Kävitkö ostoksilla ruokapiirissä? Älä tee näitä mokia

Erilaiset ruokapiirit, josta ostetaan ruokaa suoraan tuottajalta kasvattavat suosiotaan. Muista nämä seikat ostoksilla.

Satokauden vihannesmyynti käy kuumana. Tarjolla on välillä lajikkeita, jota ei kaupasta saa.

2.9.2016 19:42

Lähi- ja luomuruuan ostaminen on yhä helpompaa. Erilaiset ruokapiirit ovat levittäytyneet ympäri Suomen ja mahdollistavat myös kaupunkilaisille tutustumisen tuottajiin ja heidän tuotteisiinsa ilman pitkiä matkoja maaseudulle ostoksille.

Lähiruokarengas Reko toimii ruokapiirin tapaan, mutta tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetussa Facebook -ryhmässä, johon voi liittyä ilman jäsenmaksua. Reko-mallissa kaikki ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostoksia tilanneet tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.

Ilta-Sanomat kävi tutustumassa Helsingin Lauttasaaressa toimivaan Reko-ruokapiiriin.

Idea sai alkunsa vuosi sitten, kun helsinkiläinen Silja Lindblad palasi perheensä kanssa takaisin Suomeen Lontoosta, jossa perhe teki ostoksia viikonloppuisin maatilamarketeilta suoraan tuottajilta suurkaupungin keskustassa.

Silja Lindblad toimii vapaaehtoisena Lauttasaaren Reko-ruokapiirin ylläpitäjänä ja koordinaattorina.

– Harmittelin kovasti sitä, että omalta asuinalueelta puuttui tämänlainen yhteisöllinen tapaamispaikka maaviljelijöiden ja kaupunkilaisten välillä. Rupesin selvittämään millaisia ruokapiirejä toimii meillä päin ja löysin Facebookista Lisää ruokakulttuuria Helsinkiin -ryhmän, jossa keskusteltiin ruokapiireistä. Päädyin haastattelemaan Espoon Leppävaaran Rekon ylläpitäjää, joka kertoi miten homma toimii. Löysin myös Helsingin Kantakaupungin Reko-ruokapiiriä suunnittelevat henkilöt, ja aloimme yhdessä kehittelemään näitä kahta ryhmää, Lindblad kertoo idean alusta.

Kananmunat myydään 30 kappaleen kennoissa.

Kaupunki lähti mukaan ideaan ja antoi käyttöönsä veloituksetta Tallbergin puistotiellä sijaitsevan koulun pihan.

Lokakuussa 2015 oli ensimmäinen jakelu Lauttasaaressa.

Lauttasaaren jakelu joka toinen tiistai klo 18 on illan ensimmäinen. Tuottajat jatkavat siitä Kantakaupungin jakeluun Hietalahden torille klo 19. Sieltä matka jatkuu Käpylään. Tämä ketjutoiminta mahdollistaa tuottajille suuremman myynnin.

– Tuottajien kannattaa lähteä mukaan, koska ostajia riittää suuremassa ketjussa enemmän.

Lindbladin mukaan tapahtuma on ollut ensimmäisestä kerrasta alkaen positiivinen ja iloinen kylätapahtuma, joka kokoaa lauttasaarelaiset yhteen joka toinen tiistai-ilta.

– Aluksi tietenkin jännitti miten homma lähtee toimimaan, mutta alkujännitys on kadonnut ja tapahtuma on toiminut hyvin ja rullaa nyt säännöllisesti, Lindblad kertoo.

Lindblad toimii tapahtuman koordinaattorina ja kevääseen asti hän toimi yksin Facebook-ryhmän ylläpitäjänä.

– Renkaita ylläpidetään vapaaehtoisvoimin ilman korvausta ja tällä hetkellä tämä homma sopii tällaiselle aktiiviselle ja reippaalle viestintäalan töitä etsivälle. Sain lisäapuja kun ryhmään liittyivät ylläpitäjiksi kaksi muuta. Hanna Leskinen ja Milja Savela vastaavat nyt yhdessä kanssani Lauttasaaren ryhmän ylläpidosta. Ryhmässä on jo yli 2000 jäsentä, joten tekemistä riittää, Lindblad kertoo.

Tuotteet myydään suoraan autoista, joilla tuottajat ajavat paikalle.

Miten tilaukset toimivat?

Tilaukset tehdään Facebookissa, alueen omassa ryhmässä. Reko-ruokapiirejä on tällä hetkellä toista sataa, ja niitä voi etsiä Facebook-sovelluksesta tai Aitojamakuja.fi -verkkosivustolta, jonne on koottu lista alueittain.

Liittyminen on maksutonta ja osallistuminen ei vaadi säännöllisiä tilauksia. Voit tilata silloin kun sinulle sopii.

Ostaminen vaatii Facebook-tunnukset, että pääsee näkemään tuottajien myytävät tuotteet.

– Jos ei omista Facebook -tunnuksia, voi kysyä apua kaverilta tilauksen tekemiseen. Toiveena kuitenkin on, että asiakas on tavoitettavissa Facebookin kautta, mikäli tuottajalla on jotain ilmoitusasiaa vaikka jakeluun liittyen.

Mitä sieltä voi tilata?

Lindbladin mukaan suosituimpia tuotteita ovat näin satokaudella marjat ja vihannekset, ympäri vuoden suosituimpia ovat tavalliset ja luomukananmunat, erilaiset lihatuotteet makkaroista jauhelihaan, viljat, jauhot ja hiutaleet sekä tuoreet leivät.

Lauttasaaren Reko-ruokapiirin keväällä löytänyt Heidi Ketola on positiivisesti yllättynyt suomalaisen ruokapiirin fiiliksestä.

– Olen matkustellut paljon ja arvostan suurkaupunkien Farmer’s Market tyylisiä ostospaikkoja, joissa kaupunkilaiset kohtaavat maaseudun tuottajia. Lauttasaaressa tunnelma lähenee jo New Yorkin Farmer’s Markettia, Ketola nauraa.

Heidi Ketola käy ostoksilla yhdessä lapsensa ja miehensä kanssa. Tapahtuman yhteisöllisyys tuo arki-iltaan vaihtelua.

Kiireinen työssä käyvä perheenäiti arvostaa laadukkaita raaka-aineita ja haluaa tarjota perheelleen puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa.

– Rekosta ostamisesta on tehty niin superhelppoa ja vaivatonta. Homma toimii moitteettomasti Facebookissa ja tuotevalikoima on todella laaja. Sieltä saa kalaa suoraan kalastajilta, tuoreita vihanneksia ja luomumunia. Mieheni on löytänyt laadukkaat lampaanlihat ja tuoremakkarat. Myös splettihiutaleet ja jauhot ovat suosikkejani, niitä ei saa lähikaupasta. Alkukesästä ostin yrttejä parvekkeelle ja nyt syksyllä sieltä saa yrttien lisäksi myös ihania kukkasia, Ketola hehkuttaa valikoimaa.

Myös tilausrytmi ja ruuan hinta saa kiitosta Ketolalta.

– Joka toinen viikko on loistava väli tilata tuotteita. Ei liian usein, mutta tarpeeksi usein. Hinta-laatusuhde on kohdallaan ja kaikki on aina niin tuoretta, Ketola sanoo.

Koska voi tilata?

– Lauttasaaren Reko toimii niin, että ryhmän Facebook-sivuille tulee tilauspäivälle päivätty tapahtumasivu, jonne tuottajat laittavat listauksen tuotteista, joita heillä on tarjolla. Tuottajien ilmoitukset tulevat näkyviin hyvissä ajoin ennen varsinaista Reko-päivää, joten tarjolla olevia tuotteita kannattaa selata useana päivänä. Tilauksen voi tehdä suoraan kommentoimalla tuottajan ilmoitusta. Tuottaja ilmoittaa tapahtumassa milloin tilaus ”menee kiinni”. Tutustu oman alueesi tapahtuman toimintatapohin tapahtuman sivuilla, Lindblad neuvoo.

Lähituotettu hunaja on yksi Reko-ruokapiirin myydyimpiä tuotteita.

Kuinka usein voi tilata?

– Tilata voi vaikka joka kerta, kun tapahtuma järjestetään. Lauttasaaressa jakelu toimii joka toinen viikko tällä hetkellä. Pohjanmaalla on ryhmiä, joissa jakelut ovat joka viikko, mutta meillä ei ole säilytystiloja kaupunkiasunnoissa, joten tämä ratkaisu on toiminut aika hyvin, Lindblad kertoo.

Reko-tilaus ei vaadi jäsenmaksua, eikä tilausta ei ole pakko tehdä joka kerta, eikä minkäänlaisiin talkootöihin tai vapaaehtoistoimintaan tarvitse osallistua.

Onnistuuko tilauksen muutos? Entä peruutus?

Tilauksen muutos onnistuu, jos sen tekee ajoissa.

– Yksinkertaisesti tämä onnistuu niin, että kirjoittaa oman tilauksen alle, että joudun perumaan tilauksen tai teen lisäyksen. Sen jälkeen tuottaja vastaa viestiin ja vahvistaa muutoksen. Kaikkiin tuottajiin saa yhteyden Facebookissa tilauksen alla tai yksityisviestillä, jos yrityksellä on omat sivut.

Miten tilaus maksetaan?

Osa tuottajista käyttää tilaussysteemiä verkossa, jossa tilaus maksetaan jo tilatessa, osalle tilaus maksetaan paikan päällä käteisellä tai kortilla. Korttimaksumahdollisuutta pitää tiedustella erikseen tuottajalta.

Mistä noudetaan?

Tilaus noudetaan oman ruokapiirin noutopisteestä ryhmässä ilmoitettuna ajankohtana. Tuottajat tulevat autoilla noutopaikalle ja myyvät tuotteensa suoraan autosta.

– Me ylläpitäjät joudumme muistuttamaan tuottajia, että merkitsevät autonsa selkeästi kyltillä. Silloin kun ostaja on käynyt tapahtumassa muutaman kerran, niin myyjän auton oppii tunnistamaan. Toivomme tuottajilta, että he merkitsevät autonsa kyltillä selvästi mitä tuotetta ovat myymässä, näin ensikertalainenkin löytää helposti perille oikean auton luokse.

Muista nämä ja varo näitä mokia

Tilausta tehdessä tulee helposti ”vauhtisokeus”. Useamman tilauksen jälkeen muisti saattaa tehdä tepposet kuinka paljon, keneltä ja mihin hintaan tuli tilattua tuotteita.

– Itse olen tehnyt niin, että tilausta tehdessä kirjaan Excel -taulukkoon ylös keneltä tuottajalta tilaan mitä ja tilaamani tuotteiden hinnan. Lasken loppusumman ja varaan käteistä mukaan sen verran kuin tarvitsen. Ostoslista kannattaa printata myös mukaan, ettei sitten tarvitse vaeltaa koulun pihalla ja yrittää muista keneltä on tilannut ja mitä, Lindblad nauraa.

Lindbladin mukaan yksi virhe on se, että ostaja ei yksinkertaisesti muista mitä on tilannut ja keneltä tai vaihtoehtoisesti jättää tulematta paikalle kokonaan. Näin tilatut tuotteet jäävät noutamatta ja tästä tulee turhaa kustannusta ja harmia tuottajalle.

– Reko-piirin yksi tärkeimmistä ajatuksista onkin hävikin vähentäminen ja tuoda myyntiin juuri täsmämäärä tuotteita. Jos joku jäsen säännöllisesti jättää noutamatta tilauksia, niin hänet erotetaan ryhmästä, mutta vielä ei näin ole käynyt. Pääsääntöisesti kaikki noutavat tilaamansa tuotteet.

Muista vielä nämä

 • Ota mukaan iso kassi tai kori, johon voit kerätä tilaamasi tuotteet.

 • Kylmäkassi on kätevä, jos tilaat kylmätuotteita.

 • Kananmunat myydään avorasioissa, joten varmista joku kuljetusratkaisu niille, jos ostat enemmän.

 • Tee ostoslista ja printtaa se mukaan.

 • Jos lähetät puolison ostoksille, muista antaa myös hänelle lista mukaan.

 • Varaa käteistä mukaan, jos et ole ottanut selvää hyväksyykö tuottaja korttia.

Osta suoraan tuottajilta – nämä ovat vaihtoehdot

 1. Suoraosto tilalta: useilla tuottajilla on tilamyymälä. Kannattaa tutustua oman alueen tai mökkimatkan varrella oleviin tuottajiin.

 2. Reko-ruokapiirit: jäsenmaksuton ruokapiiri, joka toimii alueittain Facebook -sovelluksen alla. Rejäl konsumtion, lyhennettynä Reko lähiruokarenkaan voi perustaa minne päin Suomea tahansa, kun löytyy riittävästi aktiivisia ja lähiruoasta kiinnostuneita kuluttajia ja lähiruokatuottajia.

 3. Yhdistysmuotoiset ruokapiirit: yleesä pienen jäsenmaksun piirejä, joissa yhteistilaukset tehdään tilausluettelon perusteella yleensä noin kerran kuukaudessa. Tilaukset toimitetaan ruokapiirin jakelupisteelle ennalta sovittuna päivänä, jolloin ruokapiirin jäsen voi hakea tilaamansa tuotteet itselleen.

 4. Ruokaosuuskunta eli Community Supported Agriculture CSA: Tuottaja / viljelijä myy ruokaosakkuuksia, jota vastaan jäsenet saavat viljelijältä satoa osakkuuttaan vastaan satokaudella niin pitkään kuin sitä riittää. Viljelyyn voi osallistua itse sekä jäsenenä voi vaikuttaa mitä pelloilla viljellään. Mallista on myös muokattuja osuuskuntia kuten Kaupunkilaisten oma pelto, jossa kaupunkilaiset halusivat oman pellon ja palkkasivat puutarhurin viljelemään sitä.

 5. Elokuussa 2016 avattu Ruokaasuomesta.fi -palvelu, joka kokoaa alleen tuottajat, jotka toimivat sivuilla omalla verkkokaupallaan. Ruokaa toimitetaan ostajalle yrittäjästä riippuen kotiinkuljetuksena, Matkahuollon, Postin tai suoramyyntipaikkojen kautta.

Oletko tutustunut ruokapiirien valikoimaan? Mitä tuotteita ostat niistä ja miksi? Keskustele alla kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit