Asiantuntijat närkästyivät väitteestä: ”Oliiviöljyllä voi todellakin paistaa!”

Oliiviöljyllä paistaminen on aiheuttanut kohua ruokaihmisten keskuudessa.

19.9.2016 19:32

Iltalehti uutisoi viime viikolla kokki Teemu Laurellin kommentin oliiviöljystä. Keittiömestarin mukaan oliiviöljyn käyttäminen paistamisessa on lähinnä tuhlausta eikä se kestä kuumennusta.

Kommentti sai monet ruokaihmiset raivoihinsa.

Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi tuohtui asiasta ja harmittelee kokin neuvoja.

Lammi puolustaa oliiviöljyn käyttöä.

– Oliiviöljyllä on erittäin pitkä käyttöhistoria, pidempi kuin monityydyttämättömillä rasvahapoilla, joita rypsiöljy sisältää paljon. Oliiviöljy kestää hyvin kuumennusta, sillä se sisältää runsaasti kertatyydyttämättömiä rasvahappoja eli omega-9:ä ja antioksidantteja. Oliiviöljyllä voi todellakin paistaa, Lammi sanoo.

Sikke Sumari on Välimeren ruokavalion puolestapuhuja ja oliiviöljyn suurkuluttaja. Sumari toteaakin, että onhan oliiviöljyllä pitkä historia Välimeren keittiöissä kautta aikojen, miksi sillä ei muka voisi paistaa?

Ilta-Sanomat kirjoitti syyskuun alussa uusimmasta tutkimuksesta, jonka mukaan Välimeren ruokavalion on sanottu suojaavan sydäntä tehokkaammin kuin statiinit eli kolesterolilääkkeet.

Välimeren ruokavalio koostuu pitkälti oliiviöljystä, runsaista kasvisannoksista, hedelmistä ja kalasta.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson on suitsuttanut Välimeren dieettiä aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa.

– Niin syövän kuin muidenkin sairauksien ehkäisyn kannalta on järkevää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Välimeren ruokavalio näyttäisi suojaavan erilaisilta sairauksilta.

Soveltuvatko kaikki oliiviöljyt sitten paistamiseen?

Lammi harmittelee, että tällaisilla kommenteilla pilataan laadukkaan oliiviöljyn maine.

– Kuluttajan pitäisi ottaa selvää asioista, olla valveutuneita ja vaatia tietoa kauppiaalta, maahantuojalta ja oliiviöljyn valmistajalta. Ennen kuin tekee ostopäätöksen, niin kuluttajan tulisi selvittää valitun öljyn laadukkuus. Tarkistaa, että pullossa on maininta tuottajasta ja tuotantomaasta sekä raaka-aineen alkuperästä. Laadukas oliiviöljy soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon, myös paistamiseen, Lammi neuvoo.

Oliiviöljybisneksessä tapahtuu maailmalla valtavasti petoksia, ja etiketit eivät aina vastaa pullon sisältöä tai pulloissa ei ole ollenkaan mainintaa tuottajasta tai pakkausmaasta.

Huijauksilta voi välttyä tutkimalla ja ottamalla selvää tuottajasta. Mitä enemmän pakkaus antaa informaatiota tuotteen sisällöstä ja mitä läpinäkyvämpää tuottajan toiminta on, sitä todennäköisemmin kyseessä on kunnon tuote.

– Esimerkiksi maininta pullotusmaasta ei kerro öljyn alkuperästä, pullon sisältö voi olla kooste eri maiden öljyjä, jolloin sisältö voi olla mitä vain, Lammi sanoo.

Oliiviöljyissä ei kannata ostaa halvinta. Ekstra-neitsytoliiviöljyn tekeminen on kallista ja se näkyy hinnassa. Edulliset oliiviöljyt ovat harvemmin laadukkaita.

– Halvalla ei saa hyvää. Laadukkaan ja luotettavan tuottajan tunnistaa siitä, että oliiviöljyn alkuperä on jäljitettävissä pöydästä puuhun asti, Lammi sanoo.

Oliiviöljyn aistinvaraiseen tunnistamiseen erikoistunut ja Neitsytöljyn mustattu maine -kirjan kirjoittanut Merja Tuominen-Gialitaki on sitä mieltä, että laadukasta öljyä ei tunnista kuin maistamalla.

– Laadukkaan oliiviöljyn tunnistaa vasta kun on avannut pullon. Ainoastaan maistamalla voi tunnistaa laadukkaan öljyn. Kun löytää hyvän, sitä ei tarvitse enää miettiä, Tuominen-Gialitaki sanoo.

Italiassa asuva suomalainen viininviljelijä ja Vege! keittokirjan toinen kirjoittaja Riikka Sukula puhuu oliiviöljyn puolesta.

– Oliiviöljy on yksi mahtavimmista tuotteista ja intohimoni sitä kohtaan kasvoi kun muutama vuosi sitten olin ensimmäistä kertaa itse sitä poimimassa ja puristamassa. Saku Tuomisella on Italiassa oma oliivilehto, joista tulee mahtavaa öljyä, Sukula kertoo.

Sukula käyttää erilaisia oliiviöljyä erilaisiin tarkoituksiin.

– Kirpeitä ja pippurisia toscanalaisia käytän mieluusti sellaisenaan ruokiin. Pastakastikkeeseen lorautan öljyä sellaisenaan, etenkin tomaattikastikkeeseen, näin öljyn maku pääsee esille. Paistamiseen käytän simppelimpää ja miedompaa oliiviöljyä, Sukula kertoo.

Keskustele alla millaisia öljyä käytät paistamiseen? Kokkaatko maku vai terveys edellä?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit