Ehkä yleisin paikka säilyttää mausteet on myös huonoin: ”Aromit saattavat haihtua jo muutamassa viikossa”

Julkaistu:

Mausteet
Vuodenvaihde on hyvä syy siivota maustekappi.
Maustekaappeihin saattaa unohtua maustepurnukoita, -nyssyköitä ja -pussukoita pidemmänkin ajan takaa, jos kaappia ei siivoa tarpeeksi usein.

Meiran tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen sanoo, että hyvä ja toimiva maustehylly on kuin hyvä ruokalista.

– Se ei ole liian suppea eikä liian laaja, mutta silti turvallisen toimiva ja kokeiluihin innostava ja ennen kaikkea puhdas ja siisti.

Pahimmat viholliset

Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka.

Suomalaisissa kodeissa on nähty kautta aikojen maustehyllyjä, jotka ovat suoraan hellan päällä. Avohyllyt ovat pahimpia paikkoja säilyttää mausteita.

– Mausteita ei pitäisi säilyttää lämpimässä paikassa, jossa hellalta nouseva lämpö ja kosteus sekä ikkunoista tuleva valo pääsee käsiksi mausteisiin. Paras olisi pitää mausteet pimeässä kaapissa valolta ja lämmöltä suojattuna, Martikainen sanoo.

Keittiöremonttien yhteydessä nähdään jo paljon vetolaatikoita, joissa mausteet pysyvät järjestyksessä ja pimeässä sekä pois lämmön ääreltä.

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia.

– Oma nenä on tähän paras. Tuoksuttele ja maistele mausteita, niin selvität ovatko ne enää käyttökelpoisia. Väärän säilytyksen vuoksi mausteiden maku voi laimentua nopeastikin. Mausteiden aromit saattavat haihtua jo muutamassa viikossa, jos ne on säilytetty väärin, Martikainen neuvoo.

Säilyvät vain oikein säilytettynä

Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta.

Suomalaiset ovat perinteisiä ja perusmausteisiin luottavia maustajia.

– Suosituimpia mausteita kotikeittiöissä ovat mustapippuri, jauhelihamausteseos, currymausteseos ja broilerimausteseos. Myös paprikajauhe sekä basilika ja oregano ovat suosittuja. Suomalaiset suosivat helppoja yhdistelmiä ja tuttuja makuja.

Martikaisen mukaan nousevia mausteita ovat kurkuma ja intialaiset mausteseokset kuten garam masala.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt