Lihapitoisuus 0 %: ”Lihaton” pyörykkä sai hyvät arviot IS:n lihapullatestissä – mitä se pitää sisällään?

Julkaistu:

Pyörykkä
Hieman yllättäen lihapullatestissä ”lihaton” pyörykkä tuli kolmannelle sijalle.
IS kertoi perjantaina neljän pojan kimppakämpästä, jossa einespullat ovat tuttua tavaraa. Kämppikset laittoivat lihapullat paremmuusjärjestykseen.

Testivoittajaksi nousi Kivikylän Palvarin lihapyörykkä, jonka lihapitoisuus on 88 prosenttia. Hintaa tuotteella on 3,49 euroa. Vain muutaman pisteen päähän, kolmannelle sijalle nousi K-menu pyörykkä, jonka lihapitoisuudeksi ilmoitetaan pyöreä 0. Lihaan verrattavia valmistusaineita on 52 prosenttia. Tuote jättää jälkeensä esimerkiksi Lidlin lihapullan, jossa lihapitoisuudeksi on merkitty 80 prosenttia.


– Hyvä väri, ja maistuu enemmän lihapullalta kuin edellinen.

– Suutuntuma on miellyttävämpi kuin edellisissä, testiraati arvioi pyörykän.
Jos lihaa ei pyörykässä ole, niin mistä tuote on valmistettu?

Keskon päivittäistavarakaupan tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo kertoo, että tuoteselosteessa pääraaka-aineeksi mainitaan liha-aines, sillä nykylainsäädännön mukaan mekaanisesti ruhosta eroteltua ainesta ei saa kutsua lihaksi, eikä sitä saa laskea mukaan lihapitoisuuteen. Mekaanisesti ruhosta puristamalla erotettu liha on se osa, jota ei leikkaamalla saa poistettua.

– Periaatteessa kyseessä on sama liha. Kyse on siitä osasta, mikä jää lähelle luuta ja mitä ei veitsellä saa leikattua pois, Rautpalo selventää.

Mekaanisesti eroteltu osa on kokolihaa rakenteeltaan hienompaa.

– Tätä osaa ei ole järkevää käyttää muuhun tarkoitukseen kuin jauhettavaksi, joten siitä tehdään usein lihapyöryköitä ja makkaraa, Rautpalo selventää.

Rautpalon mukaan kyseessä on arvokas liha-aines, vaikka sitä ei tuoteselosteessa lihaksi voi kutsua.

– Itse näen asian vastuullisena lihan käyttönä. Eläimestä hyödynnetään kaikki saatu aines niin pitkälle kuin mahdollista, Rautpalo sanoo.

Omassa kategoriassaan K-menun pyörykkä on suosittu tuote, mutta voittajapyörykkään sitä ei voi verrata. Rautpalon mukaan voittajan lihapitoisuudesta sekä hinnasta näkee sen kuuluvan niin sanottuun premium-kategoriaan.