Tiesitkö tätä kurpitsalajikkeista? Monipuolisen vihanneksen sesonki on nyt

Osaatko valita oikeanlaisen kurpitsan? Lähestyvä halloweenjuhla toi kurpitsat kauppojen hyllyille.

Edessä (vas.) spagettikurpitsa, koristekurpitsa, hokkaidokurpitsa, takana (vas.) jättikurpitsa, halloween-kurpitsa ja sivulla pitkulainen myskikurpitsa.

24.10.2016 19:41

Kurpitsat luokitellaan pääasiallisesti kahteen ryhmään: kesä- ja talvikurpitsoihin.

Kaikille tuttu kesäkurpitsa on pehmeäkuorinen ja sopii pehmeytensä ansiosta monenlaiseen ruokaan. Nyt kauppojen hyllyille ovat saapuneet talvikurpitsat. Ne erottaa kesäkurpitsasta paksumpi kuori ja suurempi koko. Ne myös säilyvät paksun kuoren ansiosta hyvin, jopa useita kuukausia.

Kurpitsalajikkeita on olemassa satoja, mutta kauppojen hyllyille päätyy muutamia erilaisia. Erikoislajikkeita voi löytää toreilta ja ruokapiireistä.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsaa saa ulkomaisena lähes ympäri vuoden, mutta kotimaista versiota on tarjolla hyvin nyt syksyllä.

Myskikurpitsan tunnistaa kauniista pitkulaisesta muodostaan. Väriltään se on kauniin oranssi. Malto on tumman oranssi ja paksu pullukka kohta kurpitsaa sisältää vaaleita siemeniä. Myskikurpitsan kuori on suhteellisen ohut ja helppo kuoria.

Siemenet voi käyttää ruuaksi. Paahda ne pannulla ja napostele sellaisenaan tai käytä salaattiin tai ruokien koristeeksi.

Myskikurpitsan hedelmäliha on makeaa ja sen voi käyttää raakana raasteena, sen voi paahtaa tai kypsentää keittämällä.

Kun kokonaisen kurpitsan paahtaa uunissa kuorineen, kuorikin pehmenee ja sen voi myös syödä.

Jättikurpitsa

Suurikokoinen jättikurpitsa on varmasti tunnetuin kurpitsalajike. Sillä on kymmeniä alalajikkeita, joista kypsyy jättimäisiä eri värisiä ja muotoisia kurpitsoja.

Tällä lajikkeella usein myös kisataan Suurin vihannes kilpailuissa. Onpa Suomesta löytynyt yli 700 kg painava kurpitsa vuonna 2012.

Jättikurpitsan hedelmäliha on syötävää. Miedon makunsa johdosta se sopii hyvin makeisiin kurpitsasäilykkeisiin, jälkiruokiin ja keittoihin.

Jättikurpitsoja Ruotsinpyhtään Marttojen kurpitsakarnevaaleilla 2.10. Mukana oli kuusi yli 300 kiloista kurpitsaa. Lukijan kuva.

Halloweenkurpitsa

Oranssi ja pyöreä suurikokoinen kurpitsa soveltuu erinomaisesti halloweenjuhlien koristeeksi. Siinä on paksu ja kestävä kuori, josta on helppo kovertaa lyhtyjä. Tarkista myyjältä, että tuote soveltuu ruokailuun. Kukkakaupoista ostetut kurpitsat eivät välttämättä sovellu syötäviksi.

Japaninkurpitsa tai hokkaidokurpitsa

Tämän kurpitsan tunnistat pisaramaisesta muodosta. Siinä on usein mukana vihreä kanta. Kuori on suhteellisen paksu, joten käytä kuorimiseen terävää veistä. Voit käyttää tätä japanilaista kurpitsaa kaikenlaisiin kurpitsaruokiin.

Spagettikurpitsa

Tämän kurpitsan tunnistaa halkaisun jälkeen sisustasta. Sisus on spagettimaista nauhaa.

Sisuksen voi hyvin käyttää spagetin tapaan jauhelihakastikkeen kanssa. Kurpitsassa on myös erittäin vähän hiilihydraatteja.

Kurpitsasta tulee makeaa herkkua, kun paahdat sen ennen käyttöä.

Koristekurpitsa

Pieniä ja värikkäitä koristekurpitsoja näkee myynnissä kukkakaupoissa ja torilla. Koristekurpitsat eivät ole syötäviä. Asettele ne koristamaan syksyistä kukka-asetelmaa parvekkeelle tai pihalle.

Katso tästä ihanat kurpitsaohjeet

Lähde: allaboutpumpkins.com, siemenkauppa.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit