Tiesitkö, miten runebergintorttu on syntynyt? Tarina hillosta yllättää - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, miten runebergintorttu on syntynyt? Tarina hillosta yllättää

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta.

Julkaistu: 31.1.2017 13:41

Tulevana viikonloppuna vietetään kansallisrunoilijamme juhlapäivää.

Lottamuseon lifestyle-blogissa Nostalgiset Naiset tarinoidaan Runebergin päivästä ja paljastetaan Lottamuseon kanttiinin runeberginkakkuohje.

Johan Ludvig Runebergin perintö elää voimakkaana yhä tänä päivänäkin. Runebergista tuli jo omana aikanaan hyvin nopeasti suomalaisuuden suuri tulkitsija niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen runojaan sävellettiin niiden ilmestymisen jälkeen ja ne levisivät kansan keskuuteen ruotsin- ja suomenkielisinä versioina.

Runojen lisäksi nykysukupolville maukkain muisto suurmiehestä on hänen nimeään kantava torttu. Usein kerrotun tarinan mukaan leivonnaisen resepti olisi hänen vaimonsa Fredrika Runebergin käsialaa.

Nostalgiset Naiset -sivustolla kerrotaan, että Fredrika koristeli tortut yllättäen omenahillolla ja sokerikuorrutuksella.

Toisen tarinan mukaan Runebergin kerrotaan herkutelleen usein porvoolaisen sokerileipuri Asteniuksen vadelmaleivoksilla, joihin hänen kerrotaan tykästyneen kovasti ja syöneen tortut punssin kera aamiaiseksi.

Mene ja tiedä mikä tarinoista pitää paikkansa, mutta Lottakanttiinin emännän reseptillä valmistettu Runeberginkakku on herkullinen.

Perinteisen runebergintortun voi hyvin leipoa vaihtelun vuoksi myös kakuksi.

Lottamuseon runeberginkakku

375 g laktoositonta voita (pehmennyttä)

3,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

5 kananmunaa

2,5 dl piparkakkuja hyvin murustettuna

2,5 dl mantelijauhoa

noin 4 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

Voitele voilla ja korppujauholla tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija noin 20 cm).

Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja vaniljasokeri, lisää hellästi käännellen vaahtoon loput aineet.

Paista noin 45 minuuttia 160 asteessa. Varmista kypsyys tikulla, tarvittaessa jatka hetki paistoaikaa. Jäähdytä kakku ennen koristelua ja tarjoilua.

Kostuta jäähtynyt kakku:

1 dl vettä

1 tl sokeria

5 tippaa karvasmanteliöljyä

tai

½ dl vettä ja ½ dl mantelilikööriä

Lisäksi koristeluun:

sokerikuorrutetta ja vadelmahilloa

Peitä kostutettu kakku ja jätä vetäytymään kylmään yön yli.

Koristele juuri ennen tarjoilua sokerikuorrutteella ja vadelmahillolla, kuten runeberginleivos.

Lottamuseo on erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996. Se sijaitsee Tuusulassa Rantatiellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit