Hämmästyttävä fakta kananmunista – tuore muna ei olekaan aina se paras muna - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hämmästyttävä fakta kananmunista – tuore muna ei olekaan aina se paras muna

Kananmunan iällä on keittiössä väliä.

Munavaahtoa ei kannata valmistaa tuoreista munista.­

9.1.2017 19:00

Oletko aina luullut, että tuoreet munat ovat niitä parhaita?

Tuoreet munat sopivat hyvin herkutteluun sellaisenaan löysäksi keitettynä ja raakana syötynä, mutta ruoanlaittoon ja leivontaan jossa tarvitaan vaahtoa, tuore muna ei olekaan se paras.

Tuore kananmuna ei vaahtoudu kunnolla. Mitä tuoreempi muna on, siitä ei kannata tehdä vaahtoa.

Valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. Vanhempi muna vatkautuu tuoretta paremmin. Jos muna on taas liian vanha, vaahdosta ei tule pysyvää.

Näin vaahto muodostuu

Suomen Siipikarjaliiton siipi.net -sivujen mukaan vaahto on seos, jossa kaasumainen olomuoto on sekoittunut nestemäiseen olomuotoon.

Kananmunan vaahto on kaasu-nesteessä seos, jossa kaasuna on ilma ja nesteenä vesi. Vatkattaessa kananmunan proteiinit sitovat seokseen ilmaa. Seoksen olomuoto muuttuu vaahdoksi ja samalla sen tilavuus kasvaa. Leivonnainen kohoaa, kun vaahtoon sitoutunut ilma laajenee lämmön vaikutuksesta. Munavaahdolla saadaan ruokaan keveä ja ilmava rakenne.

Paras muna ruoanlaittoon, jossa tarvitaan munavaahtoa, onkin muutaman viikon ikäinen muna. Ei siis aivan tuore, mutta ei vanhakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit