Tunnistatko edes? Nämä välineet ovat kadonneet keittiöistä kokonaan

Ruokakulttuurissa tapahtuneet nopeat muutokset ja keittiötarvikkeiden kehitys ja sähköistyminen ovat sysänneet nämä tarvikkeet unohduksiin.

3.1.2017 19:00

Keittiöissä on ennen aikaan ollut nykysilmin katsottuna hyvin erikoisiakin astioita ja tavaroita. Muistatko kuinka porkkanoita on raastettu käsin veivaamalla metallisella veivillä? Kananmunan valkuaiset ja kermakin vatkattiin ennen käsivatkaimella.

Mökiltä, mummolan kaappien kätköistä, antiikkikaupoista tai kirpputoreilta saattaa vielä löytyä näitä kauniita keittiön käyttöesineitä menneiltä vuosilta.

Taidehistorioitsija ja säätyläiskulttuurista väitöskirjaa Helsingin Yliopistolle kirjoittava Katja Weiland-Särmälä keräilee vanhoja keittiötarvikkeita. Hän pitää myös antiikkiblogia.

– Osan olen perinyt ja siitä innostuneena olen pikkuhiljaa keräillyt vanhoja keittiöön liittyviä tarvikkeita. Vaikka ne ovat vanhoja ja kuluneitakin, niin osaa voi hyvin vielä käyttää, tai ne ovat kauniita koristeina, Weiland-Särmälä sanoo.

Kaappeja perkaamalla voi löytää aarteita. Kirpputorille vietävä tavara kannattaa tutkia tarkasti, niille saattaa olla käyttöä kotona tänä päivänä tai ne voivat olla arvokkaita.

Taidehistorijoitsija Katja Weiland-Särmälä tuntee vanhat esineet.

Weiland-Särmälä nostaa muutaman hauskan vanhan keittiötarvikkeen esille, joille olisi käyttöä vieläkin.

Perunahaarukka

Tässä todella käytännöllisessä haarukassa oli kolme piikkiä, joista keskimmäinen on pidempi kuin muut. Sillä pystyi kokeilemaan perunan kypsyyden hajottamatta koko perunaa. Se oli myös niin kaunis, että se katettiin esille ruokapöytään. Perunatkin nousivat lautaselle kätevästi sen avulla.

Perunahaarukka ei ole vain kätevä keittiöväline, se on myös kaunis käyttöesine.

– Lähes 90-vuotiaalla sukulaistädilläni on edelleen tapana antaa perunahaarukka lahjaksi hääparille. Se kuuluu jokaisen perheenemännän keittiövarustukseen. Myös minä sain perunahaarukan häneltä mennessäni naimisiin, Weiland-Särmälä kertoo.

Mortteli

Messinkisissä tai kivisissä mortteleissa murskattiin mausteet. Nykyisin käytetään hienonnettuja mausteita. Mortteli kannattaa yhä ottaa käyttöön, sillä kokonaisista mausteista tehty murska on paljon parempaa ja aromikkaampaa kuin valmiiksi jauhettu.

Messinkimorttelit ovat kauniita koristeita, mutta myös näppäriä käyttöesineitä.

Kahvimylly

Kahvia jauhettiin kokonaisista pavuista.

Kaunis keraaminen kahvimylly

Sitä jauhettiin vain sen verran kuin tarvittiin, joten kahvi oli aina tuoretta.

Puinen kahvimylly

Aterimien alustat

Hienoissa kattauksissa katettiin lautasen viereen lasiset alustat aterimille.

Kristallinen aterimien alusta

Näin pöytäliina säilyi puhtaana.

Aterimet laitettiin ruokatauon ajaksi kauniille alustoille.

Kuka käyttää pöytäliinaa nykyisin?

Sokerileikkuri ja sokeripihdit

Sokeri valmistettiin ennen muotteihin. Sokeritoppa oli tötterömäinen, ja siitä leikattiin sokerileikkurin avulla paloja. Leikkurit olivat pieniä laatikoita, joissa oli rautainen hakkuuterä. Sokeripalat tarjoiltiin sokeripihdeillä.

Sokeripihdit ja keittiöveitset olivat suosituslistalla Helsingin Sanomien joululahjailmoituksessa vuonna 1926.

– Sokeri ja kahvi kuuluivat yhteen. Suuhun, huulien väliin laitettiin pala sokeria ja kahvi ryystettiin sokeripalan läpi, Weiland-Särmälä muistelee vanhojen sukulaisten tapaa juoda kahvia.

Keittiöpyyheteline

Keittiöpyyhkeet säilytettiin ennen keittiössä kauniissa puisessa telineessä, jossa ne roikkuivat kirjaillun pellavaliinan takana.

Keittiöpyyheteline

Näitä näkee vielä mökeillä.

Pellavaliinat kirjailtiin kauniisti. Tällä liinalla suojattiin likaiset keittiöliinat puisessa telineessä.

Jääpiikki

Jää oli elintärkeä elintarvikkeiden säilymiselle. Talvella jäätä tehtiin isoja lohkoja ja niitä säilytettiin pimeässä maakellarissa tai talojen alla olevissa kellareissa. Jäästä hakattiin paloja jääpiikillä.

Weiland-Särmälä kertoo, että muun muassa Louhisaaren linnassa oli aikansa jääkaappeja. Isoihin kaappeihin lohkottiin jääkimpaleita, jotka pitivät kaapin kylmänä. Jääkimpaleita piti vaihtaa päivittäin.

Tämä oli ylellisyyttä ja vain vauraissa kodeissa saattoi olla jääkaappeja.

Varrellinen vanhan ajan vohvelirauta

Vohveleilla herkuteltiin myös entisaikoina. Taikina kaadettiin vohvelirautaan, joka työnnettiin pitkulaisen varren avulla leivinuuniin paistumaan tai vohvelit paistettiin kuumalla puuhellalla.

Lehikäisrauta

Lehikäiset eli roonit olivat vohvelien ohella suosittu jälkiruoka. Niitä valmistettiin kauniisti kuvioidulla lehikäisraudalla. Ne olivat vohveleita ohuempia. Ne myös joskus käärittiin rullalle ennen syömistä. Niitä tarjoiltiin usein myös hääjuhlissa.

Rosettirauta

Rosetteja paistettiin vappujuhliin. Ne valmistettiin tippaleipätyyppisestä taikinasta uppopaistamalla. Kuviollinen rauta upotettiin taikinaan ja herkku uppopaistettiin kypsäksi.

Hedelmäveitset

Hedelmät olivat monessa kodissa harvinaista herkkua ennen vanhaan. Niille oli omat veitset.

Hedelmäveitset

– Nämä hedelmäveitset on isoisäni isä rovasti L.O. Kjäldström saanut lahjaksi rippikoululaisiltaan Porvoossa vuonna 1906, Weiland-Särmälä kertoo.

Lihamylly

Liha ja sisäelimet jauhettiin ennen itse kotona. Makkaroihin tarvittiin jauhettua lihaa, ja lihamyllyllä menivät muusiksi myös sisäelimet. Lihamyllyllä jauhettiin myös kalaa kalapullia ja -murekkeita varten.

Ruokakomero

Vanhoissa taloissa näkyy vielä ruokakomeroita. Ne olivat tavallisesti asuntojen kulmissa. Usein niistä oli reikä ulkoilmaan, jolloin komeron lämpötilaa sääti ilman lämpötila.

Keittiövaaka

Raaka-aineet punnittiin tarkkaan. Nykyisin vanhoja vaakoja näkee keittiöissä kauniina koriste-esineinä.

Vanha vaaka ja jauholokerikko ovat käytössä taidehistorijoitsijan kotona.

Kahvipannu

Pannukahvi on monelle se aito tapa tehdä kahvia. Kahvi pysyi lämpimänä myssyn alla.

Hieman jo uudempia, mutta monista kodeista kadonneita keittiötarvikkeita ovat:

Painekattila

Painekattila eli painekeitin on ruoan valmistukseen käytettävä ilmatiiviisti suljettava metallinen sähköllä toimiva kattila, jossa pataruuat ja pitkään hautuvat ruuat valmistuvat nopeasti.

Vuonna 1957 HS:ssa mainostettiin erikoista Euroopassa mainetta niittänyttä keittiöapulaista. Unico Universal pikakeitintä esiteltiin livenä Helsingissä. Mainoksessa kehoitetaan ottamaan miehet mukaan esittelyyn - käynti ei velvoita mihinkään.

Aromipesä

Aromipesä toimii ruuan hauduttajana, ilman sähköä. Sen sisälle laitetaan kiehuva kattila täynnä ruokaa ja aromipesä suljetaan tiiviisti. Pesä eristää lämmön tiiviisti ja ruoka kypsyy hitaasti pesän sisällä.

Onko sinulla käytössä vanhoja keittiövälineitä tai onko joku jo keittiöistä poistunut väline jäänyt erityisesti mieleen? Keskustele alla kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit