”Loheton lohi” on tämän hetken suurin ruokahitti – tärkeä ainesosa ostettiin loppuun kaupoista - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Loheton lohi” on tämän hetken suurin ruokahitti – tärkeä ainesosa ostettiin loppuun kaupoista

Etenkin kasvissyöjien keskuudessa joulun jättihitti on porkkanasta valmistettu ”kylmäsavulohi”.

IS:n Ruokalan toimittaja maistoi ”porkkalaa” ja yllättyi. Porkkanasta valmistettu herkkupala saa makua savuaromista. Kuvassa rinnakkain kylmäsavuporkkanaa sekä aitoa lohta.

7.12.2016 19:00

Porkkanoista valmistettu ”kylmäsavulohi”, jota myös porkkalaksi kutsutaan, on saanut kasvissyöjät hullaantumaan. Resepti leviää sosiaalisessa mediassa, ja kasvissyöjät ovat innoissaan, kun vihdoin saatavilla on vegaaneillekin sopiva ”kalaherkku”. Resepti on niin suosittu, että savuaromi on myyty monesta kaupasta loppuun.

Porkkanalohen resepti lähti leviämään, kun vegaanisia reseptivideoita tehtailevat Paju Purovuo ja Minni Väärä tekivät amerikkalaisesta ruokablogista löytämästään reseptistä oman versionsa ja julkaisivat videon Youtubessa PS Olen vegaani -kanavallaan.

Reseptivideota on katsottu jo yli 22 000 kertaa, ja porkkanalohta ylistetään kasvissyöjien foorumeilla. Kylmäsavuporkkanan suosio on yllättänyt myös kauppiaat, sillä sen valmistukseen tarvittava savuaromi on päässyt loppumaan useista kaupoista.

Kylmäsavuporkkanoiden resepti on yksinkertainen. Tarvitaan vain isoja porkkanoita, runsaasti karkeaa merisuolaa, nestemäistä savuaromia, valkoviinietikkaa ja ruokaöljyä. Kannattaa valita mahdollisimman paksuja porkkanoita, sillä kypsennyksen jälkeen niiden käsittely on helpompaa.

Uunivuoan pohja peitetään suolalla, porkkanat upotetaan suolaan kuorineen päivineen ja annetaan hautua 190-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Suolassa kypsytetyt porkkanat kuoritaan ja viipaloidaan, minkä jälkeen niiden annetaan marinoitua muutaman vuorokauden ajan.

Kylmäsavuporkkana maistuu vegaaneillekin.

Suolapedillä pehmentyneissä porkkanoissa on yllättävän lohimainen suutuntuma, ja öljystä, valkoviinietikasta ja savuaromista sekoitettu marinadi antaa porkkanoille savuisaa makua. Kun porkkanalohen nauttii saaristolaisleivän päällä ja viimeistelee annoksen sitruunalla ja tillillä, lopputulos yllättää sekasyöjänkin.

– Kala-allergiselle vieraalle sai selitellä, että tässä ei oikeasti ole ollenkaan kalaa, eli täydestä meni, eräs porkkanalohta kokeillut kertoo Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä.

Porkkanalohta voi tehdä kerralla isommankin satsin ja laittaa osan pakastimeen. Porkkanan sijaan voi kokeilla myös muita juureksia, kuten palsternakkaa tai bataattia.

Kylmäsavuporkkanat

noin 4 paksua porkkanaa

runsaasti karkeaa merisuolaa

2tl nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies Jalosavua)

1tl valkoviinietikkaa

1 rkl öljyä

1. Peitä uunivuoan pohja suolalla. Lisää vuokaan pestyt porkkanat kuorineen ja peitä kokonaan suolalla.

2. Kypsennä 190-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

3. Anna jäähtyä. Kuori porkkanat varovasti ja suikaloi ohuiksi pitkittäisiksi viipaleiksi.

4. Sekoita marinadin ainekset ja kaada suikaleiden joukkoon.

5. Anna marinoitua jääkaapissa suljetussa astiassa 1-2 vuorokautta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit