Tiesitkö? Keitetty kaurapuuro onkin terveellisempää kuin tuorepuuro - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Keitetty kaurapuuro onkin terveellisempää kuin tuorepuuro

Puurohiutaleet kannattaa keittää terveyshyötyjen maksimoimiseksi.

Puurohiutaleet kannattaa keittää terveyshyötyjen maksimoimiseksi.

Julkaistu: 26.10.2016 7:03

Asiantuntijan mukaan kaurahiutaleet tulisi keittää.

Kauran tiedetään olevan kotimaisten viljojen superruokaa.

Tuorepuurobuumin myötä monet syövät kaurapuuron kylmänä, kylmään nesteeseen esimerkiksi veteen, maitoon tai jogurttiin sekoitettuna.

Tuorepuuron valmistus on nopeaa, mutta kumpi on terveellisempää: keitetty puuro vai tuorepuuro?

Kauran beetaglukaaniasiantuntija Tuula Sontag-Strohm viljateknologian ryhmästä Helsingin Yliopistolta suosittelee kaurahiutaleiden keittämistä beetaglukaanin liukoisuuden maksimoimiseksi.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että keitetystä kaurasta uuttuu parhaiten kauran beetaglukaania, Sontag-Strohm sanoo.

Tuorepuuroissa saattaa olla bakteerivaara, ja kaura on otollinen mikrobeille.

– Kun kauraa seisottaa vedessä yli yön voi olla, että siihen iskee bakteereita, jotka pilkkovat beetaglukaanin. Kauran pH on harvinaisen korkea, noin 6,2 ja sen takia kaura on otollinen alusta mikrobeille.

Tuorekaurapuuroon kannattaakin lisätä loraus sitruunamehua.

– Jos haluaa tehdä seisotuksen, on syytä lisätä happoa, esimerkiksi sitruunamehua. Marjoillakin voi lisätä happamuutta, tuorepuuroissa esimerkiksi murskatut puolukat ovat oikein tehokkaita tässä suhteessa. Silti beetaglukaanin uuttotehossa ei-keitetty kaura häviää keitetylle kauralle, Sontag-Strohm jatkaa.

Kauran sisältämän vesiliukoisen ravintokuidun, beetaglukaanin on tutkitusti todettu alentavan kolesterolia. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit