Ajankohtaista

Hampurilaisravintolan tilalle vegeä – ravintoloitsijat raottavat salaisuutta: ”Ruoka tulee olemaan hyvää ruokaa, joka nyt vain sattuu olemaan kasvisruokaa!”

Julkaistu:

Ravintola
Suosikkiravintoloitsijoiden uusin ravintola tulee olemaan jotain ennennäkemätöntä.
Helsingin vanhimman kävelykadun Iso Roobertinkadun alussa on ollut reilut 20 vuotta hampurilaisravintola McDonald’s. Kun ravintola sulki ovensa toukokuussa, huhut sen tiloihin avattavasta uudesta ravintolasta eivät ota loppuakseen.

Kesällä 2017 vanhan McDonald’sin ja Farougen vanhoihin tiloihin katutasoon avataan 80-100 paikkainen ravintola, jonka koko menu keskittyy kasvisruokaan.

Kahta helsinkiläistä ravintolaa Holiday Baria ja The Cock -ravintolaa luotsaavat Ville Relander ja Richard McCormick ovat saaneet kumppanikseen uuteen ravintolaan markkinointiviestinnän moniosaajan Alex Niemisen. Nieminen tunnetaan myös 10 000 kappaletta myyneen Vege! – tuoreita makuja kotikeittiöstä (Readme) –kirjan toisena tekijänä. Nieminen on ollut 26 vuotta kasvissyöjä.

– Olemme iloisia helsinkiläisten uteliaisuudesta ja esittämästä mielenkiinnosta tulevaa ravintolaa kohtaan, mutta nyt haluamme kuitenkin katkaista huhuilta siivet. Olemme ideoineet ravintolaa jo noin vuoden päivät. Kun ravintolatila vahvistui, pääsimme etenemään projektin kanssa täysillä. Uskomme, että Helsinki on valmis tämän tyyliselle ravintolalle, kolmikko kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinnostus omaa hyvinvointia ja ympäristöä kohtaan on siivittänyt kasvisten kulutusta jo pitkään. Kasvisten myynti on lisääntynyt miljoonilla kiloilla vähittäiskaupan puolella ja hyvinvointiruokaan keskittyneitä kahviloita avataan huipputahdilla. Kasvisruuan suosio näkyy myös kuluttajien innostuksena valmistaa kotona ruokaa kasvisproteiinilähteistä, kuten nyhtökaurabuumi on osoittanut.

Nieminen kehuu bisneskumppaneitaan alan tekijöiksi ja luottaa täysin heidän kokemukseensa.

– Villellä ja Richardilla on tietenkin kokemusta ravintolan perustamisesta käytännössä ja he ovat ammattilaisia tässä asiassa. Uskon, että täydennämme toisiamme ja luotan täysin yhteistyöhömme, joka on alkanut loistavissa merkeissä, ensimmäistä ravintolaansa avaava Nieminen kertoo.

Kolmikon mielestä tällä hetkellä Helsingissä on mainio meininki ja ravintolakulttuuri kehittyy koko ajan positiiviseen suuntaan.

– Uusia ravintoloita avataan tiuhaan tahtiin ja uusi ravintolamme tulee rikastuttamaan jo kukoistavaa ravintolatarjontaa. Tämä on kehitysaskel eteenpäin, kolmikko linjaa.

Ravintola jatkaa samaa linjaa The Cockin ja Holiday Barin kanssa siinä, että siitä on tarkoitus luoda viihtyisä ruokaravintola kaikille. Siitä tulee rento paikka, jossa pidetään hauskaa, syödään hyvää ruokaa ja viihdytään pikkutunneille.

– Avaamme ravintolan, jollaista ei ole ennen nähty Suomessa. Ruoka on hyvää seurusteluruokaa, joka nyt vain sattuu olemaan kasvisruokaa. Tulemme avaamaan ravintolan, jossa yhdistyy deli, baari ja ruokaravintola. Emme ratsasta luomulla tai sesongeilla, vaan menemme maku edellä tekemättä kompromisseja sen suhteen. Toki ruokalistalla seurataan sesonkeja ja tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä kotimaisten tuottajien kanssa, jolloin luomu ja sesonkituotteet tulevat listalle luonnollista kautta. Onhan meillä Suomessa satokaudella mahtavat valikoimat kotimaisia upeita kasviksia, kolmikko ylistää.

Vegeruuan suosio näkyy myös Richard McCormickin Sandro-ravintolan lauantain vegebrunssilla ja Holiday Barin ruokalistalla.

– Lauantaisin Sandron brunssilla tarjoillaan pelkästään kasvisruokaa ja brunssi on ollut menestys jo kahden vuoden ajan. Holiday Barin ruokailijat eivät edes kysele lihan perään, ruokalista koostuu vain kasvis- ja kalaruuista. Yksi ravintolan suosituimpia annoksia on kokonainen kukkakaali, McCormick kertoo.

Ideoita uuteen ravintolaan on haettu ympäri maailman. Kolmikko matkustaakin paljon ja monet mieleenpainuvimmat ruoka-annokset ovat olleet kasvisruokaa. Yhteinen inspiraatiomatka Berliinin Cookies Cream –ravintolaan vuosi sitten jäi kaikkien mieleen. Ravintola ei mainosta itseään kasvisravintolana, vaan se on vain ravintola, jossa tarjoillaan hyvää ruokaa, joka vain sattuu olemaan kasviksista tehtyä.

– Uskomme siihen, että hyvän ruoan ystäviä riittää. Haluamme korostaa sitä, että emme siis tee ruokaa vain kasvisruokailijoille, vaan kaikille. Esimerkiksi Vege! –kirjan ostajat ovat aivan tavallisia sekaruuan syöjiä, jotka haluavat syödä myös hyvää kasvisruokaa. Cookies Cream –ravintola Berliinissä on myös hyvä esimerkki, sillä ravintolan asiakkaista varsinaisia ideologisesti kasvissyöjiä on vain noin kolmannes, Nieminen kertoo.

Kolmikko haluaa luoda ravintolan, jonne asiakas tulee viihtymään ja jossa kokemus jää mieleen.

– Emme halua tehdä ravintolaa, joka tekee vain hyvää kasvisruokaa. Emme kopioi ketään tai mitään valmista konseptia, vaan haluamme luoda ainutlaatuisen ja ennennäkemättömän ympäristön, joka tuottaa asiakkaalle yllätyksiä ja kokemuksia niin hyvän ruuan kuin ympäristönkin saralta. Ravintolan sisustus, ruoka, juomat, henkilökunta ja tunnelma luovat kokonaisuuden.

Kolmikon mukaan helsinkiläinen ravintolakulttuuri on muutoksessa, ja tämän tyylinen ravintolakonsepti sopii kuvioon hyvin.

– Ihmiset eivät käy enää niin paljon yökerhoissa eivätkä tuhlaa rahojaan myöhään yöllä baareissa, vaan nähtävissä on, että ravintoloissa istutaan iltaa jo alkuillasta. Ravintolaan tullaan isoissa porukoissa seurustelemaan, ruokailemaan ja nautiskelemaan. Syömässä käydään hyvin muulloinkin kuin kerran vuodessa juhlapäivänä, Relander ja McCormick kertovat näkyvästä muutoksesta.

Uuden ravintolan avaamisessa on aina omat riskinsä. Ravintolan sijainti on yksi tärkeimmistä asioista ja kolmikko uskoo alueen olevan vetovoimainen ja antavan mahdollisuuksia vaikka mihin.

– Onhan viereinen Pikku Roba muodostunut jo yhdeksi Helsingin suosituimmista ravintola-alueista, kun Pastiksen seuraan avattiin hiljattain Lilla E cocktailbaari, The Mess, Vinkkeli ja OX. Pikku Roban kulmaukseen tällä viikolla avattava musikkiklubi ja ravintola G Livelab tuo varmasti lisää liikennettä alueelle. Mahtava sijainti vilkkaassa risteyksessä tarjoaa mahdollisuudet vaikka mihin. Pystyn jo visualisoimaan kuinka ravintola ”loistaa” ja siinä on omanlaisensa maaginen ja kutsuva tunnelma, joka näkyy ulospäin, McCormick paljastaa.


Uusi ravintola avataan samoihin aikoihin, kun Iso Roobertinkadun suuret muutostyöt valmistuvat kesällä 2017. Helsingin ensimmäisestä kävelykadusta tulee ilmastoystävällisten ratkaisujen katu, joka on osa Helsingin kaupungin hanketta kehittää ilmastoystävällistä ja elinvoimaista keskustaa.

– Onkin aika ironista, että 20 vuotta pikaruokaa ja hampurilaisia tarjonneen ravintolan tilalle avataan kasvisruokaa tarjoileva ravintola. Kyllähän tämäkin kertoo jotain suuresta muutoksesta asenteissa, Nieminen nauraa.

Ravintolan nimestä ja muista yksityiskohdista ravintoloitsijat pitävät suun tiukasti supussa. Kolmikko lupaa, että yllätyksiä on luvassa ja ravintolassa tullaan kumoamaan perinteisiä ravintoloista tuttuja lainalaisuuksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hotellin DJ tapasi Aviciin ennen tämän kuolemaa – ”He sanoivat menevänsä Omanin laitamille”

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Tässä on tiettävästi viimeinen kuva Aviciista – poseeraa hyväntuulisena lämmössä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  5. 5

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  5. 5

   USA, Britannia ja Ranska iskivät Syyriaan – Putin: Vakavaa vahinkoa suhteille

  6. Näytä lisää