Suomalaiset ovat ihastuneet uuteen yrttiin – löytyykö tätä sinunkin keittiöstäsi? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Suomalaiset ovat ihastuneet uuteen yrttiin – löytyykö tätä sinunkin keittiöstäsi?

Tuoreyrttien käyttö on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti. Vanha tuttu basilika on saanut rinnalleen uuden suosikin, korianterin.

Korianteri on tuttu yrtti esimerkiksi monista aasialaisista ruoista.­

12.3.2017 17:21

Järvikylän yrttien mukaan kotimaisten yrttien suosio on kasvanut huomattavasti Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi suomalaisten suosikkiyrtin basilikan ohelle on noussut uusi tulokas, korianteri.

Yrttien suosion kasvu näkyy esimerkiksi siinä, että Järvikylän yrttien myynti on lisääntynyt 55 prosenttia vuodesta 2008. Tuona aikana juuri korianterin myynti on lähes viisinkertaistunut.

– Suomalaiset ovat todella ottaneet tuoreyrtit omikseen. Suosituimpien yrttien kymmenen kärki on pysynyt kymmenen vuotta suurin piirtein samanlaisena, mutta volyymit ovat muuttuneet valtavasti. Suomalaiset arvostavat puhdasta ja terveellistä ruokaa nyt enemmän kuin koskaan, ja trendin odotetaan vielä voimistuvan. Yrtit ovat vitamiinipitoinen ja turvallinen tapa tehdä ruoasta herkullista ja nautinnollista, kertoo toimitusjohtaja Jukka Pehkonen Järvikylän tiedotteessa.

Järvikylän mukaan esimerkiksi minttu, rosmariini ja timjami ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti. Korianterin valtava suosio taas selittyy maailmalta Suomeen rantautuneilla ruokatrendeillä. Kun vuonna 2007 Suomessa myytiin noin 255 000 Järvikylän korianteriruukkua, myytiin niitä viime vuonna 1,1 miljoonaa kappaletta.

Korianterin suosiosta huolimatta se ei kuitenkaan vielä yllä myyntiluvuissaan basilikan tasolle. Kyseinen yrtti on ollut suomalaisten selkeä suosikki jo yli kymmenen vuotta ja viime vuonna Järvikylä myi basilikaa reilut 2,1 miljoonaa ruukkua. Luku on lähes kolmasosa yrityksen yrttien kokonaismyynnistä.

Basilika on Suomen ostetuin yrtti.­

Järvikylän vinkit yrttien valintaan ja säilytykseen

  1. Kun ostat kaupasta yrttiruukun, valitse kasvi, joka näyttää elinvoimaiselta ja jonka ruukku tuntuu painavalta. Näin tiedät, että kasvi on varmasti tuore, eikä ole seissyt kaupan hyllyillä.

  2. Varsinkin basilika ja sitruunamelissa ovat herkkiä kylmyydelle. Älä siis päästä yrttejä kurkkimaan kauppakassista pakkassäällä, vaan pakkaa ne vaikka sanomalehtipaperiin tai myymälässä myytävään kukkakassiin.

  3. Yrtit kannattaa kastella kotona saman tien ja jatkaa kastelua muutaman päivän välein.

  4. Välimeren yrtit, kuten rosmariini, timjami, salvia, oregano sekä basilika viihtyvät huoneenlämmössä ja valossa, eivät kuitenkaan auringonpaisteessa. Ne kukoistavat parhaiten maalis-syyskuussa. Useimmat yrtit säilyvät parhaiten jääkaapissa, varsinkin tilli ja ruohosipuli.

  5. Jos yrtistä osa jää käyttämättä, voit jättää sen kevätaikaan kasvamaan tai pilkkoa salaattiin, pakastaa tai kuivattaa.

Suomessa vietetään yrttiviikkoa 13.–19. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit