Tältä maistuu marinoitu sirkka – 70 prosenttia suomalaisista ottaisi hyönteiset ruokapöytäänsä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tältä maistuu marinoitu sirkka – 70 prosenttia suomalaisista ottaisi hyönteiset ruokapöytäänsä

Hyönteisten kasvattaminen ruoaksi ei tällä hetkellä ole Suomessa laillista.

11.1.2017 20:17

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista olisi valmis käyttämään hyönteisiä ruoanlaitossa. Luku on korkea eurooppaisellakin tasolla.

Ruotsalaisista 40 ja saksalaisista ainoastaan 25 prosenttia ajattelee myönteisesti hyönteissyönnistä.

– Usein ajatellaan, että hyönteissyönti olisi ainoastaan nuorten kaupunkilaisten juttu, mutta ei se niin ole. Vanhempi porukka on ehtinyt kerätä erilaisia kokemuksia ja voi ajatella hyönteissyönnissä yllättävänkin positiivisesti, hyönteiskokki Topi Kairenius kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, miltä maistuu marinoitu sirkka!

Sirkkojen ja naudanlihan ravintoarvot ovat hyvin samanlaiset. Sirkkojen tuottaminen ravinnoksi vaatii kuitenkin huomattavasti vähemmän resursseja. Hyönteissyönnin arvellaankin kasvattavan suosiotaan lähitulevaisuudessa. Muutama mutka matkassa kuitenkin on.

Hyönteisten käyttö elintarvikkeena on toistaiseksi kielletty. Eviran mukaan hyönteisissä on kuitenkin potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri hyönteislajien turvallisuus pitää ensin varmistaa. Uusi elintarvikelaki astuu voimaan 2018 ja sen odotetaan nopeuttavan hyönteisten päätymistä kauppojen hyllyille.

Elintarvikemarkkinoilla hyönteistuotteista kärkituote olisi jauhe.

– Kokonaiset hyönteiset, kuten sirkat, olisivat enemmänkin gastronominen erikoisuus ravintoloissa, Kairenius arvelee.

Hyönteisiä luonnosta

Suomen luonnosta löytyy runsaasti syötäviä hyönteisiä. Näitä ovat muurahaiset, heinäsirkat sekä perhosen toukat. Suomalaiset hyönteiset eivät pääsääntöisesti ole myrkyllisiä, mutta poikkeuksiakin on.

– Jos hyönteinen on hirveän pörröinen tai värikäs, niin ei kannata syödä. Ne ovat selviä merkkejä siitä, ettei ötökkä halua että se syödään, Kairenius kertoo.

Hyönteiskausi on Suomessa pitkä. Ensimmäiset perhosen toukat löytyvät maaliskuussa, ja viimeiset muurahaiset voi poimia vielä lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit