Kuinka hyvin tunnet eri salaatit? Näin niitä kannattaisi käyttää - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kuinka hyvin tunnet eri salaatit? Näin niitä kannattaisi käyttää

Salaatit osaavat yllättää. Ei ole aivan sama mitä salaattia laittaa leivän väliin tai salaattikulhoon.

Suomalaiset haluavat nyt punaista ruokapöytään.­

22.2.2017 12:04

Salaatinystävää hemmotellaan nyt. Tutun jääsalaatin, jäävuorisalaatin ja keräsalaatin rinnalle on ilmestynyt monia aromikkaita ja värikkäitä salaattilajikkeita.

Kuluttajien mieltymykset ohjaavat myös salaattien tuotekehitystä ja markkinoille tulee koko ajan lisää uusia salaatteja.

– Olemme saaneet kuluttajilta palautetta, että salaattivalikoimaan kaivataan väriä. Suomalaiset kaipaavat vaihtelua ja toivomus värikkäästä punaisesta salaatista on kiirinyt korviimme, Järvikylän salaatteja tuottavan Famifarmin markkinointipäällikkö Caroline Grotenfelt-Fyhr sanoo.

Punaisia salaatteja näkeekin jo kaupoissa jonkin verran ja lisää on tulossa.

Kokosimme listan erilaisista salaateista. Tunnetko lollo rosson, mizunan tai wasabirucolan?

Punaisia salaatteja

 

Lollo rosso on kerämäinen, punertavan värinen ja pehmeälehtinen salaatti, joka on maultaan perussalaattia hieman vahvempi ja terävämpi. Se sopii hyvin salaattisekoituksiin antamaan väriä. Sen voi laittaa myös ruukkuun. Se on näyttävä koristesalaattina ikkunalaudalla tai kesällä pihalla.

 

Punainen salanova on ruusukemainen salaatti. Siinä on paljon pieniä lehtiä ja upea punainen liukuvärjätyn oloinen väri. Yhdessä lehdessä toistuu kaksi väriä, vihreä ja punainen. Siinä on tuore ja raikas maku. Sopii hyvin koristeeksi ja salaattisekoituksiin. Erinomainen se on myös esim. kana- , juusto- tai kalasalaateissa.

 

Ruustinnan salaatinlehdet ovat ruusukemaisia ja näyttäviä. Ne sopivat hyvin näyttävälle salaattilautaselle ja voileipien päälle.

Lollorosso­

Punasalaatti eli radicchio on tiukassa kerässä. Sen maku on kitkerä, mutta se tuo särmää ja elävyyttä salaattipöytään. Italiassa radicchiosta tehdään lämpimiä salaatteja ja sitä saatetaan lisätä vaikka risottoon.

Muita salaatteja

 

Friséesalaatti on ranskalaisten suosikkisalaatti. Se on parhaimmillaan salaattisekoituksissa tai esimerkiksi voileipäkakun koristeena.

 

Jääsalaatti on erittäin rapealehtinen ja salaattiastiassa kestävä salaatti. Se sopii kestävyytensä ansiosta hyvin voileipien väliin tai vaikka vokkaamiseen.

 

Villirucola eli sinappikaali on yksi monikäyttöisimmistä ja trendikkäimmistä salaattilajikkeista. Pähkinäinen ja pippurinen maku säilyy myös lämpimissä ruoissa. Rucolaa lisätäänkin perinteisesti pizzan päälle, pastoihin ja keittoihin.

 

Wasabirucolalla on vähän rucolaa leveämmät lehdet. Se on erittäin voimakkaan makuinen ja jopa hieman tulinen. Se maistuu nimensä mukaisesti rucolalle ja wasabille.

 

Babypinaatti on tavallisen pinaatin pienilehtinen muunnos. Lehdet ovat todella pehmeitä, joten niitä voi käyttää sellaisenaan ruotimatta niin raakana kuin kypsennettynäkin. Babypinaatti kestää hyvin myös kevyen öljytilkassa kuumentamisen.

 

Romainesalaatti tunnetaan caesarsalaatin salaattina. Siitä käytetään myös nimiä rooman salaatti tai sidesalaatti. Se on rapea ja mehukas. Salaatin kuppimainen muoto on ideaali, kun haluat käyttää lehdet kokonaisina kuppeina.

 

Cosmopolitan on jäävuori- ja romainesalaattien risteytys. Kulhomainen lehti sopii hyvin täytettäväksi tacokuoren tapaan ja on omiaan caesarsalaattiin.

 

Vuonankaali on ikivanha salaattilaji, jota viljeltiin jo antiikin Roomassa. Nimestään huolimatta vuonankaali kuuluu salaattikasveihin. Vuonankaalin lehdet ovat kiinni toisissaan pienessä ruusukkeessa. Sitä myydään rasiassa. Vuonankaalin maku on mieto ja pähkinämäinen.

 

Paksoi eli pinaattikiinankaali on kotoisin Aasiasta. Vahvat lehdet sopivat lämpimiin ruokiin ja sitä käytetäänkin aasialaisessa keittiössä paljon. Se sopii sellaisenaan silputtavaksi myös salaatteihin. Maku muistuttaa kiinankaalia.

 

Mizuna on kotoisin Japanista. Hennoissa, hapsureunaisissa lehdissä on miedosti pippurinen maku. Mizuna sopii aasialaistyylisiin salaatteihin, munakkaan täytteeksi ja esimerkiksi nuudelikeittoon makua tuomaan.

 

Mustakaali on lehtikaalin sukulainen ja väriltään se on lehtikaalia tummempi. Palmukaali tai cavolo nero nimelläkin tunnettu salaatti sopii hyvin klassiseen italialaiseen ruoanlaittoon tai sitä voi silputa salaatin joukkoon. Se toimii hyvin kasviskeitoissa ja padoissa.

 

Lehtikaali nousi muutama vuosi sitten otsikoihin terveellisyytensä ansiosta. Sitä on viljelty jo pitkään kotipuutarhoissa, mutta kauppojen hyllyille se ilmestyi vasta muutama vuosi sitten. Lehtikaali on tummanvihreä, voimakkaanmakuinen ja se sopii hyvin keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin. Siitä tehdään myös paljon terveyspirtelöitä ja siitä puristetaan mehua.

Salanova­

Viinisuolaheinä maistuu nimensä mukaisesti miedosti suolaiselle ja happamalle, vähän niin kuin villiviinisuolaheinäkin, jota voi napostella kesällä suoraan pihalta. Viinisuolaheinä luokitellaankin enemmän yrtiksi kuin salaatiksi. Punaruotinen pieni puna-vihreä lehti on maukas lisä salaatteihin ja koristeeksi.

Ruustinnansalaatti­

Radicchio­

Frisee­

Jääsalaatti­

Villirucola­

Wasabirucola­

Babypinaatti­

Romaine­

Cosmopolitan­

Vuonankaali­

Paksoi­

Mizuna­

Mustakaali­

Lehtikaali­

Viinisuolaheinä­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit