Cappuccino, macchiato, ristretto... Tunnetko jo nämä erikoiskahvit?

Suomalaiset ovat kahvikansaa. Tavallisen suodatinkahvin lisäksi saatavilla on monenmoisia erikoiskahveja. Tunnetko jo ne kaikki?

Suurin osa erikoiskahveista valmistetaan espressosta.

17.3.2017 7:01

Kahvia tilatessa yleisin kysymys lienee vieläkin mustana vai maidolla. Kansainvälinen kahvilakulttuuri on kuitenkin juurtunut vahvasti myös Suomeen, ja erikoiskahvien valikoima on valtava.

Suurin osa erikoiskahveista valmistetaan espressosta, jonka oikeaoppiseen valmistamiseen tarvitaan espressokeitin. Parhaimmillaan espresso on, kun se keitetään laadukkaista vastajauhetuista pavuista.

Suomen baristayhdistyksen mukaan espresson ja cappuccinon valmistamiseen on olemassa kansainväliset standardit, mutta muiden erikoiskahvien reseptiikka on vapaamuotoisempi.

Espresso

Espresso on pieni, mutta voimakkaan makuinen jauhetuista espressopavuista valmistettu kahvi. Se valmistetaan oikeaoppisesti espressokeittimellä ja tarjoillaan välittömästi valmistuksen jälkeen pienistä espressokupeista.

Laadukkaan espresson tunnistaa siitä, että sen pinnalle muodostuu paksu tumman kultainen tai ruskea vaahtokerros eli crema.

Cappuccino

Klassisessa cappuccinossa on yksi osa espressoa, yksi osa höyrytettyä maitoa ja yksi osa maitovaahtoa. Joskus cappuccinon pinnalle ripotellaan hieman kaakaojauhetta tai kahvijauhetta koristeeksi. Taitavat baristat koristelevat cappuccinon pintavaahdon erilaisilla kuvioilla. Italiassa cappuccinoa juodaan lähinnä aamukahvina.

Caffé Latte

Caffé Latte on cappuccinoa isompi maitokahvi. Isosta lasista tarjoiltu latte sisältää kaksi annosta espressoa sekä runsaasti höyrytettyä maitoa.

Cafe au lait

Cafe au lait on ranskalainen versio maitokahvista. Sitä ei valmisteta espressosta, vaan se sisältää puolet suodatin- tai pressokahvia ja puolet höyrytettyä maitoa.

Macchiato

Macchiato eli ”tahrittu espresso” on espresso, johon on lisätty tilkkanen höyrytettyä maitoa.

Latte Macchiato

Latte Macchiato on puolestaan lasillinen höyrytettyä maitoa, johon on lisätty yksi annos espressoa.

Doppio

Doppio eli tuplaespresso sisältää nimensä mukaisesti kaksi annosta espressoa yhdessä kupissa.

Ristretto

Ristretto, eli lyhyt espresso on tavallista espressoa pienempi ja tujumpi, sillä se valmistukseen käytetään vähemmän vettä.

Americano

Americano on espresso, joka laimennetaan pienellä määrällä kuumaa vettä.

Caffé Mocca

Espressosta, höyrytetystä maitovaahdosta ja suklaakastikkeesta valmistettu Caffé Mocca on ennemminkin jälkiruoka kuin kahvi. Tämä herkkukahvi koristellaan usein kermavaahdolla.

Lähteet: Suomen baristayhdistys, Meira

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit