Ajankohtaista

Hampurilaisravintolan tilalle vegeä – ravintoloitsijat raottavat salaisuutta: ”Ruoka tulee olemaan hyvää ruokaa, joka nyt vain sattuu olemaan kasvisruokaa!”

Julkaistu:

Ravintola
Suosikkiravintoloitsijoiden uusin ravintola tulee olemaan jotain ennennäkemätöntä.
Helsingin vanhimman kävelykadun Iso Roobertinkadun alussa on ollut reilut 20 vuotta hampurilaisravintola McDonald’s. Kun ravintola sulki ovensa toukokuussa, huhut sen tiloihin avattavasta uudesta ravintolasta eivät ota loppuakseen.

Kesällä 2017 vanhan McDonald’sin ja Farougen vanhoihin tiloihin katutasoon avataan 80-100 paikkainen ravintola, jonka koko menu keskittyy kasvisruokaan.

Kahta helsinkiläistä ravintolaa Holiday Baria ja The Cock -ravintolaa luotsaavat Ville Relander ja Richard McCormick ovat saaneet kumppanikseen uuteen ravintolaan markkinointiviestinnän moniosaajan Alex Niemisen. Nieminen tunnetaan myös 10 000 kappaletta myyneen Vege! – tuoreita makuja kotikeittiöstä (Readme) –kirjan toisena tekijänä. Nieminen on ollut 26 vuotta kasvissyöjä.

– Olemme iloisia helsinkiläisten uteliaisuudesta ja esittämästä mielenkiinnosta tulevaa ravintolaa kohtaan, mutta nyt haluamme kuitenkin katkaista huhuilta siivet. Olemme ideoineet ravintolaa jo noin vuoden päivät. Kun ravintolatila vahvistui, pääsimme etenemään projektin kanssa täysillä. Uskomme, että Helsinki on valmis tämän tyyliselle ravintolalle, kolmikko kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinnostus omaa hyvinvointia ja ympäristöä kohtaan on siivittänyt kasvisten kulutusta jo pitkään. Kasvisten myynti on lisääntynyt miljoonilla kiloilla vähittäiskaupan puolella ja hyvinvointiruokaan keskittyneitä kahviloita avataan huipputahdilla. Kasvisruuan suosio näkyy myös kuluttajien innostuksena valmistaa kotona ruokaa kasvisproteiinilähteistä, kuten nyhtökaurabuumi on osoittanut.

Nieminen kehuu bisneskumppaneitaan alan tekijöiksi ja luottaa täysin heidän kokemukseensa.

– Villellä ja Richardilla on tietenkin kokemusta ravintolan perustamisesta käytännössä ja he ovat ammattilaisia tässä asiassa. Uskon, että täydennämme toisiamme ja luotan täysin yhteistyöhömme, joka on alkanut loistavissa merkeissä, ensimmäistä ravintolaansa avaava Nieminen kertoo.

Kolmikon mielestä tällä hetkellä Helsingissä on mainio meininki ja ravintolakulttuuri kehittyy koko ajan positiiviseen suuntaan.

– Uusia ravintoloita avataan tiuhaan tahtiin ja uusi ravintolamme tulee rikastuttamaan jo kukoistavaa ravintolatarjontaa. Tämä on kehitysaskel eteenpäin, kolmikko linjaa.

Ravintola jatkaa samaa linjaa The Cockin ja Holiday Barin kanssa siinä, että siitä on tarkoitus luoda viihtyisä ruokaravintola kaikille. Siitä tulee rento paikka, jossa pidetään hauskaa, syödään hyvää ruokaa ja viihdytään pikkutunneille.

– Avaamme ravintolan, jollaista ei ole ennen nähty Suomessa. Ruoka on hyvää seurusteluruokaa, joka nyt vain sattuu olemaan kasvisruokaa. Tulemme avaamaan ravintolan, jossa yhdistyy deli, baari ja ruokaravintola. Emme ratsasta luomulla tai sesongeilla, vaan menemme maku edellä tekemättä kompromisseja sen suhteen. Toki ruokalistalla seurataan sesonkeja ja tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä kotimaisten tuottajien kanssa, jolloin luomu ja sesonkituotteet tulevat listalle luonnollista kautta. Onhan meillä Suomessa satokaudella mahtavat valikoimat kotimaisia upeita kasviksia, kolmikko ylistää.

Vegeruuan suosio näkyy myös Richard McCormickin Sandro-ravintolan lauantain vegebrunssilla ja Holiday Barin ruokalistalla.

– Lauantaisin Sandron brunssilla tarjoillaan pelkästään kasvisruokaa ja brunssi on ollut menestys jo kahden vuoden ajan. Holiday Barin ruokailijat eivät edes kysele lihan perään, ruokalista koostuu vain kasvis- ja kalaruuista. Yksi ravintolan suosituimpia annoksia on kokonainen kukkakaali, McCormick kertoo.

Ideoita uuteen ravintolaan on haettu ympäri maailman. Kolmikko matkustaakin paljon ja monet mieleenpainuvimmat ruoka-annokset ovat olleet kasvisruokaa. Yhteinen inspiraatiomatka Berliinin Cookies Cream –ravintolaan vuosi sitten jäi kaikkien mieleen. Ravintola ei mainosta itseään kasvisravintolana, vaan se on vain ravintola, jossa tarjoillaan hyvää ruokaa, joka vain sattuu olemaan kasviksista tehtyä.

– Uskomme siihen, että hyvän ruoan ystäviä riittää. Haluamme korostaa sitä, että emme siis tee ruokaa vain kasvisruokailijoille, vaan kaikille. Esimerkiksi Vege! –kirjan ostajat ovat aivan tavallisia sekaruuan syöjiä, jotka haluavat syödä myös hyvää kasvisruokaa. Cookies Cream –ravintola Berliinissä on myös hyvä esimerkki, sillä ravintolan asiakkaista varsinaisia ideologisesti kasvissyöjiä on vain noin kolmannes, Nieminen kertoo.

Kolmikko haluaa luoda ravintolan, jonne asiakas tulee viihtymään ja jossa kokemus jää mieleen.

– Emme halua tehdä ravintolaa, joka tekee vain hyvää kasvisruokaa. Emme kopioi ketään tai mitään valmista konseptia, vaan haluamme luoda ainutlaatuisen ja ennennäkemättömän ympäristön, joka tuottaa asiakkaalle yllätyksiä ja kokemuksia niin hyvän ruuan kuin ympäristönkin saralta. Ravintolan sisustus, ruoka, juomat, henkilökunta ja tunnelma luovat kokonaisuuden.

Kolmikon mukaan helsinkiläinen ravintolakulttuuri on muutoksessa, ja tämän tyylinen ravintolakonsepti sopii kuvioon hyvin.

– Ihmiset eivät käy enää niin paljon yökerhoissa eivätkä tuhlaa rahojaan myöhään yöllä baareissa, vaan nähtävissä on, että ravintoloissa istutaan iltaa jo alkuillasta. Ravintolaan tullaan isoissa porukoissa seurustelemaan, ruokailemaan ja nautiskelemaan. Syömässä käydään hyvin muulloinkin kuin kerran vuodessa juhlapäivänä, Relander ja McCormick kertovat näkyvästä muutoksesta.

Uuden ravintolan avaamisessa on aina omat riskinsä. Ravintolan sijainti on yksi tärkeimmistä asioista ja kolmikko uskoo alueen olevan vetovoimainen ja antavan mahdollisuuksia vaikka mihin.

– Onhan viereinen Pikku Roba muodostunut jo yhdeksi Helsingin suosituimmista ravintola-alueista, kun Pastiksen seuraan avattiin hiljattain Lilla E cocktailbaari, The Mess, Vinkkeli ja OX. Pikku Roban kulmaukseen tällä viikolla avattava musikkiklubi ja ravintola G Livelab tuo varmasti lisää liikennettä alueelle. Mahtava sijainti vilkkaassa risteyksessä tarjoaa mahdollisuudet vaikka mihin. Pystyn jo visualisoimaan kuinka ravintola ”loistaa” ja siinä on omanlaisensa maaginen ja kutsuva tunnelma, joka näkyy ulospäin, McCormick paljastaa.


Uusi ravintola avataan samoihin aikoihin, kun Iso Roobertinkadun suuret muutostyöt valmistuvat kesällä 2017. Helsingin ensimmäisestä kävelykadusta tulee ilmastoystävällisten ratkaisujen katu, joka on osa Helsingin kaupungin hanketta kehittää ilmastoystävällistä ja elinvoimaista keskustaa.

– Onkin aika ironista, että 20 vuotta pikaruokaa ja hampurilaisia tarjonneen ravintolan tilalle avataan kasvisruokaa tarjoileva ravintola. Kyllähän tämäkin kertoo jotain suuresta muutoksesta asenteissa, Nieminen nauraa.

Ravintolan nimestä ja muista yksityiskohdista ravintoloitsijat pitävät suun tiukasti supussa. Kolmikko lupaa, että yllätyksiä on luvassa ja ravintolassa tullaan kumoamaan perinteisiä ravintoloista tuttuja lainalaisuuksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  3. 3

   Juuso-Petterin etsinnät jatkuvat Turussa – läheinen tunnisti joessa kelluneen kengän

  4. 4

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  5. 5

   Kiekkovalmentaja Vasili Tihonovin traaginen kuolema pysäytti Suomessakin – tyttärellä on unelma, jota harva uskaltaisi sanoa ääneen

  6. 6

   Kiinassa kuolleen 14-vuotiaan lapsimallin kuolemasta liikkuu hurjia huhuja – viranomaiset kumoavat väitteet myrkytyksestä

  7. 7

   Eläinlääkärin kuvailema ”tosimiesten käden­lämmitin” huvittaa somessa – ”Kun on riittävän kylmä, sitä pitää etujalkaansa mielellään vaikka hepan pepussa”

  8. 8

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  9. 9

   Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

  10. 10

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

  3. 3

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  4. 4

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  5. 5

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  6. 6

   AC/DC-kitaristi Malcolm Young on kuollut

  7. 7

   Jenni Ahola erosi ja heittäytyi häkellyttävään hankkeeseen – rakennutti yksin unelmiensa talon: ”Onhan niitä epätoivon hetkiä ollut”

  8. 8

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  9. 9

   Norjalainen miljardööri Katharina, 22, kärähti ratista – tupakkaperijättären saamat ”pikkusakot” kuohuttavat maailmalla

  10. 10

   Mikaelin, 24, miljonäärivisa katkesi kuin seinään – poistui studiosta tyhjin käsin: olisitko tiennyt vastauksen 1000 euron kysymykseen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. 6

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  7. 7

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  8. 8

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  9. 9

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  10. 10

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  3. 3

   Juuso-Petterin etsinnät jatkuvat Turussa – läheinen tunnisti joessa kelluneen kengän

  4. 4

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  5. 5

   Kiekkovalmentaja Vasili Tihonovin traaginen kuolema pysäytti Suomessakin – tyttärellä on unelma, jota harva uskaltaisi sanoa ääneen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

  3. 3

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  4. 4

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  5. 5

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. Näytä lisää