Kahvin 3 pahinta vihollista – tiukkaan pinttynyt tapa onkin väärä

Kahvi menettää nopeasti parhaat arominsa, jos sitä säilyttää väärin.

Happi on kahvin pahin vihollinen.

Kahvipaahtimo Johan&Nyströmin kahvikouluttaja Carl Ahlmanin mukaan kahvin säilytyksessä tehdään usein suuria virheitä.

– Kahvi on todella herkkä raaka-aine. Hei paahtamisen jälkeen kahvipavusta alkaa pikkuhiljaa aromit katoamaan. Happi on kahvin suurin vihollinen. Kahvi pitäisi säilyttää sen omassa pakkauksessa tiukasti suljettuna. Paras paikka kahville on pois valosta, etenkin suorasta auringonvalosta sekä myös pois kosteasta paikasta. Tässä mennään monesti mönkään. Nämä kolme ovat kahvin kolme pahinta vihollista, Ahlman sanoo.

Kahvipaahtimo Johan&Nyströmin kahvikouluttaja ei suosittele kahvin säilytystä jääkaapissa.

Kahvikouluttajan mukaan etenkin jääkaappi on vihoviimeinen paikka säilyttää kahvia.

– Jostain syystä ihmiset luulevat, että kahvi pitäisi säilyttää jääkaapissa. Se on joku urbaanilegenda ja ei pidä paikkaansa, Ahlman sanoo tiukasti.

Jääkaapit ovat erittäin kosteita paikkoja ja kosteus ei tee hyvää kahville. Jääkaapeissa on myös paljon erilaisia tuoksuja.

– Herkkä kahvi imee itseensä helposti erilaisia tuoksuja. Jääkaappi on niitä pullollaan. Jääkaapin ruoanjämät, voimakkaan tuoksuiset juustot ja leikkeleet ovat pahimpia tuoksujen aiheuttajia ja kahvi imee itseensä herkästi kaiken ja näin kahvin omat aromit katoavat, hän jatkaa.

Kahvipaahtimo Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaalla on tiukka linja kahvin säilytyksestä.

– Minulta usein kysytään, että miten kahvi pitäisi säilyttää. Sitä ei pidä säilyttää. Se pitäisi käyttää mahdollisimman pian ostosta. Se on tuoretuote ja marketeissakin sitä pitäisi myydä heviosastolla, Salomaa sanoo.

Kahvi säilyy suljetussa pussissa, mutta se kannattaa käyttää mahdollisimman nopeasti.

– Kyllähän kahvi säilyy pidempäänkin, se ei mene juomakelvottomaksi. Kahvi alkaa kuitenkin menettää makua heti paahtamisen jälkeen, Salomaa jatkaa.

Kahvifestivaaleilla huhtikuussa voi tutustua erilaisiin kahvin valmistustapoihin.

Helsingissä järjestetään kahvifestivaalit 21.–23.4.2017. Helsinki Coffee Festival järjestetään jo kolmatta kertaa.

Tapahtumaan odotetaan tuhansia kahvin ystäviä. Kaapelitehtaalla Helsingissä järjestettävillä festivaaleilla näkee läpileikkauksen koko Suomen kahvimaailmasta. Edustettuna on paljon eri kokoisia kahvipaahtimoita, kahviloita ja laitteita myyviä kauppoja. Tapahtumassa ei ole unohdettu teenjuojiakaan. Salateehuone-nimellä kulkevassa huoneessa pääsee tutustumaan uusimpiin teetrendeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit