Jos leivot tänä vuonna kerran pullaa, leivo näitä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Jos leivot tänä vuonna kerran pullaa, leivo näitä

Perinteinen laskiaispulla on saanut rinnalleen lukemattomia muunnelmia. Tämän talven hitti on kristallipulla.

Tämän vuoden pullahitti on kristallipulla.­

24.2.2017 15:22

Laskiaispulla ei ole enää vain tavallinen pulla, joka saa täytteekseen mantelimassaa tai hilloa sekä kermavaahtoa.

Tänä vuonna laskiaispullia on nähty niin donitsin kuin hodarinkin muodossa, Ruotsissa laskiaisen jättihitti on vihreällä marsipaanilla kuorrutettu prinsessakakkupulla. Suomalaisille taas maistuu jättiläispullan muotoon leivottu laskiaiskakku.

Täytteidenkin kanssa on tehty villejä kokeiluja. Pullan väliin sopii vaikka nutella, Soppa365 puolestaan esitteli lakritsaisen laskiaispullan.

– Se on tämä nykymaailman juttu, että kaikkia erilaisia asioita pitää yhdistellä. Otetaan joku muoto jostain ja maku jostain muualta, sanoo Pullahiiren leivontanurkka -bloggaaja Taru Vihavainen.

Tällä hetkellä pullamaailman suurimpia hittejä ovat kristallipullat. Erilaiset kristallipullareseptit ovat Vihavaisenkin blogissa olleet suosituimpien joukossa jo pitkään.

Kristallipullan salaisuus on pehmeässä vaniljakastikkeessa, jolla korvataan osa taikinan nesteestä. Se tekee taikinasta tavallista pehmeämpää ja tuo pulliin suloisen vaniljaisen maun.

Kristallipullia ei voidella ennen paistamista lainkaan, mutta paistamisen jälkeen ne voidellaan voisulalla ja kastetaan hienoon kidesokeriin, joka antaa kristallipullalle kimaltelevan pinnan. Tämän jälkeen pullat voi täyttää laskiaispullan tavoin.

Vinkki: Koverra halkaistun pullan keskelle pieni kolo täytettä varten. Voit sekoittaa koverretun pullamassan mukaan täytteeseen.

Pullahiiren kristallipullat

Annoksia: noin 12 pullaa

Vaniljakastike

1 vaniljatanko

2 dl maitoa

1 keltuainen

3 rkl sokeria

2 tl perunajauhoja

Pullataikina

1 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tl kardemummaa

1/2 tl suolaa

noin 6 dl vehnäjauhoja

50 g pehmeää voita

Päälle

25 g voita

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Täyte

hilloa tai mantelimassaa

kermavaahtoa (4 dl vispikermaa ja 4 rkl sokeria)

Valmista ensin vaniljakastike. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi. Raaputa siemenet pois. Laita sekä siemenet että vaniljatangon palat kattilaan yhdessä muiden vaniljakastikkeen aineiden kanssa.

Kuumenna seosta ja sekoita vispilällä koko ajan, niin että kastike saostuu. Älä kuitenkaan keitä vaniljakastiketta. Poista vaniljatangon puolikkaat kastikkeen joukosta.

Lisää kuuman vaniljakastikkeen joukkoon kylmä maito. Mittaa, että seoksen lämpötila on alle 40 astetta. Lisää joukkoon murustettu tuorehiiva, sokeri, vaniljasokeri, kademumma ja suola. Sekoita ja lisää joukkoon puolet vehnäjauhoista.

Alusta taikinaan hyvä sitko koneella tai käsin, jauhoja lisäillen. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.

Suojaa kulho leivinliinalla tai kelmulla ja nosta se lämpimään paikkaa nousemaan 1–2 tunnin ajaksi. Kaada noussut taikina leivonta-alustalle ja työstä ylimääräinen ilma pois pullataikinasta. Leikkaa taikina noin 12 osaan ja pyörittele pulliksi.

Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja anna nousta vielä leivinliinan alla noin 30 minuutin ajan. Paista 225 asteessa noin 8 minuutin ajan.

Sulata päälle tuleva voi. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Voitele lämpimät pullat pullasudin avulla voilla ja pyörittele sokeriseoksessa.

Leikkaa pullasta yläosa pois. Levitä hilloa pullan leikkauspinnalle ja lusikoi tai pursota kermavaahto hillon ympärille ja päälle. Nosta pullan yläosa kermavaahdon päälle.

Alkuperäinen resepti: Pullahiiren leivontanurkka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit