Testasimme sotavuosien korvikekahvin: ”Ei ollenkaan pahaa!”

Teimme aikamatkan 1940-luvulle ja maistoimme korvikekahvia.

IS:n raadin mielestä korvikekahvi maistui laihalta, hieman makeutetulta kahvilta.

6.4.2017 13:04

Sanomatalon Mediatorilla maistatettiin torstaina korvikekahvia 1940-luvulta. Ilta-Sanomat juhlii 100 vuotta täyttävää Suomea historiaan liittyvillä juhlatapahtumilla ja -lehdillä pitkin vuotta.

Torstaisen tapahtuman erikoisuutena oli korvikekahvi, jota Matinkylän Martat maistattivat Sanomatalon vieraille.

Historiaa

1940-luku on dramaattisimpia vuosikymmeniä Suomen historiassa. Se alkoi talvisodan taisteluilla, ja lyhyen välirauhan jälkeen oli edessä pitkä ja raskas jatkosota. Koko itsenäisen Suomen kohtalo oli vaakalaudalla, ja vaaran vuodet jatkuivat vielä tulitauon laskeuduttua rintamille syyskuussa 1944.

Suomi kävi kuilun partaalla, mutta toipui. Alkoi sotakorvausten maksaminen, jälleenrakennus ja toipuminen, jonka merkkeinä olivat yksinkertaiset rintamamiestalot ja korpeen raivatut rintamamiestilat. Suuret ikäluokat pantiin alulle. Säännöstelyyn pakotetusta pula-Suomesta alettiin hiljalleen rakentaa ihmettä koko maailman mittakaavassa: vakaata hyvinvointi-Suomea.

Elintarvikkeita säännösteltiin ja kahvi oli yksi niistä elintarvikkeista joka oli kortilla. Hätä keinot keksii ja kahvia jatkettiin muun muassa sikurilla.

Marjukka Erpilä sai kahvin kaatamisen lomassa kuulla mielenkiintoisia muistoja niiltä, jotka ovat juoneet korviketta joskus kauan aikaa sitten ennenkin.

Sikurin juurta myytiin siniseen kääreeseen pakattuna.

– Muutama vanha herra muisteli tässä korvikekahvia maistellessaan, kuinka heille tuli elävästi mieleen siniseen kääreeseen pakattu sikuri. Kotona oli myös isopihtiset sikurisakset, joilla sikurinjuuresta leikattiin pala kahvia varten. Se jauhettiin ja paahdettiin itse ja lisättiin kahviin. Lapset tykkäsivät myös nuoleskella sitä, se oli myös sen ajan karamellia, Matinkylän Marttojen Marjukka Erpilä kertoo.

Sikurin lisäksi kahvin korvikkeita valmistettiin myös muun muassa paahdetusta viljasta, sokerijuurikkaasta ja voikukan juurista.

Erityisesti Etelä-Intiassa sikurilla höystetty kahvi on suosittua ja sieltä on jopa vaikea löytää tavallista suodatinkahvipakettia, jossa ei olisi joukossa yhtään sikuria.

Marttojen tekemässä kahvissa oli 4/5 osaa sikuria ja loput kahvia. Nykyisin sikuri tunnetaan terveystuotteena ja sitä saakin terveysruokia myyvistä liikkeistä.

– Sikurilla on elimistöä puhdistavia vaikutuksia ja kävimme hakemassa sitä Ruohonjuuresta, Erpilä jatkaa.

Matinkylän Martat Uudenmaan piiristä maistattivat korviketta Sanomatalon Mediatorilla torstaina. Kuvassa Tuula Limnell (vas.), Marjukka Erpilä ja Marja Nars.

”Maistuu laihalta kahvilta”

Ilta-Sanomien Lifestyle-toimitus kävi maistamassa korvikekahvia. Näin kahvin makua kommentoitiin.

– Jos on tottunut tavalliseen suomalaiseen suodatinkahviin, ei korvike maistunut kovinkaan kummalliselta. Hieman laihanlaiselta, mutta ei missään nimessä pahalta. Kun kahviin lisäsi maitoa, maku muuttui aika makeaksi. Vähän kuin olisi tipauttanut Hermesetaksen joukkoon.

– Miedompi, hieman pannukahvimainen maku. Mieleen tulee minut kahvia keittämään opettanut, nyt jo edesmennyt isomummi ja kuparipannu. Kahvi närästää minua helposti. Koska korvikkeessa on vain 1/5 kahvia, voi se olla normaalia kahvia parempaa vatsalle. Kyllä tätä olisi juonut, jos ”kunnon kahvia” ei olisi ollut tarjolla. Sikuri tuo juomaan makeutta, joka korostuu maitoa lisätessä. Tuoksuu voimakkaammalta kuin maistuu.

Korvikekahvissa on vain pieni määrä oikeaa kahvia.

– Korvikekahvi ei ollut ollenkaan pahaa! Maistui muuten melkein tavalliselta suodatinkahvilta, mutta korvikkeesta puuttui selkeästi se kahvin kulma tai potku, miksi sitä nyt sanoisi. Se jokin, joka tekee kahvista kahvin. Korvike tuoksui vahvalle kahville ja maistui laihalle kahville. Maidon kanssa huomattavasti parempaa, mutta toisaalta juon kahvin yleensäkin maidolla. Maito toi paremmin esiin sikurin pienen makeuden: aivan kuin kahviin olisi sujauttanut ihan pikkuisen sokeria. Olisin varmasti juonut tätä aamuisin ja iltapäivisin sodan aikana, kun kahvi oli kortilla, mutta olisin kahvin ystävänä varmasti iloinnut suuresti, kun kahvia taas alkoi saada.

– Mielestäni korvikekahvi ei ollut pahaa, mutta ei oikeastaan hyvääkään. Se jätti kieleen erikoisen maun, joka piti huuhdella pois vedellä. Se oli varmaan se sikurin maku? Mutta toisaalta, kyllä yleensä juon vettä minkä tahansa kahvikupillisen päälle. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos tuo olisi ainoa kahvi, jota olisi saatavilla, niin joisin sitä kyllä mielelläni. Toimii sekä maidon kanssa, että ilman. Maidon kanssa kuitenkin hieman parempaa, ainakin minulle, joka juo kahvinsa aina maidon kera.

Torstaina tuli myyntiin myös Ilta-Sanomien juhlalehtisarjan neljäs numero 1940-luku.​

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit