Lontoolaisen Blanchen, 27, ilme, kun hän maistaa ensimmäistä kertaa taskulämmintä Kossua

rac

Julkaistu:

Koskenkorva pääsi brittiläisen kauppaketjun hyllyille. Ilta-Sanomat kävi maistattamassa, sopiiko Kossu paikallisten makuhermoille.

LONTOON Angelissa sijaitsevassa Marks & Spencerin ruokakaupassa on kiireinen iltapäiväkuhina, mutta vodkahyllyllä ei ole ruuhkaa. Etsimme venäläisten vodkapullojen seasta ehtaa Koskenkorva Vodkaa selvittääksemme, mitä mieltä britit ovat juomasta.

Yli satavuotisen historian omaava peribrittiläinen kauppaketju Marks & Spencer otti syyskuun lopulla hyllyilleen perisuomalaisen Koskenkorva Vodkan. Vähittäiskauppaketju on yksi Britannian suurimmista ja sillä on liikkeitä kymmenissä eri maissa.

Koskenkorvaa valmistavasta Altiasta kerrottiin Helsingin Sanomille, että poikkeuksellisesti ostaja, eli Marks & Spencer, oli yhteydessä Altiaan eikä toisin päin. Altian toimitusjohtajan Pekka Tennilän mukaan kauppaketjun ostajat pani liikkeelle mainostoimisto Bob the Robotin tekemä Youtubeen ladattu mainosvideo. Jos alla oleva video ei näy, voit katsoa sen täältä.
KOSKENKORVA löytyy pienen hakemisen jälkeen hyllystä reiden korkeudelta, venäläisvodkien piirittämänä. Pullo on keväisen brändiuudistuksen myötä kokenut muodonmuutoksen ja siinä on puun tuntuinen, isompaa mallia oleva korkki. Hintaa 0,7 litran pullolla on noin 25 euroa.KASSALLA kohtaamme ongelman. Myyjä ei saa pullon kaulassa olevaa hälytinrengasta irti. Paikalle tulee kolme muuta henkilökunnan jäsentä, jotka hakevat lisää Koskenkorva-pulloja ja riuhtovat hälytysrenkaita, mutta turhaan. Kaupan varastoistakaan ei löydy rengastamatonta Koskenkorvaa, jonka voisimme viedä ulos turvajärjestelmän hälyttämättä.

Onneksi paikalle saapuu rakennekynnet omistava myyjä, joka saa hälytysrenkaan irti silkalla kynsivoimalla. Toivottavasti ostotapahtuma sujuu normaalisti helpommin, muutoin kiireiset asiakkaat saattavat päätyä kilpaileviin tuotteisiin. Nyt laitetaan pullo kiertämään.

Katso jutun yhteydessä olevalta videolta, millaisia kommentteja kossupaukku sai Lontoon kaduilla.

”Erittäin puhdas maku”

Lontoolainen John Glover, 46, ei epäile hetkeäkään, vaan suostuu oitis ottamaan paukun ulkomaalaisen toimittajan laukussa sijaitsevasta Koskenkorva-pullosta.

– Tässä on potkua! Aika hyvää. Hyvin voimakasta, mutta aika pehmeä maku. Ei niin raaka kuin jotkut muut vodkat, pohtii Glover.


Tyttöystävänsä kanssa ostoksilla ollut lontoolainen Alex Duell, 27, kertoo juovansa vodkaa silloin tällöin. Kuultuaan Koskenkorva-pullon hinnan hän sanoo, että voisi ostaa pullon kotiinkin. Kipuraja vodkapullon hinnassa menee noin 40 punnan tienoilla.

– Erittäin puhdas maku. Hyvä, pehmeä. Ei polttele liikaa, kommentoi Duell Koskenkorvan makua.


Skotlantilainen Blanche Anderson, 27, suorastaan ilahtuu vodkapaukkutarjouksesta eikä hämmästy, vaikka pullo kaivetaan toimittajan käsilaukusta.

– Minullakin on pullo laukussa, olenhan skotti, nauraa Anderson ja vinkkaa silmää.

Yleensä Anderson juo vodkansa sekoitettuna esimerkiksi limonadin kanssa, mutta nyt hän naukkaa raa’an kossupaukun.

– Hyvää, melko voimakasta, mutta hyvää! Eilisiltana tämä olisi ollut tosi hyvä juttu, mutta nyt…LONTOOLAINEN Jane Collins, 54, on hieman huolissaan Koskenkorvan hinnasta. Puolalaista ja venäläistä vodkaa kun saa huomattavasti halvemmalla. Kukaan haastateltavista ei ollut aikaisemmin, ainakaan tietoisesti, juonut suomalaista vodkaa.

Koskenkorvan maussa ei toisaalta ole valittamista. Collins ei käyttäisi edes lantrinkia suomalaisvodkan kanssa.

– Pehmeää, tämä on hyvää. Todella, todella pehmeää, Collins makustelee.


Lounais-Lontoossa asuva Robert Lambert, 28, kertoo juovansa vodkaa niin kotioloissa kuin juhlimassakin.

– Tämä on hyvää. Joo! huudahtaa Lambert.

– Voimakas, hyvin voimakas lämmittävä maku. Hyvin miellyttävä, Lambert jatkaa.

Lopuksi Lambert opettelee vielä lausumaan Koskenkorvan nimen ja hän huutelee sitä poistuessaan Lontoon ruuhkaan.

– Khoskhenkhorvvaa, Lambert huutaa hymy korvissa.