Olut maistuu muunkin kuin makkaran kanssa – tärpit täydellisiin makupareihin

Olut sopii ruokajuomaksi siinä missä viinikin. Olutasiantuntijoiden vinkit auttavat löytämään sopivia makupareja.

Olut maistuu makkaran kanssa, mutta oluita kannattaa yhdistellä rohkeasti myös muihin ruokalajeihin.

10.12.2016 16:46

Ravintoloissa ruokajuomana nautitaan usein viiniä, mutta myös olut on erittäin varteenotettava vaihtoehto ruokajuomaksi. Yhä useampi ruokaravintola on nostanut viinimenun rinnalle myös ruoan kanssa yhteensopivat olutsuositukset.

Olutasiantuntija Anikó Lehtinen listaa kirjassaan Niin monta olutta (Wsoy, 2016) useita syitä, jotka tekevät oluesta erinomaisen ruokajuoman.

Oluen sisältämä hiilidioksidi neutraloi makuhermoja suupalojen välillä, jolloin ruoan maut tulevat paremmin esiin. Viinin tavoin oluen aromit täydentävät ruoan makuja ja juoman alkoholipitoisuus keventää ruoan raskautta ja pyöristää aromeja.

Kuten viininkin kohdalla, olut kannattaa valita huolella. Lehtinen esittelee kolme nyrkkisääntöä, joiden avulla oluen ja ruoan yhdistely kannattaa aloittaa.

Vastakkaiset maut täydentävät toisiaan, kuten suolaisten nachojen ja makeahkon meksikolaisen oluen kohdalla käy.

Myös samankaltaiset maut täydentävät toisiaan. Esimerkiksi happaman briejuuston kanssa Lehtinen suosittelee kokeilemaan hapanta saison-olutta.

Myös saman alueen oluet ja ruoat sopivat usein yhteen. Tuhtien makkaroiden kanssa maistuu tšekkiläinen lager. Brittiläisen pubiruoan kannattaa kokeilla brittiläistä alea.

Saksalaisen makkaran kanssa maistuu saksalainen vehnäolut.

Myös Olutopas 2017 (Readme 2016) -kirjan tekijä Valtteri Suorsa on perehtynyt oluen ja ruoan yhdistämiseen.

Suorsa kehottaa välttämään liian dominoivien makujen yhdistelemistä. Hän muistuttaa kuitenkin, että parhaat yhdistelmät löytyvät rohkeasti kokeilemalla. Suosituksia voi pitää ennemminkin suuntaa-antavina ohjeistuksina.

Hän suosittelee kalaruoille raikkaita ja hedelmäisiä pils-oluita, mutta savustetulle kalalle sopii myös voimakkaamman makuinen olut. Myös vaaleat lagerit sekä vehnäoluet sopivat hyvin kalan kaveriksi.

Tuhdit liharuoat sen sijaan kaipaavat rinnalleen voimakkaita makuja, joita löytyy esimerkiksi tummista, hieman savuisistakin oluista. Myös voimakkaan makuiset alet sopivat liharuokien kumppaniksi.

Olut sopii myös juustojen ja jälkiruokien kanssa tarjottavaksi. Olutliiton Olut & ruoka -oppaan suosituksilla erilaisille juustotyypeille löytyy maistuvia makupareja.

Esimerkiksi vahva barley wine -tyyppinen olut on mainio jälkiruokajuoma, sillä se sopii sekä makeiden jälkiruokien että juustolautasen rinnalle. Kermaisten juustojen kanssa maistuu belgialainen luostariolut, cheddarin kanssa hedelmäinen ale. Camembertin kanssa toimii trendikäs IPA.

Suklaisten jälkiruokien kanssa voi maistella esimerkiksi suklaisia stouteja tai jykevää porteria. Marjaisien jälkiruokien ja juustokakkujen kanssa sopii kepeämmät ja hedelmäisemmät oluet.

Makean kirpakkaat kirsikka- ja vadelmaoluet maistuvat usein myös siiderin ystäville.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit