Riittääkö jo? 3 helppoa jämäruokaa kinkusta - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Riittääkö jo? 3 helppoa jämäruokaa kinkusta

Chili con carne joulukinkusta, kinkku-melonirisotto, paistettua riisiä ja possua.

Julkaistu: 26.12.2016 19:20

Jos kinkku ei maistu enää sellaisenaan, kokeile näitä vinkkejä.

Jäikö kinkkua yli kuitenkin, vaikka yritit suunnitella ruoan määrän syöjien mukaan?

Älä heitä kinkkua pois, vaan hyödynnä jämät herkullisiin arkiruokiin.

Kinkku kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi ja pakastaa rasioissa. Muista merkitä pakasterasioihin vuosi ja mitä rasia sisältää, etteivät purkit jää pyörimään pakasteeseen sen takia, että et muista mitä niissä on.

Nämä kolme ruokaa toimivat hyvin kinkun jämäpalojen hyödyntämiseen. Joulun jälkeen maistuvat jo aivan toisenlaiset maut, joten käytä luovasti ja rohkeasti maustekaapin antimia.

Paistettu riisi ja kinkku ovat herkullinen arkiruoka joulun jälkeen.

Paistettua riisiä ja possua

3 dl basmatiriisiä

300 g kypsää joulukinkkua

1 nippu kevätsipulia

1 sipuli

1 punainen chili

1 dl soijakastiketta

1 lime

2 rkl sokeria

2 valkosipulinkynttä

1 ruukku thaibasilikaa

öljyä paistamiseen

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Hakkaa leikkuulaudalla kinkku hienoksi, hienonna sipuli, valkosipuli, chili, ja kevätsipuli.

Kuumenna laakea pannu kuumaksi ja kaada siihen öljyä. Paista porsaan lihaa kuumassa rasvassa, että saa kauniin värin. Lisää riisi, kasvikset ja jatka paistamista. Lisää joukkoon limen mehu, soija sokeri ja thaibasilika lehdet. Tarkista maku.

Tarjoile chili con carnen kanssa nachoja.

Chili con carne joulukinkusta

400 g kypsää joulukinkkua

rypsiöljyä

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl jauhettua juustokuminaa

1 tl chilijauhetta

¼ tl kanelijauhetta

1 sipuli hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

400 g tomaattimurskaa

½ tl tummaa kaakaojauhetta

1 pieni purkki kidneypapuja valutettuna

suolaa ja mustapippuria myllystä

Freesaa kuivamausteita rypsiöljyssä kuumalla pannulla, jotta niiden maku irtoaa. Hienonna kinkku veitsellä pieniksi paloiksi ja lisää ne pannulle. Lisää sipuli ja valkosipulit ja jatka vielä hetki. Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää vielä kaakaojauhe. Anna hautua n.10 min ja lisää pavut joukkoon. Kuumenna uudelleen ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esimerkiksi nachojen tai riisin kanssa tai tortillan täytteenä.

Risotto on nopea ruoka.

Kinkku-melonirisotto

200 g ylikypsää joulukinkkua revittynä

nokare voita

3 rkl neitsytoliiviöljyä

1 shalottisipuli pieninä kuutioina

3 dl italialaista risottoriisiä riisiä

n. 8 dl mietoa liha- tai kanalientä tai kinkun keitinlientä

n. 20 g parmesaanijuustoa raastettuna

½ cantaloupemeloni pieninä kuutioina

50 g ohuenohutta porsaan kylmäsavupaistia ohuina suikaleina (leikkelehyllystä)

pieni puntti lehtipersiljaa hienonnettuna

2 rkl voita

Paista revitty kinkku pannulla voin kanssa kauniin ruskeaksi ja rapeaksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja riisit. Kun riisi alkaa olla hieman läpikuultavaa, kaada päälle n. 2dl kuumaa lientä. Sekoittele kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää loppu neste pienissä erissä koko ajan sekoitellen. Riisin kypsyminen kestää n.16-18 minuuttia, jonka jälkeen se tuntuu hampaiden välissä vielä napakalta.

Sekoita joukkoon parmesan, melooni ja kylmäsavupaisti. Anna vielä hetki kuumentua ja sammuta liesi. Lisää vielä lehtipersilja, voi ja 2/3 paistetusta kinkusta. Laita risotto tarjolle ja laita päälle loput kinkusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit