Lipsahtiko ruokaan liikaa suolaa? Nerokkaat kikat, joilla pelastat tilanteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Lipsahtiko ruokaan liikaa suolaa? Nerokkaat kikat, joilla pelastat tilanteen

Mauttoman ruoan voi pelastaa lisämaustaminen. Mutta mikä eteen, jos ruoasta tuli liian suolaista?

Liika suola ei tarkoita sitä, että ruoka on pilalla.­

1.2.2017 16:11

Ruoanlaitossa voi sattua virheitä, vaikka olisi hyväkin kokki. Suola on yksi ruoanlaiton peruselementeistä, jonka kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan. Liika suola kun ei ole terveydellekään hyväksi.

Toisin kuin jotkut ovat saattaneet kuvitella, ei ruokaa tarvitse kuitenkaan jättää syömättä, mikäli sitä tulee ylisuolattua. Tilanteen kun voi pelastaa esimerkiksi seuraavilla keinoilla. Huomioi kuitenkin se, ettei mikä tahansa vinkki sovellu aivan mille tahansa ruoalle.

Lisää kananmunan valkuainen

FoodLifeHacks näyttää videolla, kuinka liian suolaisuuden voi korjata kananmunan valkuaisella. Yksinkertaisesti riko kananmuna, erottele pois keltuainen ja lisää valkuainen kastikkeeseen kun se porisee liedellä.

Jos et näe videota, katso se tästä.

Kun valkuainen kypsyy ja muuttuu valkoiseksi, kauho se pois ruoan seasta. Näin ruoan suolaisuuden olisi pitänyt vähentyä.

Vesi avuksi

The Balance -sivusto on myös koonnut vinkkejä ruoan liikasuolaisuuteen. Ensimmäinen ja luultavasti itsestään selvin vinkki on veden lisääminen ruokaan. Tämä toimii yleensä keittoihin ja kastikkeisiin. Aloita pienellä vesimäärällä, maista, ja jatka veden lisäämistä kunnes ruoka maistuu oikealta.

Lisää ruoka-aineksia

Voit kokeilla lisätä keittoihin tai kastikkeisiin myös enemmän kiinteitä ruoka-aineita. Suolaisuutta voi yrittää vähentää esimerkiksi pastalla, riisillä tai suolattomilla vihanneksilla. Tällä tavalla syötävää tulee tietysti enemmän, mutta ehkä teet kuitenkin mieluummin liikaa ruokaa kuin heität kaiken pois?

Huuhtele

Kiinteät ja liian suolaiset ruoat, kuten esimerkiksi lihat voi huuhdella juoksevan veden alla. Huuhtelun jälkeen voi taputella lihan kuivaksi talouspaperilla.

Toinen vaihtoehto on antaa suolaisen lihan liota vedessä jopa parin tunnin ajan. Vesi imee suolan pois ja jättää jäljelle miellyttävämmän makuisen lihan.

Lisää happoa

Erilaiset happamat ruoka-aineet, kuten etikka tai sitruunamehu, vähentävät suolaisuutta keitoissa ja kastikkeissa. Lorauksen pitäisi riittää korjaamaan tilanne.

Hyökkää vastaan makeudella

Suolaisuutta voi torjua myös makeudella. Helpoimmillaan se tapahtuu sekoittamalla ripauksen sokeria keittoihin, kastikkeisiin tai muihin nestemäisiin ruokiin. Tummempiin kastikkeisiin voi käyttää tummempaa sokeria.

Liian suolaiset tomaattikastikkeet voi pelastaa myös kermalorauksella.

Perunaniksi: totta vai tarua?

Ota peruna käyttöön, jos muu ei auta.­

Jo kauan on puhuttu siitä, että lisäämällä ruokaan yhden perunan, voisi saada liiat suolat imettyä pois ruoasta. Asia on kuitenkin ristiriitainen, sillä joidenkin mukaan kikka toimii, kun joidenkin mukaan taas ei. Luultavasti peruna voi joka tapauksessa hieman vähentää suolaista makua, mutta se ei luultavasti korjaa koko ongelmaa.

Perunatemppua voi kuitenkin kokeilla, jos mikään muu ei toimi. Yksinkertaisesti lisää kokonainen peruna kuorineen kaikkineen keittoon tai kastikkeeseen ja valmista ruoka kuten normaalisti. Poista kuitenkin peruna ennen tarjoilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit