Budjettiruokailija paljastaa: Näin kokkaat herkkuja ilman turhia kauppareissuja – tämä on sen salaisuus - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Budjettiruokailija paljastaa: Näin kokkaat herkkuja ilman turhia kauppareissuja – tämä on sen salaisuus

Pidä aina näitä raaka-aineita kaapissa, niin voit loihtia ruokia ilman turhia kauppareissuja.

Tonnikalapastastakin saa herkkua pienillä jipoilla.

20.8.2016 19:23

Opiskelijabudjetilla (Cosy Publishing) –nimisen keittokirjan julkaissut Viola Virtamo tietää miten kokata herkkuja ilman turhia ja kalliita kauppareissuja.

Salaisuus hyvään budjettiruokaan ovat hyvät ruokavarastot ja pieni ripaus mielikuvitusta.

Tarkan budjetin kotikokki ja opiskelija suosii sesongin raaka-aineita ja pitää perusruokakaapin aina kunnossa. Myös panostus kunnon pakastimeen kannattaa, hän paljastaa.

– Joskus kauppareissulle ja aterian suunnittelulle ei vain löydy aikaa. Siksi kaapissa kannattaa pitää yllä perusvarasto muutamista hyvistä raaka-aineista, jotka säilyvät hyvin ja joista voi loihtia helppoja ja simppeleitä aterioita, Virtamo sanoo.

Virtamo korostaa sesongin raaka-aineita. Kesällä ja syksyllä kannattaa syödä paljon kasviksia.

– Sesongin kasvikset ovat todella edullisia. Satokaudella saatavuus on hyvä ja hinnat alhaalla. Valmistankin paljon kasvispainotteista ruokaa. Lihaa syön harvoin. Lihaa ostan pieniä määriä ja harvoin, mutta silloin kun ostan niin haluan laatua, Virtamo sanoo.

Virtamo kehottaakin kaikkia budjettiruokailijoita tarttumaan taikinaan.

– Itse tehty leipä on hyvää ja halpaa. Hyvän leivän valmistamiseen ei tarvitse kuin jauhoja ja kuivahiivaa. Vettä saa kraanasta. Jos ostan leipää, niin suosin jättipaketteja ja leivän täytyy olla ruisleipää. Pidän leivän aina pakasteessa. Näin saan ison satsin pienellä hinnalla ja paahtimen kautta käynyt ruisleipä on kuin tuoretta, Virtamo neuvoo.

Pakastin on Virtamolla muutenkin kovassa käytössä. Sinne hän tekee pieniä pussukoita, joihin hän laittaa yhden tai kahden hengen annoksia kananrintafileitä.

– Ostan aina jättisuuren pakkauksen kanaa. Sellaisen suurperhepakkauksen. Avaan paketin ja pakastan ne pienemmissä pussukoissa. Yhden ja kahden fileen annospussit toimivat itselleni. Näin proteiinipitoista kanaa on aina saatavilla, jos nälkä yllättää.

Vanhan ajan keino tehdä varastoon ruokaa on säilöntä. Kauden vihanneksia voi esimerkiksi pikkelöidä jääkaappiin säilykepurkkeihin.

– Kirjasta löytyy ohje etikkamarinoiduille sipuleille, jotka ovat minun oma suosikkisäilykkeeni. Sipuli on halpa raaka-aine ja sopii hyvin säilytykseen. Ne sopivat lisukkeeksi, pizzan päälle, leivän päälle ja pastaan. Ruuan ei tarvitse olla tylsää ja yksinkertaista, pienillä lisukkeilla saat tylsästä tonnikala-makaronistakin maukasta, kun vähän käytät mielikuvitustasi.

Virtamo korostaa maustekaapin merkitystä. Perusmaustevaraston ei tarvitse olla suuri, muutamalla perusmausteella pääsee jo pitkälle ja saa ruokaan aivan uusia makuja.

– Omassa maustekaapissani on aina timjamia, oreganoa, rakuunaa ja juustokuminaa. Myös ilman laadukasta Dijon-sinappia en pärjäisi.

Tuoreyrtit saattavat olla todella kalliita. Virtamolla on loistava vinkki edullisten tuoreyrttien löytämiseen.

– Kannattaa vertailla eri kauppaketjujen hintoja. Hinnat etenkin tuoreyrttien kohdalla ovat hurjat. Olen itse huomannut, että itämaisia elintarvikkeita myyvät kaupat myyvät tuoreyrttejä todella edulliseen hintaan. Kannattaakin katsastaa oman alueen myymälät ja heidän tuoreyrttivalikoima.

Etnisiä elintarvikkeita myyvät kaupat ovat Virtamon suosikkeja muutenkin kuin yrttien osalta.

– Niistä saa esimerkiksi riisiä aivan järjettömän halvalla. Sitä myydään isoissa pusseissa, mutta riisihän säilyy hyvin. Se riisi on aivan eri makuista kuin tavallisesta kaupasta ostettu pieneen pahvipakettiin pakattu. Etnisissä kaupoissa myydään myös paljon mausteita pilkkahintaan. Valikoimat ovat todella laajat. Ja sitten en voi olla mainitsematta mangoja. Tuoreesta mangosta saa pulittaa pitkän pennin ”tavallisessa” ketjuruokakaupassa, mutta etnisistä kaupoista mangoja ja muita hedelmiä saa todella halvalla. Oma suosikkikauppani on Itäkeskuksen Puhos ostoskeskuksella sijaitseva Alanya oriental market, Virtamo vinkkaa.

Pidä näitä kasviksia aina kaapissa

  • sitruuna

  • chili

  • tomaatti

  • banaaneja

  • sipuleita

  • valkosipulia

Näillä juustoilla pärjäät pitkälle

  • raejuusto

  • fetajuusto

Kuivakaapin raaka-aineita

  • Dijon-sinappia

  • kananmunia

  • tomaattimurskaa

  • säilöttyjä kikherneitä

  • erilaisia kuivamausteita

  • peruspastaa

  • riisiä

  • nuudeleita

  • jauhoja

  • kuivahiivaa

  • rypsiöljyä

  • sokeria

  • suolaa

  • kaurahiutaleita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit