100-vuotiaan Suomen juhlajuomaksi valittu virolaislikööri herättää pahennusta: ”Aletaan ajatella, onko Tallinna osa Suomea”

Julkaistu:

Alkon hallintoneuvostossa ihmetellään virolaisen Vana Tallinn -liköörin valintaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden likööriksi.
Virolainen Liviko löi suomalaiset kilpakumppaninsa Alkon järjestämässä tarjouskilpailussa Suomen juhlavuoden likööreistä. Niinpä satavuotiasta Suomea juhlitaan Vana Tallinn -lakritsiliköörillä, jonka etiketissä lukee ”Suomen juhlavuoden kunniaksi”.

Valintapäätös pöyristyttää Alkon hallintoneuvostoa. Neuvoston reaktioista asiaan kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala (ps) vaatii, että Alko selvittää hallintoneuvostolle mahdollisimman tarkkaan tarjouskilpailun kriteerit. Saarakkalan mukaan asiasta tullaan joka tapauksessa keskustelemaan hallintoneuvoston seuraavassa kokouksessa joulukuussa.

– Suomalaisten kannalta tämä ei ole optimaalinen tilanne. Kai siinä on ollut joku raati arvioimassa tuotteita ja päätynyt tähän tulokseen. On se vahinko, että voitto on mennyt ulkomaiselle tuottajalle. Mutta tuotteen täytyy olla erittäin hyvä, että se voittaa kilpailun, Saarakkala sanoo.

Saarakkala kysyy, onko kilpailua ylipäätään järkeä järjestää, jos ulkomaisen tuotteen valinta on iso riski.

– Pitää olla aika onnistunut tuote, jotta 100-vuotiaan Suomen teemassa voi pärjätä ulkomaisella tuotteella. Pitää kysyä, olisiko kilpailun voinut järjestää niin, ettei siinä olisi käynyt niin. Suomalaiset haluavat korostaa suomalaisuutta, eivät pelkästään makuja, vaan myös sitä, että tuote on valmistettu Suomessa.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja on ymmärtänyt, että kilpailussa valintoja on tehty myös maun perusteella.

– Onko tässä sitten maku ratkaissut sen vai mikä? Tuote voi olla hyvä, siihen en ota kantaa, kun en ole sitä maistanut. Suomen satavuotisjuhla on hyvin sensitiivinen asia. Alkoholiin liittyy paitsi maku ja hinta, myös mielikuvat. On myös tärkeää, että Alkon tilaamat tuotteet menevät kaupaksi. Vasta siinä kohtaa nähdään, onko ratkaisu ollut hyvä vai ei.

”Se ei kyllä ihan hyvältä näytä”

Alkon hallintoneuvoston jäsen Pauli Kiuru (kok) on pahoillaan päätöksestä, vaikka huomauttaa, ettei hallintoneuvosto voinut puuttua kilpailutukseen.

– Jos satavuotiasta Suomea juhlitaan, olisihan se ihan toivottavaa, että juhlatuotteet olisivat kotimaisia. Jos kilpailutus järjestetään, niin saattaa olla ennustettavaa, että myös ulkomaiset tuotteet voivat menestyä, Kiuru pohtii.

Kiurun mielestä esimerkiksi Ranskassa osataan vetää kotiinpäin paremmin muuntamalla kilpailutuksen kriteerejä niin, että kotimaiset tuotteet pärjäävät. Suomessa sen sijaan noudatetaan sääntöjä vähän turhankin pilkuntarkasti. Hän hämmästelee erityisesti sitä, että juhlalikööriksi valitun Vana Tallinn -pullon etiketissä tulee lukemaan ”Suomen juhlavuoden kunniaksi”.

– Se ei kyllä ihan hyvältä näytä, koska sen pullon varmaan moni turistikin ostaa. Siinä rupeavat maantieteelliset käsitteet menemään sekaisin. Totta kai siinä aletaan ajatella, että onko Tallinna osa Suomea. Sen suhteen asiaa olisi syytä harkita. Sitä voisi sanoa jo harhaanjohtavaksi viestinnäksi.

Alko on valinnut Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlistamaan seitsemän väkevää juomaa, joista kolme on ulkomaisia. ”Vana Tallinn Suomi Lakritsi 100 Vuotta” -nimisen liköörin lisäksi listalta löytyvät ranskalaiset Meukow- ja Bache-Gabrielsen-konjakit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt