6 vinkkiä, joilla teet paljon parempaa kahvia – sorrutko sinäkin tähän suomalaisten perisyntiin? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

6 vinkkiä, joilla teet paljon parempaa kahvia – sorrutko sinäkin tähän suomalaisten perisyntiin?

Laadukas kahvi valmistuu ammattilaisen nikseillä helposti.

20.4.2017 7:05

Kahviasiantuntijat listasivat asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa valmistaa parasta mahdollista kahvia kotona.

Suomalaisten perisynti on juoda vuodesta toiseen samaa kahvia.

– Suomalaiset ostavat monesti samaa kahvia. Vuodesta toiseen keitetään aina samaa, se on oikea perisynti ettei kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, Wilfan maajohtaja Nikolas Bogdanoff huokaa.

Hän vertaa kahvia viineihin.

– Kahvia pitäisi verrata viineihin. Erilaisia vaihtoehtoja on hurjasti. Haastan ihmiset kokeilemaan erilaisia kahvilaatuja, makuja, jauhatuksia ja paahtoasteita. Uskaltakaa kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja, Bogdanoff kannustaa suomalaisia.

Tulevana viikonloppuna 21.–23.4. Pohjoismaiden suurimmilla kahvifestivaaleilla kahviammattilaiset opastavat, miten jo pienillä keinoilla saa tehtyä laadukkaampaa kahvia.

Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla.

Yksi tärkeimmistä asioista on puhtaus.

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla jokaisen käyttökerran jälkeen. Kalkin puhdistus tulisi suorittaa etenkin kovan veden alueilla useamman kerran vuodessa. Kova vesi saattaa tukkia ja pahimmillaan rikkoa keittimen.

– Riippuen missä päin Suomea asut, vesi on erilaista. Meillä pääkaupunkiseudulla on yleisesti pehmeä vesi ja esimerkiksi vähän matkaa lännempänä Lohjalla on jo kovempaa vettä, joka tarkoittaa sitä, että vedessä on enemmän kalsium- ja magnesiumsuoloja. Kahvilaite kerää itseensä ajan kuluessa kalkkia ja jäämiä vedestä, jolloin esimerkiksi keittimen lämpöelementit eivät enää toimi tarvittavalla tavalla, Bogdanoff sanoo.

Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistus ei vain takaa hyvää kahvia, vaan pidentää myös koneen käyttöikää ja varmistaa tasaisen toimintatehon vuodesta toiseen.

Kaada keittimeen aina tuoretta vettä puhtaalla kannulla.

– Älä kaada illalla vettä valmiiksi keittimeen ja laita kahvia suodatinpussiin. Kahvi pitää valmistaa tuoreeltaan. Ota hanasta puhdasta vettä ja kaada se erillisellä kannulla vesiastiaan. Älä käytä keittimen omaa pannua, sillä siitä siirtyy rasvaa ja likaa vesiastiaan, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä neuvoo.

Suodatinpussi kannattaa kastella ennen kahvin lisäämistä. Tällä pienellä kikalla saat selkeästi paljon parempaa kahvia.

– –Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan kuumalla vedellä ennen kahvipurujen mittaamista. Samalla myös suodatinosa lämpenee, jolloin suodattimeen valuva vesi ei viilene ja kahvinpurut uuttuvat paremmin ja niistä irtoaa paremmin aromeja. Saat helposti paljon parempaa kahvia, Bogdanoff vinkkaa.

Helsinkiläisen Johan&Nyström kahvipaahtimon kahvikouluttaja Carl Ahlman valmistaa V60 suodatinkahvia ilman konetta. Suodatinpaperi on ensin kasteltu kiehuvalla vedellä.

Laadukas raaka-aine ja tuore kahvi

Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine. Asiantuntijat suosittelevat kokonaisia kahvipapuja.

– Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Kahvista häipyvät aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään, Kestilä neuvoo.

Bogdanoff suosittelee kokeilemaan erilaisia kahveja ja ostamaan vain sen verran kuin juo.

– Jos et halua jauhaa itse papuja, osta jauhettua kahvia vaikka sen verran kuin juot. Pienissä kahviliikkeissä on parasta se, että voit ostaa vain pienen määrän kerralla ja he jauhavat sen sinulle toiveidesi mukaan. Näin voit osaa vaikka viikonlopuksi muutamaa erilaista kahvia ja maistella erikoisuuksia, Bogdanoff neuvoo.

Oikeat mittasuhteet ja jauhatus

Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä suodatinpussiin.

– Suodatinkahvin optimi on noin 7 grammaa 1,25 dl kohden, eli normaalia kahvikuppia kohden 14 g. Tätäkin kannattaa testata, että löytää itselle sopivan määrän. Myös kahvin paahdolla ja jauhamiskarkeudella on merkitystä lopputuloksen kannalta, Bogdanoff sanoo.

Pour over -menetelmillä, kuten V60:sellä missä vesi kaadetaan vanhan kansan tapaan suoraan suodatinpussin läpi kuppiin, suositus on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden.

Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia.

Wilfan keittimen vesisäiliössä on kerrottu tarkasti kuinka paljon kahvia tarvitset valitsemaasi määrään vettä.

Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus. Joissakin uusissa kahvinkeittimissä vesisäiliössä on kerrottu optimi veden suhde litroina ja kahvin suhde grammoina.

Oikea lämpötila

Kahvi pitää nauttia oikean asteisena, eikä sitä seisoteta tai kuumenneta uudelleen.

Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo.

Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92–94 astetta ja laadukas keitin kuumentaa veden tarpeeksi nopeasti. Lisäksi veden pitäisi valua keittimestä riittävällä nopeudella, että kahvi uuttuu juuri sopivasti, ei liian kauan eikä liian vähän aikaa, täydellisen kupposellisen saamiseksi.

Kahvi tulisi juoda nopeasti eikä sitä tulisi seisottaa keittimessä.

– Kahvi pitäisi juoda heti sen valuttua. Jos kuitenkin tuli keitettyä liikaa kahvia, siirrä kahvi termoskannuun, josta sitä voi nauttia myöhemmin, Bogdanoff neuvoo.

Kahvinkeittimille jaetaan myös laatumerkkejä.

Laadukkaan kahvinkeittimen tunnistaa Kultainen papu -laatumerkistä, joka kertoo siitä, että kahvinkeitin yltää täydelliseen veden suodatuslämpötilaan ja makuun.

Euroopan kahvi-instituutin (ECBC) testaa kahvinkeittimiä riippumattomasti ja on asettanut tietyt laatustandardit keittimille.

Kanavarannassa Johan&Nyströmin kahvilassa kahvikupillinen tehdään asiakkaan toiveiden mukaan käsityönä.

Kahvifestivaaleilla voi tutustua erilaisiin keittimiin, laitteisiin ja valmistustapoihin. Lisäksi festivaaleilla selvitetään, miten kahvin alkuperään voi perehtyä, mitä direct trade eli suoraan viljelijältä ostaminen sekä jäljitettävyys tarkoittavat, mikä kahvipapu sopii millekin laitteelle ja miten kahvi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Helsinki Coffee Festival

  • Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali järjestetään nyt 3. kertaa.

  • Järjestetään Helsingissä Kaapelitehtaalla, Ruoholahdessa.

  • Saman katon alla mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset.

  • Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan lisää kahvista.

  • Tapahtumassa käydään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -kilpailut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit