Tunnetko Big Macin tarinan? McDonald’s ei meinannut edes huolia valikoimiinsa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tunnetko Big Macin tarinan? McDonald’s ei meinannut edes huolia valikoimiinsa

Pennsylvanialaisen hampurilaisyrittäjän kehittämästä Big Macista tuli maailman tunnetuin hampurilainen.

Big Mac -hampurilainen kehitettiin vuonna 1967.

8.12.2016 7:38

Kun Michael ”Jim” Delligatti kokosi 1960-luvulla ensimmäistä kertaa hampurilaissämpylän väliin kaksi kokolihapihviä, juustoa, salaattia, sipulia, maustekurkkua ja itse kehittelemäänsä kastiketta, hän ei voinut aavistaakaan, että hänellä oli käsissään tuote, josta tulisi maailman tunnetuin hampurilainen.

McDonald’s -ketjun franchising-yrittäjänä toiminut Delligatti halusi luoda asiakkailleen isomman hampurilaisen, joten hän lisäsi sämpylän väliin toisenkin pihvin. Tuplapurilainen ei kuitenkaan meinannut pysyä kasassa, joten hän päätti lisätä väliin ylimääräisen leipäsiivun. Kaikkien tuntema klassikkohampurilainen Big Mac oli syntynyt.

Today, we celebrate the 98 inspirational years of Big Mac inventor, Michael "Jim" Delligatti. Jim, we thank and will forever remember you. pic.twitter.com/wmEFrmazdn— McDonald's (@McDonalds) November 30, 2016

McDonald’s kunnioittaa 98-vuotiaana kuolleen Delligattin muistoa Twitterissä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vuonna 1967 lanseerattua hampurilaista myytiin aluksi vain Delligattin omassa McDonald’s -ravintolassa Pennsylvaniassa. Tuplapurilainen maksoi tuolloin vaivaiset 45 senttiä.

McDonald’sin johto ei alkuun ollut vakuuttunut Delligattin luomuksen erinomaisuudesta.

– Heillä oli mielestään jo kaikki tarpeellinen, Delligattin kerrotaan sanoneen.

Tuotteen toimivuutta testattiin ensin Ohiossa. Uusi tuplaburgeri osoittautui suosituksi, joten se otettiin osaksi ravintolaketjun kansallista valikoimaa vuonna 1968.

Hampurilaiselle piti kuitenkin ensin keksiä vetävä nimi, sillä alkuperäinen nimi The Aristocrat ei taipunut amerikkalaisten suuhun.

Nimiehdokkaista suosituin oli Blue Ribbon Burger, mutta lopulta nimeksi otettiin mainososaston 21-vuotiaan sihteerin Esther Glickstein ehdottama Big Mac.

Big Mac on nimensä mukaisesti tuhtia tavaraa. Yhdessä Big Macissa on yli 500 kilokaloria, runsaasti epäterveellisiä rasvoja ja suolaa. Epäterveellisyydestään huolimatta siitä on tullut maailman suosituin hampurilainen.

Nykypäivänä Big Mac -hampurilaisia myydään yli 500 miljoonaa kappaletta vuodessa. Ikoniselle hampurilaiselle on omistettu myös oma museo, joka sijaitsee Big Macin synnyinseudulla Pennsylvaniassa.

Big Macin avulla arvioidaan myös eri maiden hintatasoja ja ostovoimaa. The Economist -lehden kehittämän Big Mac -indeksin avulla on arvioitu valuuttakurssien arvostusta jo vuodesta 1986 lähtien.

Klassikkohampurilaisen kehittänyt Delligatti kuoli 28. marraskuuta 98 vuoden ikäisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit