Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

Voittaja on lähes täydellinen, viimeisen sijan pallero oli jäädä syömättä.

9.12.2016 6:14
  • Yllä olevalla videolla esitellään pyörykät paremmuusjärjestyksessä häviäjästä voittajaan.

Oululaisessa neljän pojan kimppakämpässä eineslihapulla on tuttu ruoka.

Veljekset Kalle, 20, ja Riku, 21, Hanhela sekä Jesse Leipälä, 20, syövät arvionsa mukaan jättilaatikollisen eineslihapullia pariin viikkoon. Neljäs asukas ei testihetkellä ole paikalla, mutta syö lihapullia kuulemma tuplasti useammin kuin muut.

– Useimmiten tulee ostettua se Lidlin kilon lihapullalaatikko. Ei välttämättä siksi, että maku olisi kaikkein paras, mutta hinta-laatu-suhde on hyvä, Riku Hanhela kertoo.

Raadin neljäs jäsen, Henna-Riikka Kiiveri, 21, syö eineslihapullia harvoin. Mutta hänellä on selvä ajatus siitä, millä tavalla lihapallero maistuu parhaalta:

– Syön usein lihapullat kylminä – ne ovat parempia niin. Kun ostan lihapullia, niin ostan Kivikylän pyöryköitä.

Meatballs, köttbulle, lihapallid... lihapyörykät tunnetaan ympäri maailmaa. Henna-Riikka Kiiveri, Jesse Leipälä, Kalle Hanhela ja Riku Hanhela panivat lihapyörykät paremmuusjärjesteykseen.

Hanheloitten mielestä lihapullat pääsevät oikeuksiinsa parhaiten pannulla lämmitettyinä.

– Aika kiire saa olla, että lihapullat lämmittäisi vain mikrossa, Riku Hanhela tuumaa.

Useimmiten ne tulee tosin tehtyä uunissa. Sillä tavalla tulee vähemmän tiskiä ja ranskalaisetkin paistuvat samalla.

Lihapullat maistuvat hyviltä myös pottumuusin kera.

Teettekö itse muusin?– No ei tehdä. Saimme paljon muusijauhepaketteja silloin, kun muutimme tähän asuntoon, veljekset nauravat.

Miltäs tämä haisee? Veljekset Kalle ja Riku Hanhela kertovat, että kimppakämpän keittiöön on useimmiten ostettu Lidlin kilon lihapullaloota.

Raatilaiset odottavat hyvältä lihapullalta paitsi hyvää makua myös napakkaa koostumusta.

– Kiinteys on hyvä juttu. Moni lihapulla menee mössöksi pannulla, Riku Hanhela miettii.

Huonoistakin lihapullista on kokemusta: harmaa ja jauhoinen rakenne ja ikävä rasvainen jälkimaku tulevat päällimmäisinä mieleen.

Sokkotestinä tehdyssä lihapyörykkävertailussa raadin mielipiteet ovat erittäin yhteneväiset. Testin parhaaksi eineslihapullaksi nousee kaikkien suosikki, viidentenä testiin päässyt Kivikylän Palvarin lihapyörykkä, jonka voittokulku alkoi jo lihapullaa tuoksutellessa:

– Tämä on ensimmäinen, joka oikeasti tuoksuukin hyvältä, Kalle Hanhela yllättyy.

Eikä makukaan petä. Mausteet maistuvat sopivasti, lihaisuus tuo herkullisuutta ja pieni palvisavuisuus hemmottelee raatilaisten makunystyrät äärimmilleen.

– Heittämällä paras lihapulla tähän asti, Jesse Leipälä kiittelee.

– Juuri oikean tuntuinen suussakin, Riku Hanhela toteaa.

– Ja jälkimakukin on hyvä, Kiiveri toteaa.

Liki täydellisen lihapullan ainoaksi miinukseksi merkitään se, että lihapulla on kooltaan aika pieni.

Testissä oli mukana kahdeksan erilaista eineslihapullaa eri valmistajilta.

Testin viimeiset eineslihapullat, Atrian Kunnon arki lihapyörykät, päätyvät myös pistemäärissä viimeiseksi ja jättävät kaikin puolin ikävän elämyksen aina tuoksusta jälkimakuun asti. Myös lihapullan einesharmaa väri ja kuminen koostumus saavat moitteita.

Yksi myönteinen ominaisuus lihapyörykästä kuitenkin löytyy: se on kooltaan sopivan iso.

Eri eineslihapullamerkkien välinen hajonta ei tullut raadille yllätyksenä:

– Osasin odottaa, että erot voivat olla suuria, Jesse Leipälä myöntää.

Seuraaville lihapullanostokerroille löytyi myös yksi uusi tapa varmistella tuotteen hyvä maku.

– Ne pyörykät, joissa oli sekoitettu sikaa, nautaa ja kanaa, olivat kaikkein mauttomimpia, Riku Hanhela analysoi.

Alla testatut lihapyörykät, tuotetiedot ja tulokset:

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit