Huippukokki vinkkaa 3 keittiövälinettä, joiden avulla teet parempaa ruokaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Huippukokki vinkkaa 3 keittiövälinettä, joiden avulla teet parempaa ruokaa

Keittiössä ei tarvita laatikoittain välineitä. Muutamalla laadukkaalla vehkeellä pärjää hyvin.

Terävä veitsi on tärkeä keittiöväline.­

3.4.2017 19:00

Monista tv:n ruokaohjelmista tuttu kokki Alex Nurmi on julkaissut ensimmäisen keittokirjansa Alexin keittiössä (Tammi), jossa hän paljastaa parhaat reseptinsä vuosien varrelta sekä antaa parhaat vinkkinsä ruoan esillepanoon. Esillepano on Nurmen mielestä puoli ruokaa.

Kirjassa annetaan hyviä vinkkejä keittiötarvikkeiden hankintaan sekä niksejä miten annoksista saa kauniita. Kirjan lisäksi Nurmi on tehnyt ison määrän ruokavideoita, joissa näytetään miten annokset valmistuvat.

Kauniiden annosten takana on tietysti vuosien kokemus keittiössä, mutta Alexin mielestä jokainen voi olla huippukokki omassa keittiössään.

– Näillä keittiövälineillä pärjää pitkälle ja onnistumisen ilo on taattu. Kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa, onnistut varmasti kokkauksessa ja teet parempaa ruokaa, Nurmi sanoo.

Veitsi

Keittiövälineiden hankinta lähtee hyvästä veitsestä.

– Oma suosikkini on japanilainen taottu veitsi, jossa on superohut terä ja joka on kevyt kädessä. Sellaisella leikkaa hyvin ohuitakin siivuja, Nurmi sanoo.

Kokki tyrmää veitsitukit ja suosittelee hankkimaan yhden laadukkaan ja hyvän veitsen.

– Kahdeksan veitsen veitsitukeilla ei tee mitään. Yhdellä hyvällä veitsellä pärjää mainiosti kaikessa kokkauksessa. Tärkeää on myös opetella teroittamaan veitsi itse, Nurmi suosittelee.

Kokki Alex Nurmen keittiössä kokataan aina terävällä veitsellä.­

Keittiötarvikeliikkeet ovat hyviä paikkoja tutustua veitsiin.

– Hyvää opetusta saa keittiötarvikeliikkeistä. Siellä voi testata erilaisia vaihtoehtoja ja saat apua myös teroitukseen. Esimerkiksi japanilaiset veitset vaativat erilaisen teroituskulman kuin eurooppalaiset veitset. Ei kannata pilata kallista veistä teroittamalla sitä väärin. Kysy neuvoa keittiötarvikeliikkeestä, siellä neuvotaan mielellään, Nurmi opastaa.

Atulat

Atulat ovat suurikokoiset keittiöpinsetit, joita ilman Nurmi ei pärjäisi päivääkään.

– Atulat roikkuvat lanteilla koko ajan kokatessa. Ne ovat kovassa käytössä minulla kotona sekä tietenkin keikoilla. Niillä voi kääntää ja koristella yrtit sekä salaatit. Myös pasta-annosten asettelussa ne ovat ehdottomat. Spagetin saa kauniisti rullalle atuloiden avulla kiertäen.

Nurmi suosittelee käymään keittiön laatikot läpi tarkkaan ja heivaamaan turhat kömpelöt välineet pois.

– Muoviset atulat ovat pahinta mitä tiedän. Ne ovat kömpelöt ja niillä ei saa aikaan mitään. Jos ne unohtuvat pannun kulmalle, ne myös sulavat nopeasti. Metalliset ovat paljon paremmat ja näppärämmät ja kestävät käytössä lähes ikuisesti.

Paistomittari

Suomalaisilla on tapana pilata ruoka kypsentämällä sitä liikaa, liian kovissa lämpötiloissa. Jos ruokaohje menee pieleen, vika ei välttämättä ole ohjeessa eikä kokissa vaan välineissä.

– Paistomittari on yksi keittiön tärkeimpiä välineitä. Puhun nyt laadukkaasta digitaalisesta mittarista, enkä siitä joulukinkun manuaalisesta. Digimittarilla voi esimerkiksi testata uunin oikean lämpötilan. Uusissakin uuneissa on yllättäviä heittoja. 200-asteinen uuni mittarin mukaan voi todellisuudessa olla 230 astetta tai toisin päin. Digimittari tulee tässä avuksi. Voit testata uunin todellisen lämpötilan ja ruoanlaitostakin tulee hauskempaa, kun uuni ei aina polta ruokaa kuivaksi, Nurmi neuvoo.

Digimittarin parhaita puolia Nurmen mukaan on se, että anturin voi työntää paistettavaan ruokaan, ja pitkän johdon ansiosta mittarin voi jättää pöydälle, mistä lämpötilaa voi tarkastella helposti.

– Kun uuni on ensin tarkastettu ja sen todellinen lämpö on todettu, voit aloittaa kokkailun. Digimittari kertoo sinulle kalan, kanan ja lihan tarkan sisälämmön. Kirjassani on kerrottu suosituslämmöt kaikille ruoille, joten et voi mennä pieleen tämän jälkeen.

Kokki kantaa digimittaria aina mukanaan. Myös työkeikoilla vieraissa keittiöissä mittari on avuksi.

– Jopa aivan uusissa testikeittiöissä uunien lämpötilat saattavat heittää. Myös meillä kotona uunin todellinen lämpö oli aivan eri kuin mittari näytti. Digimittarilla testaamisen jälkeen tiedän nyt todelliset lämmöt, Nurmi kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit