Aitoja meksikolaisia makuja – tee itse herkulliset kastikkeet - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Aitoja meksikolaisia makuja – tee itse herkulliset kastikkeet

Meksikolainen keittiö on pullollaan raikkaita makuja. IS-kokki Priscan resepteillä meksikolainen illanvietto on täydellinen.

Erilaiset kastikkeet kuuluvat meksikolaiseen ruokaan.­

9.2.2017 19:38

Terveiset Meksikosta! Toisin kuin luullaan, chiliä ei siellä laiteta jokaiseen ruokaan. Tulisuutta lisätään salsoilla maun mukaan.

Kaikista syömistäni annoksista parasta olivat kalatacot. Itselleni uusi tuttavuus oli tostada, öljyssä uppopaistettu maissitortilla. Se oli niin hyvää, että oli pakko kokeilla kotonakin.

Banaani, lime ja kookos olivat toistuvia makuja meksikolaisissa jälkkäreissä, joten kehittelin tästä triosta helpon herkun.

Tomaattisalsa

5 tomaattia

2 hopeasipulia tai yksi iso salaattisipuli

½ punainen chili

kunnon kourallinen tuoretta korianteria

hyppysellinen suolaa

Leikkaa tomaatit, sipulit, chili ja korianteri pieniksi. Nosta kulhoon, mausta suolalla, sekoita.

Guacamole

3 avokadoa

1 valkosipulin kynsi

1 lime

reilu hyppysellinen suolaa

Leikkaa avokadot puoliksi, poista kivi, lusikoi hedelmäliha kulhoon, purista joukkoon valkosipulin kynsi, limen mehu ja mausta suolalla. Muusaa haarukalla rouheaksi guacamoleksi.

  Mustapaputahna

2 prk (285 g/purkki) mustapapuja

nokare voita

4 valkosipulin kynttä

1 limen mehu

¼ tl suolaa

½ punainen chili

Hienonna chili hienoksi silpuksi. Valuta lähes kaikki nesteet pois mustapavuista.

Kaada pavut kattilaan, purista joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää voinokare. Kuumenna kiehuvaksi ja sammuta liesi.

Soseuta pavut ja purista joukkoon puolikkaan limen mehu, chiliä ja mausta suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan ja jähmettymään.

Chilin voi jättää pois halutessaan ja tarjota chilirenkaita erikseen mausteena.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 8:aan tostadaan

Kala-tostadat

­

400 g seifileetä

1 pkt pieniä maissitortilloja (vehnätortillatkin käyvät)

auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl korppujauhoja

2 kananmunaa

1,5 tl suolaa

valkopippuria myllystä

1 tl paprikajauhetta

auringonkukkaöljyä

Ota pakastettu kala ajoissa sulamaan.

Kaada kasariin tai paistinpannulle öljyä noin 2 senttimetrin verran. Kuumenna öljy. Pidä lähettyvillä sammutuspeitto ja kansi.

Nosta tortillat yksitellen öljyyn (kaksi kerrallaan, jos pannulle mahtuu) ja paahda ne öljyssä kullanruskeiksi. Nosta tostadat talouspaperille jäähtymään. Käytetyn öljyn voi kaataa jäähtyneenä muovipulloon ja heittää roskiin.

Tee kalapuikot. Mittaa vehnäjauhot laakeaan kulhoon. Mittaa toiseen kulhoon korppujauhot. Riko munat omaan kulhoon, sekoita niihin mausteet ja vatkaa hieman.

Leikkaa fileistä yhteensä 8 palaa. Kasta kalan palat yksi kerrallaan, ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmuniin ja lopuksi pyörittele korppujauhoissa niin, että palat ovat paksulti korppujauhojen peitossa.

Lorauta pannulle reilusti auringonkukkaöljyä, kuumenna ja paista kalan palat rapeiksi ja kullanruskeiksi molemmin puolin.

Tarjoa tostadan päällä salsojen ja lisukkeiden kera. Lisäksi maistuu herkullinen ja tulinen Sriracha-kastike. Jokainen kasaa oman tostadansa.

Valmistusaika: noin 45 minuuttia

Annoksia: 4

Banaani-kookosjätski limekupissa  

4 limeä

2 banaania

0,5 dl kookoskermaa

1 limen mehu

2 oksaa minttua

Aloita valmistaminen edellisenä päivänä tai ainakin 6 tuntia ennen tarjoilua.

Pese limet huolella. Leikkaa pohja tasaiseksi niin, että lime pysyy pystyssä. Leikkaa hattu auki ja kaavi hedelmäliha pois esimerkiksi greippiveitsellä. Säästä yhden limen hedelmäliha ja laita jääkaappiin.

Paloittele banaanit ja laita ne pakastepussiin ja limen kuoret lautasella hattuineen pakkaseen. Kun banaanit ovat jäätyneet, kaada ne korkeaan kulhoon ja anna sulaa noin 5 minuuttia.

Purista joukkoon limen mehu (jääkaappiin säilötystä hedelmälihasta), mittaa joukkoon kookoskerma ja mintut. Soseuta sauvasekoittimella jäätelön näköiseksi massaksi.

Lusikoi massa jäisiin limekuoriin pikkulusikalla. Tarjoa heti tai laita pakkaseen odottamaan h-hetkeä.

Valmistusaika: 20 minuuttia + pakastusaika

Annoksia: 4

­

Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut keittokirjan Tarte tatin (2015).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Priscasta voit lukea lisää täältä.

­

­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit