Härkis ja Mifu rynnistävät haastamaan nyhtökauran – vaihtoehtoisten proteiinilähteiden suosio kasvussa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Härkis ja Mifu rynnistävät haastamaan nyhtökauran – vaihtoehtoisten proteiinilähteiden suosio kasvussa

Lihamaisten korvaavien proteiinituotteiden suosio on valtavassa kasvussa. Härkis ja Mifu haastavat syyskuusta alkaen tutun nyhtökauran.

25.8.2016 16:59

Lihansyönnin vähentäminen on maailmalla selvästi kasvava trendi, joka näkyy myös kotimaassa. Uudet proteiinilähteet ovatkin iskeneet varsinaiseen kultasuoneen, sillä vaikka lihan syömistä halutaan vähentää, useimmat haluavat pitää huolta riittävästä proteiinin saannistaan.

Suomalaisinnovaatio nyhtökauraa on kesän aikana viety käsistä kaupoissa halki maan. Sen haastajia on nyt ilmestynyt markkinoille. Esimerkiksi vastikään uutisoitu Härkis, eli härkäpavuista kehitetty proteiinipommi. Verso Foodin valmistama Härkis on kotimaisista härkäpavuista kehitetty jauhelihankaltainen proteiinilähde.

– Härkis soveltuu käytettäväksi kaikkeen mihin normaalisti käyttäisit jauhelihaa. Se on valmistettu kotimaisista härkäpavuista, herneproteiinista, rypsiöljystä ja sidosaineista, kertoo Verso Foodin toimitusjohtaja Tarja Ollila.

Yhtiö aloitti kasvisjauhelihan kehittämisen jo kolme vuotta sitten, mutta silloisella teknologialla ei päästy vielä haluttuun koostumukseen. Nyt kun tuotetta on testattu ja se on kaikki vaatimukset läpäissyt, se tuodaan markkinoille. Härkistä voi hakea kaupoista jo ensi viikolla.

Kysyntä kovassa kasvussa

– Teimme paljon kuluttajien kanssa yhteistyötä kehityksen aikana ja meille erittäin monet sekasyöjät kertoivat, että haluaisivat vähentää lihan syömistä. Jos tällainen buumi jatkuu, niin uskon, että tälle tuotteelle on varmasti kova kysyntä, Ollila jatkaa.

Myös kauppojen uutisointi kasvisravinnon kysynnästä ja myynnistä on Ollilan mukaan kertonut jopa kaksinumeroisesta kasvusta.

– Moni valitsee fleksaamisen, jossa lihan syöntiä ei lopeteta kokonaan, mutta rinnalle haetaan muita proteiinilähteitä. Lihan korvaaminen ei kuitenkaan saisi olla liian hankalaa tai aikaa vievää, Valion liiketoimintapäällikkö Minna Korkiakangas kertoo yhtiön tiedotteessa.

Suomalaisesta maidosta valmistettu Mifu-ruokarae on Valion mukaan tarkoitettu lämpimiin ruokiin, joissa sitä voi käyttää esimerkiksi jauhelihan, kinkun tai kanan tapaan.

– Mifun tuotekehitys alkoi vuonna 2009, kun huomasimme kuluttajien kasvavan määrin hakevan vaihtoehtoja lihalle. Paistamista kestävän mutta mehevän rakenteen kehittäminen oli tuotekehityksemme tärkeimpiä tehtäviä, säilyvyyttä ja ravintoarvoja unohtamatta, Valion tuotekehityksestä ja tuoteryhmistä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi kertoo.

Mifu on vastaavanlainen proteiinipommi, kuten hyvin tunnettu nyhtökaura sekä sen haastaja Härkis. Sata grammaa ruokaraetta sisältää 14 grammaa maitoproteiinia sekä 3 grammaa rasvaa.

Kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla

Ruokaraetta voi ostaa kaupanhyllyiltä syyskuun alusta alkaen. Yhtiön mukaan lähivuosina on luvassa myös uusia muotoja Mifusta. Maailmanlaajuisen buumin tarpeisiin vastaavalle tuotteelle uskotaan olevan kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.

– Esimerkiksi Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa vastaavanlainen fleksaaminen ja lihalle vaihtoehtoiset tuotteet ovat vahvassa nousussa, Salusjärvi kertoo tiedotteessa.

HSTV teki makuvertailun Mifulle ja Härkikselle. Katso yllä olevalta videolta, miten uutuuksia kuvailtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit