Glögikausi on alkanut ja ensilumi satanut maahan. On aika vetää tonttulakki päähän ja päättää, mikä kylminä iltoina lämmittää.
Testasimme yhteensä 17 Alkon valikoimissa olevaa alkoholipitoista glögiä sokkotestillä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden kanssa.
Raadin jäsenet ovat tutustuneet aiemmin esimerkiksi viineihin opiskelijajärjestönsä Pore ry:n Vinstituutti-alajärjestössä. Kyseessä on aktiivisesti toimiva viininmaisteluun keskittynyt kerho.
Viiden hengen raadissa mielipiteet vaihtelivat etenkin erikoisten glögien osalta, mutta suosikit nousivat selkeästi muiden yläpuolelle.
Voiton vei ruotsalainen Dufvenkrooksin valkoviiniglögi. Raatilaiset miettivät pitkään, miten suhtautua valkoviinipohjaiseen glögiin. Makeus oli kuitenkin kohdallaan, ja lievä hapokkuus pilkkoi maut tasapainoisesti.
Testin voittaja: Dufvenkrooksin valkoviiniglögi.
– Erittäin hieno yllätys. Makumaailma rakentui hyvin. Suuhun tuli meininkiä, arvioi opiskelijajärjestö Poreen puheenjohtaja Joel Kettula.
– Tuoksu on mausteinen. Vaaleaksi glögiksi erittäin hyvä, Hanna Piispanen totesi.
Vinstituutin puheenjohtaja Lauri Parviainen oli samoilla linjoilla.
– Voittajaglögi päätyy aivan varmasti omaan joulupöytään. Lakritsilla ja suklaalla maustettua glögiä lähtee lahjoina eteenpäin.
Raatilaiset ovat maistelleet aiemmin esimerkiksi viinejä restonomiopiskelijoiden Pore ry:n Vinstituutissa. Mukana olivat Lauri Parviainen (vas.), Hanna Piispanen, Joel Kettula, Senja Keränen ja Markus Riikonen.
Lakritsia, suklaata ja tammea
Jaetulle neljännelle sijalle yltänyt Chymoksen Lakritsi-Suklaaglögi oli yksi erikoisimmista maistelluista juomista. Maistajat harkitsivat kommenttejaan tarkasti.
Opiskelijat kuvailivat juomaa sukulakumaiseksi ja jouluiseksi lakushotiksi. Erikoisuus sulatti ainakin Senja Keräsen.
– Minä puolustan tätä! Heti tuli sellainen olo, että tätä on saatava. Lakritsia ja suklaata.
Toinen tiukan arvioinnin kohteeksi päätynyt erikoisuus oli brandy-pohjainen Juhla Glögi. Erikoiset makuyhdistelmät toivat testiryhmän mielestä vaihtelua tummien ja perinteisten glögien keskelle.
– Nämä vaatisivat jotakin lisää. Kanelia tai vaniljaa, kiteytti Markus Riikonen perinteisiä punaviiniglögejä arvioidessaan.
Kuohuviiniglögi ei lämmittänyt
Yllätysvoittajaa seurasi kakkosena monissa glögitesteissä menestynyt Blossa Vinglögg. Raadin mukaan glögissä maistui rusina ja neilikka. Testiryhmä arvioi, että perinteistä Blossaa voi juoda helposti useita lasillisia.
Kolmanneksi, täpärästi erikoisempien Lakristi-Suklaa Glögin ja Juhla Glögin edelle, kiilasi Lignell & Piispasen Loimu 2016. Loimu 2016 näyttää vakiinnuttavan paikkansa glögitestien kärkikahinoissa.
Testin selkeä alisuorittaja oli viileänä nautittava glögi-kuohuviini Glöet. Kukaan raatilaisista ei kelpuuttaisi viileänä nautittavaa juomaa joulupöytään. Pitkän harkinnan jälkeen Glöetillekin löytyi kuitenkin paikka –joko erikoisena alkumaljana tai jälkiruokajuomana.
Alla grafiikka glögitestin tuloksista. Jos se ei näy, katso se tästä.
Katso videolta, millaisia kommentteja raati antoi eri glögeistä.
Tulokset (kouluarvostelu 4–10):
Dufvenkrooks Vitvinglögg: 8,6
Blossa Vinglögg: 8,5
Loimu 2016: 7,8
Juhla Glögi: 7,7
Chymos Lakritsi-Suklaaglögi: 7,7
Tuike Punaviiniglögi: 7,6
Herrljunga 1911 Valkoviiniglögi: 7,1
Tähti Glögi Luomu: 6,8
Hehkuviini: 6,7
Blossa 1895: 6,6
Perinteinen Punaviiniglögi: 6,6
Blossa 16: 6,4
Tuike Rose Glögi: 6,4
St. Ursula Glühwein: 5,8
Jouluglögi Vadelma: 5,4
Wintertal Org Glühwein: 5,3
Glöet -kuohuviiniglögi: 4,4