Säilytäthän glögin oikein? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Säilytäthän glögin oikein?

Glögi maistuu suomalaisille. Näin keität ja säilytät sen oikein.

Glögi lämmittää pimeinä ja kylminä talvi-iltoina.­

25.12.2016 15:40

Glögi on suomalaisen joulupöydän vakioherkku. Glögit tulevat Alkoon loka-marraskuussa ja suosituimmat myydään loppuun jo ennen joulua. Pikkujouluaika on suomalaisten suosikkiaika juoda glögiä.

Lojuuko kaapissa glögipullo viime vuodelta tai mietitkö, kuinka avattu pullo säilyy tai kuinka sitä on säilytettävä?

Kysyimme apua asiantuntijoilta.

Ilta-Sanomien glögitestissäkin useana vuonna hyville pisteille nousseen ruotsalaisglögi Blossan ”äiti” chief blender Åsa Orsvärn neuvoo luottamaan omaan makuaistiin.

– Glögiä voi juoda niin kauan kun se maistuu hyvältä. Kylmässä ja pimeässä säilytetty avaamaton pullo säilyy paremmin kuin pimeässä huoneenlämpöisessä kaapissa säilytetty. Avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa suljettuna, Orsvärn neuvoo.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Master of Wine Taina Vilkuna suosittelee juomaan viiniglögit saman talven aikana.

– Mitä vahvempi alkoholipitoisuus, sen paremmin juoma säilyy eli vahvat glögit säilyvät noin vuoden ajan. Viinipohjaisten glögien maku alkaa kärsiä ajan kanssa ja ne kannattaa juoda saman talven aikana tai juhannukseen mennessä, silloinhan on usein samat kelit kuin jouluaattonakin, Vilkuna nauraa.

Orsvärn antaa herkullisen vinkin juomatta jääneen glögin käyttöön.

– Tee glögin jämistä sangriaa. Sen voi tehdä myös alkoholittomasta viiniglögistä. Sekoita viiniglögin joukkoon appelsiinimehua ja kivennäisvettä sekä runsaasti ohueksi leikattuja appelsiinisiivuja. Jos haluat terästää sitä, käytä giniä. Se toimii kivasti viiniglögin kanssa, Orsvärn vinkkaa.

Mitä vanhempi viiniglögi on, sitä enemmän siinä korostuu makeus.

– Blossan kohdalla sen makuprofiili ei muutu juuri ollenkaan parissa vuodessa, joten edellisen vuoden pulloja voi hyvin nauttia tänäkin vuonna. Kahden vuoden kuluttua makuprofiili rupeaa muuttumaan ja glögiin tulee voimakkaita jälkiruokaviinimäisiä makuvivahteita, kuten portviinimäisiä ja makeita sherrymäisiä makuja. Glögiä voi kuitenkin nauttia, jos pitää sen mausta. Oma makuaisti on paras apu selvittää onko glögi vielä juotavaa, Orsvärn jatkaa.

Vilkuna korostaa myös omaan makuaistiin luottamista.

– Juotavuuden saa selville yksinkertaisesti maistamalla. Mitään vaarallistahan juomiin ei muodostu, vaan tuoksu ja maku kertovat, onko juoma vielä nautittavaa, Vilkuna sanoo.

Pimeys, viileys ja vähähappinen ympäristö lisäävät alkoholijuomien säilyvyyttä.

– Avattu pullo kiinni ja jääkaappiin, ja jos omistaa ilmaajan, sitä voi käyttää, Vilkuna neuvoo.

Lämmitä oikein

Lämmitä glögi kattilassa. Näin pystyt seuraamaan sen lämpiämistä.

– Lämmitä glögi kattilassa. Alkoholi alkaa haihtua noin 78 asteessa, joten jos haluaa säilyttää alkoholin, juoman lämmitys kannattaa lopettaa, kun höyryä alkaa nousta kattilasta, Vilkuna neuvoo.

Lue lisää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit