7 viinivinkkiä blineille ja parhaat bliniohjeet – tänään herkutellaan! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

7 viinivinkkiä blineille ja parhaat bliniohjeet – tänään herkutellaan!

Kuohuviini sopii blinille ja mädille. Mutta ei vain se.

Suomalainen hapan blini vaatii seurakseen hieman makeamman kuohuviinin.­

12.2.2017 12:05

Suomalainen blini on pieni, paksu ja kuohkea. Siinä on käytetty tattarijauhoa, kun idässä se on pääosin vehnästä tehty ohukainen.

Meidän blini maistuu happamalle. Sen lisuke on usein merenelävää ja suolaista. Tämä johtaa samaan ongelmaan, joka on usein edessä graavia kalaa, ylipäätään pikkukaloja muikkua ja silakkaa, nauttivilla. Viinin maku muuttuu metalliseksi. Ilmiö oikein kiteytyy savolaisessa kalakukossa.

 

Nykyiset kuohuviinit ovat paljon kuivempia kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Metallinmakua voi ehkäistä hakeutumalla hieman makeampiin laatuihin. Kaiketi 15 g/l -sokerimäärä olisi optimi. Se ei kuitenkaan ole ainoa tekijä. Viinin tasapaino, hedelmäisyyden ja hapokkuuden suhde, ratkaisee.

Siianmäti: Yritys ja erehdys on ainakin nämä kuohuviinit tuonut blinipöytääni. Itsekin rautamainen Gisselbrecht Crémant Blanc de Noirs Brut (16,79 €, 90 pistettä) tasoittaa edellä mainittua efektiä, kaiketi alistamalla sitä.

Lohenmäti: Bolla Prosecco Extra Dry (14,99 €, 90 p.) puolestaan tekee saman kukkeiden aromiensa ansiosta. Persikka ja karviainen tasapainottavat 2013 Castillo Perelada Brut Nature Cuvée Especialin (13,98 €, 89 p.) sitruunaista ja suolaista suutuntumaa.

Blinit tarjoillaan klassisesti sienisalaatin ja erilaisten mätien kanssa.­

Valkoviineistä 2014 Garzón Albariñon (14,98 €, 90 p.) mineraalisuus, limetti, anis ja minttu kestäisivät vaikka millaisen hyökkäyksen. Raikas hedelmä ja pippurinen maku on puolestaan 2014 Gustave Lorentz Sylvaner Réserven (10,48 €, 90 p.) vahvuus.

Mateenmäti: Rieslingien öljymäisyys kuuluu myös kaivattuihin ominasuuksiin, johtuneeko blinien voisulasta. 2015 Steininger Riesling (13,48 €, 89 p.) tulee Itävallan Kamptalista. Sen tuoksu on tylppä ja neutraali, joten omenaisia rieslingeja välttelevä pitää tästä. Kuiva, hapokas ja rapean sitruunainen maku on tyyliltään suoraviivainen, joten viini sopii hienostuneelle mateen- ja muikunmädille eikä ala niitä alistaa.

Sienet: 2015 Laroche Petit Chablis (17,99 €, 90 p.) tuoksuu kivennäisaineilta ja metsäsieniltä. Tässä on viini, jos blinin kanssa tarjoaa sienisalaattia tai munakoisokaviaaria.

Bolla on täsmäsuositus lohen mädille.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit