällä Torontossa – yhdeksän kuollut

    3. 3

      Hätäkeskustyöntekijä löi soittajille luurin korvaan tuhansia kertoja – ”Kellään ei ole aikaa tällaiseen, oikeasti”

    4. 4

      Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

    5. 5

      NHL:n suomalaistähti Mikko Rantanen oikoo virheellistä uutisointia: ”Se ei pidä paikkansa”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

    2. 2

      Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

    3. 3

      Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

    4. 4

      Työtoiminnassa olevan Mintun, 29, oli pakko mennä oikeuteen todistamaan – Kela rankaisi tuen menetyksellä

    5. 5

      Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

    2. 2

      Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

    3. 3

      Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

    4. 4

      Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

    5. 5

      Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

    6. Näytä lisää