Ethän vain tehnyt tätä mokaa rapujen kanssa? Muista vinkki rapujuhlia ajatellen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ethän vain tehnyt tätä mokaa rapujen kanssa? Muista vinkki rapujuhlia ajatellen

Rapujen hienoa aromia ei kannata heittää hukkaan.

Hyödynnä rapujen kuoret syömisen jälkeen liemen aineksina.­

11.8.2016 7:03

Rapujuhlien jälkimainingeissa usein rapujen roippeet eli tyhjät kuoret, vartalo ja pää menevät helposti roskiin.

Huoneenlämmössä seisseistä ravunroippeista halutaan usein eroon mahdollisimman nopeasti.

Ota siis neuvosta vaari. Etukäteen mietitty on puoliksi tehty. Ravun roippeet kannattaa kerätä isoon pussiin ja nostaa kylmään yöksi. Seuraavana päivänä jos olo sallii, ne kannattaa hyödyntää maukkaan liemen keitossa.

Ruokatoimittaja vietti rapujuhlia viikonloppuna ja keräsi kaikkien 50 ravun roippeet isoon muovipussiin ja solmi pussin tiiviisti kiinni. Pussi päätyi pakastimeen, josta se seuraavana päivänä napattiin mukaan kun kotimatka mökiltä alkoi.

Jäätyneet ravun roippeet säilyivät hyvin mökkimatkan autossa ja heti kotona niistä valmistettiin liemi.

Roippeet voi laittaa kattilaan sellaisenaan, mutta lisämakua niihin saa paahtamalla ne ensin. Ravunkuoret paahtuivat 250 asteessa uunissa 25 minuuttia, joka jälkeen ne keitettiin runsaan veden kanssa liemeksi. Veteen ei laitettu muuta kuin suolaa.

Paahda rapuroippeita uunissa 250 asteessa reilu 20 minuuttia ennen keittoa.­

Kuoria voi vähän nuijia kattilassa ennen veden lisäämistä, jolloin niistä vapautuu enemmän makuja.

Lisää vettä kattilaan sen verran, että ravut juuri ja juuri peittyvät.­

Lientä voi maustaa halutessaan sellerinvarsilla, sipulilla, tomaatilla, porkkanalla ja yrteillä.

Jäähdyttyään rapuliemen voi pakastaa ja sitä voi käyttää risotoissa, keitoissa, muhennoksissa ja kastikkeiden pohjana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit