Inha totuus suomalaisten maustekaapeista – käy kaappisi läpi nyt! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Inha totuus suomalaisten maustekaapeista – käy kaappisi läpi nyt!

Mausteyrityksen teettämä kuluttajatutkimus paljastaa yllättäviä totuuksia suomalaisten ruokakaapeista.

Annostele mausteet lusikan avulla, niin ne pysyvät puhtaina.

8.2.2017 11:15

Kuivakaappeihin saattaa unohtua maustepurnukoita, -nyssyköitä ja -pussukoita pidemmänkin ajan takaa, jos kaappia ei siivoa tarpeeksi usein.

Meiran teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 20 prosenttia suomalaisista pitää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Kuivamausteet eivät säilytä aromejaan ikuisesti: kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettynä hyvinä noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta ja kaikkein aromaattisimmat mausteet vain kaksi. Jos pakkauksia availee usein tai ripottelee mausteita purkista suoraan höyryävään kattilaan, on säilyvyysaika vielä lyhyempi mausteesta riippuen.

– Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero. Sen havaitsee helposti jo omilla aisteilla, jos vertaa vanhaa maustetta uuteen: maku ei ole enää entisensä ja tuoksu voi olla väljähtänyt. Myös mausteen värin voi huomata haalistuneen, Meiran kehitysasiantuntija Markus Kotiranta opastaa.

Säilytä mausteesi oikein

Maustaminen on kokonaisuus, jossa aromit tukevat toisiaan. Aina ei ole kokista kiinni, jos ruoka jää maultaan vaisuksi – syy saattaa olla vanhentuneissa mausteissa.

Mausteiden maku piilee niiden aromaattisissa öljyissä. Kun nämä yhdisteet ajan kuluessa haihtuvat mausteesta, jäljelle ei jää juurikaan makua – vain pelkkää kuitua.

Mausteen aromin ja väriä tuovien luontaisten yhdisteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Kokonaiset mausteet kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä niissä on suurempi pinta-ala ja jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkät yhdisteet ilmalle alttiiksi. Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat nopeammin kuin muut.

Mausteet käyvät tarkan prosessin ja laadunvalvonnan läpi ennen kuluttajalle päätymistä.

Meira vastaa siitä, että tuotantoon saapuvien mauste-erien kemiallinen, fysikaalinen ja mikrobiologinen laatu on tutkittu ja kohdallaan. Testien lisäksi mausteille tehdään myös tarkkaa aistinvaraista arviointia läpi tuotantoprosessin.

Myös kotikokin kannattaa aika ajoin tehdä omaa laadunvalvontaa ja käydä mausteitaan välillä läpi.

– Maustekaapin kevätsiivouksessa vanhentuneet tai tuoksunsa menettäneet mausteet vaihdetaan uusiin. Samalla on hyvä tarkistaa, että mausteet ovat hyvin suljetuissa pusseissa tai astioissa ja suojassa valolta. Näin ne kestävät laadukkaina pidempään, Kotiranta vinkkaa.

Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei kuitenkaan yleensä ole haitallista, joten sen käytettävyyttä voi arvioida rauhallisin mielin.

Pidä kosteus pois

Älä päästä kosteutta maustepurkkeihin.

Älä ripottele maustetta pakkauksestaan suoraan höyryävään kattilaan, vaan mieluummin ensin lusikalle tai kämmenelle ja vasta sitten ruokaan.

Maustetta valitessasi mieti sen käyttötiheyttä. Esimerkiksi kesämökillä mausteita käytetään vain kausittain, jolloin esimerkiksi jauhetun pippurin sijaan kannattaa hankkia pippurimylly ja kokonaisia pippureita. Jauheessa mausteen pinta-ala on suurempi, ja näin myös altistuminen hapelle on runsaampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit