”Ravintolassa ollaan kuin jossain teemapuistossa” – Lasten ravintolakäyttäytyminen puhuttaa IS:n verkossa

Pitäisikö lapsiperheiden suunnata lapsille tarkoitettuihin ravintoloihin ja opetella pöytätapoja kotona – vai onko parempi alusta lähtien totuttaa ravintolakulttuuriin fine dining -tapaan?

Lasten ravintolakäyttäytymisestä kertova artikkeli oli yksi viikon kommentoiduimpia. Kuvituskuva.

5.11.2016 11:28

Tämä tuntuu olevan ikuisuusaihe: ovatko lapset tervetulleita ruokaravintoloihin? Asia nousi jälleen tällä viikolla esille.

IS kertoi torstaina ravintola-alan yrittäjä Sami Lappalaisesta, jonka ravintoloihin lapset eivät viikonloppuiltoina ole tervetulleita. Lappalainen omistaa Tampereella 11 ravintolaa, ja hän ihmettelee avoimesti pitääkö lapset todella raahata joka paikkaan? Hän esimerkiksi kertoo tapauksesta, jossa asiakas on vauhtanut kakkavaipan muiden ihmisten ruokaillessa vieressä.

Ravintoloitsija on saanut vastaansa palautetulvan sen jälkeen, kun Yle uutisoi asiasta keskiviikkona. Lappalainen kertoi IS:lle aiemmin, että negatiivista palautetta on tullut vain pari kappaletta.

Asia herätti runsaasti keskustelua myös IS:n verkkosivuilla. Keskusteluun on tullut vuorokaudenaikana lähes 900 kommenttia. Moni on sitä mieltä, että vanhemmissa on vika, jos lapsi ei osaa käyttäytyä ravintolassa.

”Vanhemmissa vika, vessankäyttö on sallittu kai vaipan vaihtoon. Kukaan tervejärkinen ei ala vaihtaa ravintolassa pöydän päällä vaippaa. Ei hyvää päivää Suomi, onneksi asiakkaat saa valikoida”, Nimimerkki Ääliö asiakkaat kommentoi.

”Parasta toki olisi lähettää pois vain ne jotka eivät osaa käyttäytyä. Vanhempien tulee itse tietää minne sen oman lapsen kanssa voi mennä. Sivistyneessä Euroopassa lapset pärjäävät kyllä ravintoloissa, eikä lastensuojeluilmoitusta väsätä paniikissa, jos sattuvat näkemään olutlasin”, nimimerkki Jeppe sanoo.

”Lapset ovat pilanneet ravintolakokemukseni useita kertoja”

Aihe jakoi keskustelijat selvästi kahteen leiriin. Osa oli tiukasti sitä miltä, että lapsia ei pitäisi ravintolaan päästä mekastamaan.

”Kyllä. Lapset ovat pilanneet ravintolakokemukseni useita kertoja. Ruokalistasta kitistään ja lopulta huudetaan täyttä kurkkua, juoksennellaan ja heitellään ruokaa. en maksa siitä, että minulla on spagettia hiuksissani naapuripöydästä heitettynä. Hieno toimintamalli ravintoloitsijalta. Taidan lähteä Tampereelle syömään rauhassa,” nimimerkki Lapset syököön kotona sanoo.

”En käy lounaalla yhdessä hyvässä lounaspaikassa, koska siellä käyvät kylän kotiäidit lastenvaunujen ja pienten lasten ryhminä syömässä. Sellainen härdelli ei huvita lounastauolla” nimimerkki Mr. Tomppa kertoo.

Urbaani vaippalegenda?

Toiset ihmettelevät, missä ravintoloissa lasten ravintolaboikotin kannattajat ovat käyneet, jos eivät saa ruokarauhaa.

”Ilmankos lapset Suomessa eivät osaa käyttäytyä ravintolassa, kun heitä viedään vain lapsiperheille suunnattuihin ravintoloihin, joissa lapset sitten oppivat siihen, että ravintolassa ollaan kuin jossain teemapuistossa. Ravintola on myös lapselle ruokapaikka ja pienikin, vaippaikäinen, lapsi oppii tavoille, kun pienestä pitäen opetetaan, että leikkimistä ravintolassa ei sallita,” nimimerkki Keski-Euroopasta kirjoittaa.

”Missä ihmeessä te olette käyneet, jos vaippoja vaihdetaan pöydässä? Perähikiän Kesoililla 1970-luvulla? Itse olen käynyt kuppilassa jos toisessakin, enkä ikinä ole tuollaista nähnyt missään. Huomaa kyllä selvästi, ettei näitä viisastelijoita ole omat vanhemmat koskaan vieneet ihmisten ilmoille, kun ovat kakaroita olleet. Niin moukkamaisia kirjoitukset ovat. Eikä luulisi näinä aikoina ravintoloillakaan olevan varaa käännyttää maksavia asiakkaita oviltaan”, nimimerkki Kelju kojootti sanoo.

”En ole kyllä koskaan nähnyt kenenkään vaihtavan vaippaa ruokapöydässä. Jos tuo tarina on edes ihan totta, niin on ollut kyllä aivan yksittäinen, outo vaipanvaihtotapaus. Meillä lapset ovat olleet pienestä pitäen mukana ravintoloissa ja hyvin ovat käyttäytyneet, joskus vieläpä paremmin kuin viereisissä pöydissä olleet aikuiset. Ja ovat kyllä syöneet ihan aikuisten listalta normaaleja annoksia, eikä mitään nauravia nakkeja,” nimimerkki Urbaani vaippalegenda kertoo.

”Asumme Italiassa ja täällä ei tulisi kuuloonkaan, että lapset eivat pääsisi perheen ja suvun kanssa nauttimaan illanvietosta. Illanvietto ei edes lopu klo kahdeksalta illalla, mutta hyvin lapset jaksavat ja hyvin käyttäytyvät,” nimimerkki Kulinaristi äiti ja lapsi kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit