Ketsuppia tehtiin alun perin kalan elimistä ja sienistä – tomaattia luultiin myrkylliseksi - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ketsuppia tehtiin alun perin kalan elimistä ja sienistä – tomaattia luultiin myrkylliseksi

Miltä kuulostaisi 20 päivää auringossa muhineet kalan sisäelimet? Ketsupin historia on värikkäämpi, kuin voisi kuvitella.

21.10.2016 19:51

Ketsuppi on lähes jokaisen kotitalouden vakiovaruste. Sillä voi näppärästi maustaa ranskanperunat, keitot, soseet ja kastikkeet. Mutta ketsupin juuret ulottuvat paljon pidemmälle kuin voisi kuvitella, eikä sitä suinkaan ole aina valmistettu tomaateista.

National Geographic -sivuston mukaan eurooppalaiset kauppiaat toivat 1600-luvun lopulla Aasiasta mukanaan kastikkeen, jota kutsuttiin Kiinassa nimellä kê-tsiap. Suomeksi se tarkoittaa fermentoitua kalaa. Tätä voisi kuvailla kecap manis -tyyliseksi kastikkeeksi, jota edelleen käytetään aasialaisen ruoan kanssa. Ketsuppi on siis aasialaista alkuperää, jota eurooppalaiset ovat muunnelleet omaan makuun sopivammaksi.

Euroopassa ketsuppia ruvettiin valmistamaan aluksi muun muassa ostereista, anjoviksesta, sienistä ja pähkinöistä. Vielä tuohon aikaan tomaattia luultiin myrkylliseksi ja sitä käytettiin lähinnä koristekasvina.

Varhaisen vaiheen ketsuppi oli hyvin sakeaa ja tummaa, ja sitä käytettiin maustamaan keittoja ja kastikkeita. Jopa kirjailija Jane Austenin kerrotaan mieltyneen sienistä valmistettuun ketsuppi-kastikkeeseen.

Yahoo Lifestyle -sivuston mukaan alkuaikoina ketsuppikastike valmistettiin muun muassa kalan sisäelimistä ja suolasta. Purkitettuna ainekset jätettiin noin 20 päiväksi aurinkoon mätänemään. Herkullista, eikö totta!

Tomaatti: ”rakkauden omena”

Tomaattikastikkeeksi ketsuppi muuttui 1800-luvulla. Tiettävästi ensimmäinen tomaateista valmistetun ketsupin resepti on vuodelta 1812. Reseptin laatija James Mease kutsui tomaatteja ”rakkauden omenoiksi”. Tomaatin lisäksi Measen resepti sisälsi erilaisia mausteita ja brandya, mutta ei sokeria tai viinietikkaa.

Yksi ketsupin suosion salaisuuksista oli se, että tomaatti säilyi vaativammissakin olosuhteissa melko pitkään. Silti se oli alkuaikoina varsinaista myrkkyä, sillä se oli oivallinen kasvualusta erilaisille bakteereille. Punainen väri saatiin usein aikaan kivihiilitervalla, joka on todettu myrkylliseksi ja syöpää aiheuttavaksi. Säilymisaikaa pidennettiin natriumbentsoaatilla.

Suuren muuttoliikenteen aikaan eurooppalaiset veivät Amerikan mantereelle sekä tomaatin että muunneltuja reseptejään. Yhdysvaltalainen Henry J. Heinz alkoi 1800-luvun lopussa valmistaa parempaa ja kemikaalittomampaa ketsuppia amerikkalaisille kuluttajille. Vuoteen 1905 Heinz-yhtiö oli myynyt yli 5 miljoonaa ketsuppipulloa.

Tomaatti on vakiinnuttanut asemansa ketsupin pääraaka-aineena. Edelleen kastiketta kuitenkin valmistetaan erilaisilla resepteillä. Filippiineillä on pulaa tomaateista, joten tähän on keksitty oiva ratkaisu; ketsuppia valmistetaan banaaneista.

Kokeile herkullisia ketsuppireseptejä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit